Cât de lungă este granița dintre Mexic și SUA? Cam cât toată Europa…

23.11.2022
Cât de lungă este granița dintre Mexic și SUA? Cam cât toată Europa…

Relațiile diplomatice dintre Mexic și Statele Unite ale Americii nu au fost întotdeauna cordiale. Cele două state vecine au o istorie îndelungată, plină de conflicte. SUA a fost întotdeauna țara mai bogată, unde drepturile și libertățile cetățenești sunt respectate. Mexicul, pe de altă parte, a suferit la acest capitol, iar economia acesteia a avut carențele ei, foarte mulți cetățeni mexicani fugind ilegal în SUA în căutarea unei vieți mai bune.

Traversarea ilegală a graniței de către mexicani a reprezentat una din problemele importante ale americanilor, zona fiind întărită de-a lungul timpului cu oameni ai legii în punctele importante. Cu toate acestea este imposibil de supravegheat în cel mai mic detaliu o frontieră atât de mare, precum cea dintre SUA și Mexic. Trebuie precizat că granița dintre cele două țări este atât de lungă încât, în linie dreaptă, este cât toată Europa. Pentru a stopa migrația, fostul președinte Donald Trump a propus construirea unui zid între cele două țări, însă ideea nu a fost dusă până la capăt.

Care este istoria graniței dintre SUA și Mexic?

De-a lungul timpului, granița dintre SUA și Mexic a reprezentat un motiv de dispută între cele două țări. O bună parte din teritoriul Statelor Unite ale Americii a fost pământ mexican la un moment dat. Granița a fost stabilită pentru prima dată în Tratatul Adams-Onís din 1819 dintre SUA și Spania, care specifica o frontieră în vecinătatea marginii de vest a bazinului hidrografic al râului Mississippi. Mexicul și-a câștigat independența față de Spania în anul 1821, iar granița a fost reafirmată în Tratatul de Limite din 1828.

În anul 1846, Mexic s-a aflat în război cu Statele Unite ale Americii pentru controlul teritoriilor cunoscute azi ca Texas și California. Conflictul a fost câștigat de americani care au stabilit granița cunoscută și în ziua de astăzi. Frontiera terestră dintre Mexic și SUA se întinde pe 3.145 de kilometri, la care se adaugă granițele maritime: 29 de kilometri în Oceanul Pacific și 19 kilometri în Golful Mexic.

Ca urmare a pierderii războiului din 1846 în fața Statelor Unite ale Americii, Mexicul a cedat 55% din teritoriul său de la acea vreme, inclusiv statele actuale California, Nevada, Utah, New Mexico, cea mai mare parte din Arizona și Colorado și părți din Oklahoma, Kansas și Wyoming.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot