Cum ar putea Bucureștiul să își piardă statutul de capitală în viitor?

30.01.2023
Cum ar putea Bucureștiul să își piardă statutul de capitală în viitor?

Bucureștiul este capitala României din anul 1862. De atunci și până în prezent, orașul a trecut prin modificări substanțiale, cutremure majore, două războaie mondiale și un regim comunist. Paralel cu capitala, alte orașe din țară au început să se dezvolte masiv și să capete o față europeană. Ar putea Bucureștiul să-și piardă statutul de capitală?

Ce orașe au fost în trecut capitale ale României?

capitală

România, o țară a contrastelor. Orașe medievale parcă ieșite din poveștile cu zâne, orașe gri de picăturile de ploaie, laolaltă făcând ceea ce mulți dintre noi numim acasă. De-a lungul istoriei, România cum o cunoaștem astăzi era împărțită în mai multe regiuni distincte: Muntenia, Moldova și Transilvania.

Pe atunci Transilvania era controlată de Imperul Austro-Ungar, Muntenia și Moldova erau în mare parte sub suzeranitate otomană. Mica Unirea lui Alexandru Ioan Cuza a pornit procesul unirii mari care avea să se înfăptuiască în 1918 sub domnia lui Carol I.

De-a lungul vremii, numeroase orașe au fost desemnate capitale de regiune sau țară:

Cum ar putea Bucureștiul să-și piardă statutul de capitală?

Văzând lista de mai sus cu toate orașele importante ca fiind capitale în istorie, ne putem pune aceeași întrebare. Deși procesul ar fi unul greoi și de durată, acest lucru nu ar fi imposibil. În improbabilitatea ca un oraș diferit din România să devină super dezvoltat, iar economia să se mute din București în respectiva zonă, posibil ca din cauza diferențelor, capitala să se mute. Anual, mii de români sunt atrași de București pentru că o forță de munca mai bine platita decat in plan local.

Un astfel oraș ar putea deveni Cluj. Oraș cu aspirații mari, în ultimii ani, orașul din Transilvania a devenit un important centru cultural și economic al țării. Numeroase companii de renume și-au mutat sediile din Muntenia în Transilvania, iar o parte din tineret s-au mutat pentru posibilitatea unui loc de muncă mai stabil financiar.

Dezvoltarea socială, tehnologică și arhitecturală face din Cluj un oraș care ar putea aspira în viitor la titlu de capitală. Cu toate că diferențele de dimensiune și arhitectură sunt extrem de diferite, cunoaștem exemple mult mai cunoscute precum Turcia sau Egipt.

Cel mai mare oraș din Turcia este Istanbul, dar capitala se află la Ankara. Recent, Egipt a luat decizia ca să mute capitala de la Cairo în New Cairo, un oraș construit de la zero pentru funcționarii publici. Cele două orașe au fost făcute cu dorința de a elibera centrele urbane deja cunoscute și aglomerate.

Nici Berlin nu este Capitala Germaniei de mult timp. Din 1949 până în 1990, Bonn a fost capitala Germaniei de Vest. Abia după căderea Zidului Berlinului, capitala s-a mutat la Berlin.

S-a discutat despre mutarea Capitalei în 1919 și 1940

În ani grei, 1919 (la un an de la încheierea primului Război Mondial) sau 1940 (în timpul celui de-al doilea Război Mondial) autoritățile române au luat în calcul mutarea Capitalei, în sensul separarii capitalei politico-administrative de cea economică. Totuși, acest lucru nu s-a concretizat.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot