Cum a construit Apolodor din Damasc podul peste Dunăre?

15.11.2022
Cum a construit Apolodor din Damasc podul peste Dunăre?

Apolodor din Damasc (se crede că ar fi trăit între 60 și 125 d. Hr.) a fost un arhitect greco-sirian care a construit Podul lui Traian peste Dunăre, dar și Forul lui Traian de la Roma, unde se află Columna lui Traian. Podul de peste Dunăre a fost o construcție impresionantă, având în vedere nivelul de dezvoltare al societăților de la acea vreme. Dar, cum a fost ridicat Podul lui Traian?

Podul lui Traian de peste Dunăre, dorința împăratului roman

Podul lui Traian de peste Dunăre a fost o capodoperă arhitecturală a acelor perioade, fiind construit la dorința expresă a împăratului roman. Podul a fost asamblat între primăvara anului 103 și primăvara anului 105, având o lungime de 1.135 de metri și o lățime de 12 metri, fiind ridicat la o înălțime care variază între 45 și 60 de metri în funcție de adâncimea Dunării.

Podul a fost construit la est de Porțile de Fier în orașul Drobeta-Turnu Severin, având un scop precis: de a facilita trecerea trupelor romane și a proviziilor acestora în cea de-a doua campanie militară a împăratului Traian de cucerire a Daciei condusă de Decebal.

Așa arată monumentul dedicat podului lui Traian, la intrare în orașul Drobeta-Turnu Severin.

Cum a fost realizat Podul lui Traian peste Dunăre?

Arhitectul Apolodor din Damasc și-a dovedit măiestria în construcția acestui pod din lemn și piatră. Apolodor a fost atât de mândru de realizarea sa încât pe Columna lui Traian, din Roma, ridicată tot de el, a fost stilizată imaginea podului.

Locul de ridicare al podului a fost ales de Apolodor, care a observat că în această zonă apele Dunării se calmează. Potrivit Wikipedia.org, s-a folosit o suprastructură din lemn fixată pe douăzeci de stâlpi din piatră ce aveau formă paralelipipedică. La cele două capete, sudic și nordic, erau construite câte o poartă monumentală.

„Având în vedere că această construcţie a fost realizată într-un interval scurt de timp, toată lumea şi-a pus diferite întrebări vizavi de metodele folosite de romani pentru a reuşi construirea acestui important obiectiv, care avea menirea în ultimă instanţă de a lega provinciile de la sud de Dunăre de provinciile de la nord de Dunăre şi pe care romanii aveau să le transforme în Provincie Romană Dacia”, a spus Marin Neagoe Iulian, muzeograf la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier pentru adevarul.ro.

Acesta a adăugat: „Cei mai mulţi istorici sau arheologi care s-au ocupat de studierea izvoarelor sau altor surse referitoare la această construcţie au propus o serie întreagă de metode tehnice prin care s-a reuşit construirea în special a picioarelor din albia fluviului, astfel încât a fost lansată cea mai adoptată teorie de majoritatea acestor specialişti şi anume că Dunărea a fost parţial abătută pentru a se putea realiza construcţia acestor pile, după care în albia secată a fluviului au fost construite din bârne de lemne o serie de chesoane sau cofragii în interiorul cărora au fost construite aceste picioare ale podului”,

Împăratul Hadrianus (117-138) a fost cel care a ordonat distrugerea podului pentru a proteja Imperiul Roman de posibilele invazii ale triburilor roxolane și iazyge. Unii istorici consideră că distrugerea construcției de peste Dunăre a fost legată și de abandonarea definitivă a Daciei (275). Pe partea sârbească, cu fața către malul românesc, se află o placă memorială, „Tabula Traiana”, care are 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime, ce comemorează finalizarea drumului militar roman al lui Traian.

Piciorul Podului lui Apolodor din Damasc

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
De ce oltenii vorbesc repede? De ce oltencele sunt rele de gură?
Despre femei se spune, în general, că vorbesc mult. Un studiu arată că femeile vorbesc zilnic cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații. Oltencele sunt și mai și. Pe lângă faptul că... citește tot
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Care este cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație?
Ne pregătim pentru înlocuirea banilor fizici cu monedele virtuale. Probabil că atunci când acel moment va veni, cea mai veche monedă din lume aflată încă în circulație va deveni doar o... citește tot
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Israel și vecinii: decenii de război. De ce Israel nu este în relații bune cu niciunul dintre vecinii săi? De ce Iran urăște Israelul?
Al doilea Război Mondial (1939-1945) și genocidul la care au fost supuși milioane de evrei a fost unul dintre cele mai negre episoade din istoria acestui popor. După genocidul comis în rândul... citește tot