20 de citate celebre despre război. Ce au spus Einstein, Churchill sau Platon

02.03.2022
20 de citate celebre despre război. Ce au spus Einstein, Churchill sau Platon

De-a lungul timpului, în lume au fost tot felul de războaie. Fie că au avut un scop nobil, de eliberare a unui popor de sub jugul unui conducător sau au fost de cucerire de teritorii, conflictele militare au dus întotdeauna la pierderea de vieți omenești. 

Cu toate că omenirea s-a dezvoltat accelerat în ultimii ani, unele dorințe primare ies la suprafață din când în când. Acesta este și cazul războiului din Ucraina, unde Rusia a decis să invadeze la ordinul lui Vladimir Putin. De-a lungul timpului, mari personalități ale omenirii au atras atenția asupra faptului că războiul nu duce la nimic bun. Unele citate au trecut cu brio bariera timpului, iar redactorii shtiu.ro vi le prezintă în rândurile de mai jos.

Citate celebre despre război

Albert Einstein – Nu știu cu ce arme va fi luptat cel de-Al Treilea Razboi Mondial, dar cu siguranță cel de-al patrulea va fi luptat cu bețe și pietre.

Aristotel – Nu este suficient să se câştige un război, ci este mai important să se organizeze pacea.

Platon – Doar morţii văd sfârşitul războiului.

Adolf Hitler – Fie ca cei ce vor să trăiască, să lupte, iar cei ce nu vor să lupte în această lume a eternului război, nu merită să trăiască!

Eleanor Roosevelt – Trebuie să ne confruntăm cu faptul că fie noi toți vom muri împreună, fie vom învăța să trăim împreună și dacă trebuie să trăim împreună trebuie să vorbim.

Issac Asimov – Violența este primul refugiu al incompetenților.

Herbert Hoover – Bărbații mai în vârstă declară războiul. Dar tinerii trebuie să lupte și să moară!

Winston Churchill – Când trebuie să ucizi un om, nu costă nimic să fii politicos.

Martin Luther King Jr. – Singura noastră speranță se află astăzi în capacitatea noastră de a recuceri spiritul revoluționar și de a merge într-o lume uneori ostilă, declarând veșnică ostilitate față de sărăcie, rasism și militarism.

Ernest Hemmingway – Au scris pe vremuri că este dulce și potrivit să mori pentru țara cuiva. Dar în războiul modern, nu este nimic dulce și nici potrivit în moartea ta. Veți muri ca un câine fără un motiv întemeiat.

Patrick White – Cel mai groaznic război este acela în care nici o parte beligerantă nu este lăsată să câştige.

Cezar Petrescu – Războiul poate face parte din principiile de conservare ale speciei.

Winston Churchill – Italienii pierd războaiele ca si cum ar fi meciuri de fotbal și meciurile de fotbal, ca și cum ar fi războaie.

Alexandru Vlahuță – Tot ce creează tace. Natura-şi deschide florile ei în cea mai adâncă tăcere. Numai distrugerea vrea gălăgie. Nu e războiul cel mai mare zgomot pe care-l face omul pe pământ?

John F. Kennedy – Omenirea trebuie să termine războaiele pentru că altfel războaiele vor termina omenirea.

Benjamin Franklin – Nu a fost niciodată un război bun sau o pace rea.

Vasile Ghica – Numai războiul cu mine îmi poate asigura pacea cu cel de alături.

Marcus Tullius Cicero – În ceea ce mă priveşte, nu încetez să susţin pacea. Ea poate presupune unele condiţii nedrepte, dar, chiar şi aşa, este preferabilă celui mai drept dintre războaie.

Napoleon Bonaparte – Războiul este totul, artă şi creaţie.

Eduard A. Murphy – Speră la ce este mai bun, dar fii pregătit pentru ce este mai rau.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot