Cum a construit Apolodor din Damasc podul peste Dunăre?

15.11.2022
Cum a construit Apolodor din Damasc podul peste Dunăre?

Apolodor din Damasc (se crede că ar fi trăit între 60 și 125 d. Hr.) a fost un arhitect greco-sirian care a construit Podul lui Traian peste Dunăre, dar și Forul lui Traian de la Roma, unde se află Columna lui Traian. Podul de peste Dunăre a fost o construcție impresionantă, având în vedere nivelul de dezvoltare al societăților de la acea vreme. Dar, cum a fost ridicat Podul lui Traian?

Podul lui Traian de peste Dunăre, dorința împăratului roman

Podul lui Traian de peste Dunăre a fost o capodoperă arhitecturală a acelor perioade, fiind construit la dorința expresă a împăratului roman. Podul a fost asamblat între primăvara anului 103 și primăvara anului 105, având o lungime de 1.135 de metri și o lățime de 12 metri, fiind ridicat la o înălțime care variază între 45 și 60 de metri în funcție de adâncimea Dunării.

Podul a fost construit la est de Porțile de Fier în orașul Drobeta-Turnu Severin, având un scop precis: de a facilita trecerea trupelor romane și a proviziilor acestora în cea de-a doua campanie militară a împăratului Traian de cucerire a Daciei condusă de Decebal.

Așa arată monumentul dedicat podului lui Traian, la intrare în orașul Drobeta-Turnu Severin.

Cum a fost realizat Podul lui Traian peste Dunăre?

Arhitectul Apolodor din Damasc și-a dovedit măiestria în construcția acestui pod din lemn și piatră. Apolodor a fost atât de mândru de realizarea sa încât pe Columna lui Traian, din Roma, ridicată tot de el, a fost stilizată imaginea podului.

Locul de ridicare al podului a fost ales de Apolodor, care a observat că în această zonă apele Dunării se calmează. Potrivit Wikipedia.org, s-a folosit o suprastructură din lemn fixată pe douăzeci de stâlpi din piatră ce aveau formă paralelipipedică. La cele două capete, sudic și nordic, erau construite câte o poartă monumentală.

„Având în vedere că această construcţie a fost realizată într-un interval scurt de timp, toată lumea şi-a pus diferite întrebări vizavi de metodele folosite de romani pentru a reuşi construirea acestui important obiectiv, care avea menirea în ultimă instanţă de a lega provinciile de la sud de Dunăre de provinciile de la nord de Dunăre şi pe care romanii aveau să le transforme în Provincie Romană Dacia”, a spus Marin Neagoe Iulian, muzeograf la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier pentru adevarul.ro.

Acesta a adăugat: „Cei mai mulţi istorici sau arheologi care s-au ocupat de studierea izvoarelor sau altor surse referitoare la această construcţie au propus o serie întreagă de metode tehnice prin care s-a reuşit construirea în special a picioarelor din albia fluviului, astfel încât a fost lansată cea mai adoptată teorie de majoritatea acestor specialişti şi anume că Dunărea a fost parţial abătută pentru a se putea realiza construcţia acestor pile, după care în albia secată a fluviului au fost construite din bârne de lemne o serie de chesoane sau cofragii în interiorul cărora au fost construite aceste picioare ale podului”,

Împăratul Hadrianus (117-138) a fost cel care a ordonat distrugerea podului pentru a proteja Imperiul Roman de posibilele invazii ale triburilor roxolane și iazyge. Unii istorici consideră că distrugerea construcției de peste Dunăre a fost legată și de abandonarea definitivă a Daciei (275). Pe partea sârbească, cu fața către malul românesc, se află o placă memorială, „Tabula Traiana”, care are 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime, ce comemorează finalizarea drumului militar roman al lui Traian.

Piciorul Podului lui Apolodor din Damasc

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot