Cum a murit Apolodor din Damasc?

09.03.2023
Cum a murit Apolodor din Damasc?

Apolodor din Damasc a fost unul dintre marii arhitecți ai omenirii, el reușind să construiască anumite edificii într-o perioadă în care tehnologia se afla în stare incipientă. Acesta a fost una dintre personalitățile favorite ale împăratului roman Traian și, ca atare, l-a ajutat pe acesta cu mai multe proiecte. Printre acestea se numără: Podul lui Traian peste Dunăre și Forul lui Traian de la Roma, unde se găsește celebrul monument Columna lui Traian, o operă atât de înseamnată pentru trecutul românilor.

Viața lui Apolodor din Damasc

Nu se știe cu exactitate data în care s-a născut Apolodor, însă se presupune că ar fi undeva în jurul anului 60 după Hristos, în localitatea Damasc, din provincia romană Siria. Acesta a studiat matematica și ingineria la Alexandria, devenind astfel unul dintre marii arhitecți a acelor vremuri.

Apolodor din Damasc a fost numit de împăratul Traian, în jurul anului 98 după Hristos, arhitectul-șef al Imperiului Roman, o poziție râvnită de mulți. Practic, toate edificiile importante de pe teritoriul Imperiului trebuiau să primească aprobarea sa, înainte de a fi ridicate. Potrivit istoricilor, Apolodor a călătorit în aproape tot imperiul, fiind o persoană curioasă și foarte inteligentă.

Meritele sale sunt incontestabile în perioada celor două Războaie daco-romane (101-102, 105-106), ajutând la proiectarea și construcția unor drumuri și fortificații care au ajutat romanii să cucerească Dacia. Dintre acestea, cel mai celebru a fost Podul lui Traian de peste Dunăre care avea aproximativ 18 metri înălțime, 12 lățime și în jur de 1.135 de metri lungime.

Cu toate că a fost un personaj important în Antichitate, se știu foarte puține lucruri concrete despre viața personală a lui Apolodor. Se spune însă că a fost un om modest, care s-a făcut remarcat prin munca sa și nu prin bogăția avută.

Moartea celui mai celebru arhitect din Antichitate

Apolodor din Damasc a fost apreciat de împăratul Traian, însă a fost și urât de către adversarii politici ai acestuia. În timpul împăratului Hadrian (117-138) acesta a fost acuzat de opozanții săi politici de conspirație împotriva liderului roman. Ba mai mult, istoricii susțin că Apolodor a avut mai multe contre cu împăratul Hadrian în ceea ce privește arhitectura construcțiilor din Imperiul Roman.

Subiectul sensibil se pare că a fost „Templul lui Venus și al Romei”, gândit și proiectat chiar de liderul roman. Apolodor a avut mai multe critici la adresa edificiului, considerând că era prea mic pentru statuile zeilor. Drept urmare, împăratul Hadrian a ordonat decapitarea acestuia, lucru care s-a și întâmplat în jurul anului 125 după Hristos.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot