Cum a început un război din pricina unei patiserii? Conflictul sângeros dintre Mexic și Franța

16.05.2022
Cum a început un război din pricina unei patiserii? Conflictul sângeros dintre Mexic și Franța

„Războiul patiseriei” a fost purtat între Franța și Mexic din noiembrie 1838 până în martie 1839. Cetățenii francezi care trăiau în Mexic într-o perioadă prelungită de conflicte și-au distrus investițiile, iar guvernul mexican a refuzat orice fel de reparații, dar a avut de-a face și cu datoria mexicană de lungă durată.

După câteva luni de blocade și bombardamente navale ale portului Veracruz, războiul s-a încheiat când Mexicul a fost de acord să despăgubească Franța.

Contextul războiului dintre Mexic și Franța

Mexic a avut probleme serioase de dezvoltare după ce și-a câștigat independența față de Spania în anul 1821. O succesiune de guverne s-au înlocuit unul pe altul, iar președintele a fost schimbat de aproximativ 20 de ori în primii 20 de ani de independență.

Sfârșitul anului 1828 a fost deosebit de nelegiuit, deoarece forțele loiale candidaților rivali la președinție Manuel Gómez Pedraza și Vicente Guerrero Saldaña s-au luptat în stradă după alegeri aprig disputate. În această perioadă, o patiserie aparținând unui cetățean francez identificat doar ca domnul Remontel ar fi fost jefuită de forțele armatei aflate sub stare de ebrietate.

În anii 1830, mai mulți cetățeni francezi au cerut despăgubiri de la guvernul mexican pentru daunele aduse afacerilor și investițiilor lor. Unul dintre ei a fost domnul Remontel, care a cerut guvernului mexican suma de 60.000 de pesos.

Mexicul datora o mulțime de bani națiunilor europene, inclusiv Franței, iar situația haotică din țară părea să indice că aceste datorii nu vor fi niciodată plătite. Franța, folosind pretențiile cetățenilor săi drept scuză, a trimis o flotă în Mexic la începutul anului 1838 și a blocat portul principal din Veracruz.

Până în noiembrie, relațiile diplomatice dintre Franța și Mexic s-au deteriorat. Franța, care cerea 600.000 de pesos drept despăgubiri pentru pierderile cetățenilor săi, a început să bombardeze fortul San Juan de Ulúa, care păzea intrarea în portul Veracruz. Mexic a declarat război Franței, iar trupele franceze au atacat și au capturat orașul. Mexicanii au fost depășiți numeric, dar au luptat totuși cu vitejie.

Întoarcerea lui Santa Anna

Războiul patiseriei a marcat revenirea lui Antonio López de Santa Anna. Santa Anna a fost o figură importantă în perioada timpurie după independență, dar fusese dezonorat după pierderea Texasului, văzut ca un fiasco total de cea mai mare parte a Mexicului.

În 1838, el se afla la ferma sa de lângă Veracruz când a izbucnit războiul. Santa Anna a plecat la Veracruz pentru a-și conduce apărarea. El și apărătorii orașului Veracruz au fost înfrânți de forțele superioare franceze, dar a devenit un erou pentru că și-a pierdut unul dintre picioare în timpul luptei.

Cu portul principal capturat, Mexicul nu a avut de ales decât să cedeze. Prin canalele diplomatice britanice, Mexicul a fost de acord să plătească întreaga sumă de restaurare cerută de Franța, 600.000 de pesos. Francezii s-au retras din Veracruz, iar flota lor s-a întors în Franța în martie 1839.

Urmările Războiului patiseriei din Mexic

Războiul patiseriei considerat un episod minor din istoria Mexicului, a avut totuși câteva consecințe importante. Din punct de vedere politic, a marcat revenirea lui Antonio López de Santa Anna la proeminență națională. Considerat un erou, în ciuda faptului că el și oamenii lui au pierdut orașul Veracruz, Santa Anna a reușit să recâștige o mare parte din prestigiul pe care îl pierduse după catastrofa din Texas, scrie ThoughtCo..

Din punct de vedere economic, războiul a fost dezastruos pentru Mexic, deoarece nu numai că a trebuit să plătească cei 600.000 de pesos Franței, dar au fost nevoiți să reconstruiască Veracruz și au pierdut veniturile vamale pentru câteva luni din cel mai important port al lor.

Economia mexicană, care fusese deja un dezastru înainte de război, a fost puternic lovită. Războiul de patiserie a slăbit economia și armata mexicană cu mai puțin de zece ani înainte de a izbucni războiul mexicano-american, mult mai important din punct de vedere istoric.

În cele din urmă, a fost stabilit un model de intervenție franceză în Mexic, care va culmina cu introducerea în 1864 a lui Maximilian al Austriei ca împărat al Mexicului, cu sprijinul trupelor franceze.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot