E adevărat că un general a ținut o ceremonie de înmormantare pentru piciorul său amputat?

27.12.2020
E adevărat că un general a ținut o ceremonie de înmormantare pentru piciorul său amputat?

Ceremonie de înmormântare pentru un picior amputat. De-a lungul istoriei, mulți lideri au avut fel de fel de idei mai mult sau mai puțin năstrușnice. Megalomania și convingerea că ei sunt speciali, au făcut ca multe dintre faptele lor să fie povestite și în prezent. Așa este și cazul lui Antonio de Padua María Severino López de Santa Anna y Pérez de Lebrón (21 februarie 1794 – 21 iunie 1876). Acesta mai era cunoscut sub numele de Santa Anna sau López de Santa Anna și a fost un lider politic mexican, general și președinte al Mexicului.

Santa Anna a luptat și pentru Mexic, dar și pentru Spania

La început Santa Anna a luptat pentru independența Mexicului față de Spania, după care a întors armele împotriva propriei țări. Acesta a avut o carieră impresionantă de 40 de ani, în care a ajuns general și de 11 ori președinte al Mexicului, în 22 de ani.

De-a lungul vieții, Santa Anna a schimbat taberele mai mereu în timpul luptelor, dorind să se afle mereu de partea învingătorilor. Până să ajungă general, a construit sate întregi pentru oamenii săraci, însă suferea de un viciu care și-a pus amprenta. Îi plăceau jocurile de noroc, fapt pentru care încerca să se înconjoare de oameni cu bani. După ce a devenit general și-a cumpărat un domeniu demn de un lider.

Multiplele războaie Interne pentru putere și schimbarea tot mai des a liderilor a făcut ca Santa Anna să ajungă în exil în SUA. Aici s-a întâlnit cu președintele american Andrew Jackson, în anul 1837, și i s-a permis să revină în Mexic la bordul navei USS ”Pioneer”, unde se retrage la hacienda sa din Veracruz.

Onoruri militare pentru un picior amputat

Odată ajuns în Mexic, în anul 1838, Santa Anna a decis răscumpărea Texasului. Astfel, a respins cererile Franței de compensare financiară pentru pierderile suferite de cetățenii francezi. Drept urmare a izbucnit un conflict militar numit „Războiul Prăjiturilor”.

Santa Anna împreună cu armata mexicană i-a atacat pe francezi la Veracruz. Din păcate pentru general, a fost un eșec total, iar acesta a fost rănit la picior și mână de tunuri. Glezna sa distrusă a dus la amputarea piciorului. Generalul Santa Anna a ordonat ca bucata de picior să fie îngropată cu onoruri militare.

Mexicul a pierdut conflictul cu Franța, însă Santa Anna a revenit în politica natală ca erou. Acesta a utilizat pentru restul vieții o proteză, care a fost capturată și păstrată de soldații americani, fiind astăzi expusă la Muzeul Militar al Statului Illinois din Springfield.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot