Cum a apărut ciuma bubonică în Europa? Câți oameni au murit din cauza ciumei?

08.07.2020
Cum a apărut ciuma bubonică în Europa? Câți oameni au murit din cauza ciumei?

Ciuma bubonică, cunoscută și sub denumirea de pestă sau „Moartea neagră”, a fost una dintre cele mai violente pandemii din istoria omenirii. În decurs de câțiva ani, între o treime și o jumătate din populația Europei a murit de ciumă. Populația lumii s-a redus cu mai bine de un sfert.

Cum a apărut ciuma în Europa?

Primele cazuri de ciumă ar fi apărut în jurul anului 1330 în Asia Centrală. Apoi, ciuma s-a extins și în China și India și în anul 1347 pesta a ajuns în porturile Imperiului Otoman Constantinopole și Trebizonda. De acolo, până în partea Occidentală a Europei a mai fost doar un pas.

În anul 1347, 12 corăbii italiene s-au întors de pe Marea Neagră, prin Marea Mediterană debarcând în portul sicilian Messina. Zeci de marinari au venit slăbiți, iar unii erau deja morți. La momentul respectiv, nimeni nu-și putea explica motivul.

Când corăbiile au ancorat în portul Messina situat în Sicilia, șobolanii de pe vase s-au împrăștiat printre șobolanii de pe uscat pe care i-au infestat cu puricii purtători de bacteria răspunzătoare de boală. Puricii care se hrăneau cu sângele șobolanilor bolnavi le-au transmis ciuma celor sănătoși.

În momentul în care șobolanii au început să moară din cauza bolii, puricii au căutat altă sursă de sânge și au transmis, astfel, boala oamenilor. Așadar, puricii infectați cu bacteria cauzatoare de ciumă prin intermediul șobolanilor, au cauzat moartea a milioane de oameni. Ciuma s-a răspândit repede și datorită lipsei igienei și orașelor pline de gunoaie din secolul al XIV-lea.

Câți oameni au murit din cauza ciumei?

Deși este greu de făcut o estimare exactă se pare că între 75 și 200 de milioane de oameni și-au pierdut viața la nivel mondial. În total, „Moarea Neagră” a redus populația lumii de la aproximativ 475 de milioane la 350–375 milioane. 25 de  milioane de oameni erau europeni.

Cum se manifesta ciuma?

Boala se manifesta prin apariția unor pete de sânge ce se formau sub piele și se înnegreau și umflǎturi bubonice spre interiorul articulațiilor coapselor și la subsori. Victimele sfârșeau îngrozitor la numai câteva ore, în anumite cazuri sau zile, în alte cazuri, după apariția simptomelor.

Există 3 tipuri de ciumă infecțioasă în funcție de calea de transmitere: bubonică, septicemică și pneumonică. Cea bubonică se transmite prin ciupitura puricilor infectați, cea septicemică se transmite prin sânge, iar cea pneumonică se transmite la altă persoană prin secrețiile eliminate de către bolnav, tuse sau strănut.

Ciuma a reapărut

La începutul lunii iulie a anului 2020, Rusia a interzis vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică. Autoritățile din Bayan Nur, un oraș din regiunea chineză din Mongolia Interioară, au emis o alertă, după ce un spital a raportat un caz suspect de ciumă bubonică. Regiunea chineză a interzis vânătoarea și consumul de carne de marmotă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot