Cum a apărut ciuma bubonică în Europa? Câți oameni au murit din cauza ciumei?

08.07.2020
Cum a apărut ciuma bubonică în Europa? Câți oameni au murit din cauza ciumei?

Ciuma bubonică, cunoscută și sub denumirea de pestă sau „Moartea neagră”, a fost una dintre cele mai violente pandemii din istoria omenirii. În decurs de câțiva ani, între o treime și o jumătate din populația Europei a murit de ciumă. Populația lumii s-a redus cu mai bine de un sfert.

Cum a apărut ciuma în Europa?

Primele cazuri de ciumă ar fi apărut în jurul anului 1330 în Asia Centrală. Apoi, ciuma s-a extins și în China și India și în anul 1347 pesta a ajuns în porturile Imperiului Otoman Constantinopole și Trebizonda. De acolo, până în partea Occidentală a Europei a mai fost doar un pas.

În anul 1347, 12 corăbii italiene s-au întors de pe Marea Neagră, prin Marea Mediterană debarcând în portul sicilian Messina. Zeci de marinari au venit slăbiți, iar unii erau deja morți. La momentul respectiv, nimeni nu-și putea explica motivul.

Când corăbiile au ancorat în portul Messina situat în Sicilia, șobolanii de pe vase s-au împrăștiat printre șobolanii de pe uscat pe care i-au infestat cu puricii purtători de bacteria răspunzătoare de boală. Puricii care se hrăneau cu sângele șobolanilor bolnavi le-au transmis ciuma celor sănătoși.

În momentul în care șobolanii au început să moară din cauza bolii, puricii au căutat altă sursă de sânge și au transmis, astfel, boala oamenilor. Așadar, puricii infectați cu bacteria cauzatoare de ciumă prin intermediul șobolanilor, au cauzat moartea a milioane de oameni. Ciuma s-a răspândit repede și datorită lipsei igienei și orașelor pline de gunoaie din secolul al XIV-lea.

Câți oameni au murit din cauza ciumei?

Deși este greu de făcut o estimare exactă se pare că între 75 și 200 de milioane de oameni și-au pierdut viața la nivel mondial. În total, „Moarea Neagră” a redus populația lumii de la aproximativ 475 de milioane la 350–375 milioane. 25 de  milioane de oameni erau europeni.

Cum se manifesta ciuma?

Boala se manifesta prin apariția unor pete de sânge ce se formau sub piele și se înnegreau și umflǎturi bubonice spre interiorul articulațiilor coapselor și la subsori. Victimele sfârșeau îngrozitor la numai câteva ore, în anumite cazuri sau zile, în alte cazuri, după apariția simptomelor.

Există 3 tipuri de ciumă infecțioasă în funcție de calea de transmitere: bubonică, septicemică și pneumonică. Cea bubonică se transmite prin ciupitura puricilor infectați, cea septicemică se transmite prin sânge, iar cea pneumonică se transmite la altă persoană prin secrețiile eliminate de către bolnav, tuse sau strănut.

Ciuma a reapărut

La începutul lunii iulie a anului 2020, Rusia a interzis vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică. Autoritățile din Bayan Nur, un oraș din regiunea chineză din Mongolia Interioară, au emis o alertă, după ce un spital a raportat un caz suspect de ciumă bubonică. Regiunea chineză a interzis vânătoarea și consumul de carne de marmotă.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising