Cum a ajuns engleza o limbă globală?

10.05.2022
Cum a ajuns engleza o limbă globală?

Engleza este limba internațională pentru afaceri, comerț, știință, medicină și multe alte domenii cheie. Cu peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume care vorbesc engleza ca primă limbă și peste 430 de milioane o vorbesc ca a doua limbă, există vorbitori de engleză în majoritatea țărilor din întreaga lume.

Oamenii vorbesc adesea despre engleză ca limbă globală sau lingua franca. Cu toate acestea, există mai mulți oameni care vorbesc spaniola decât engleza ca primă limbă.

Motive pentru care engleza este „limba globală” a zilelor noastre

Numărul vorbitorilor de limbă engleză non-nativă sau a doua limbă îl depășește acum pe cel al vorbitorilor primari sau nativi, conform unui sondaj făcut de British Council. Renumitul lingvist, David Crystal, sugerează că „o limbă devine o limbă globală datorită puterii oamenilor care o vorbesc”.

„Puterea” englezei s-a bazat inițial pe factori politici și militari, în special pe expansiunea Imperiului Britanic. Mai târziu, limba engleză ca limbă a revoluțiilor științifice, industriale, financiare și economice și-a sporit și mai mult influența.

Crystal subliniază că importanța crescândă a limbii engleze nu se datorează structurii limbii în sine. Engleza, spune el, nu este deosebit de accesibilă vorbitorilor de alte limbi, cu modelele sale excentrice de ortografie și pronunție. Are, de asemenea, cel mai mare lexicon (număr de cuvinte) din orice limbă europeană.

Potrivit unor estimări, există peste un milion de cuvinte, deși aproximativ 3.000 sunt utilizate în mod uzual. Alți lingviști consideră că Crystal subevaluează natura specială a limbii engleze. Robert McCrum susține că engleza „face o treabă bună” permițând vorbitorilor non-nativi să se adapteze la ea.

Engleza este folosită în întreaga lume pentru a semnifica un anumit stil de viață sau cultură legat de succesul sau divertismentul în stil american sau, uneori, pentru a semnifica o anumită calitate britanică. Agenții de publicitate îl folosesc în toată lumea pe piețele multinaționale pentru a-și vinde produsele în acest fel.

Engleza, cea mai folosită limbă în filme și muzică

Dar, este, de asemenea, limbajul cel mai comun folosit în industria filmului și a muzicii. Filmele cu buget mare și filmele clasice preferate ale tuturor sunt produse în mare parte în limba engleză. În muzică, dacă o trupă vrea să devină populară sau faimoasă, își va produce cântecele și în engleză. Poate pentru că engleza va ajunge la un public mai larg, sau poate pentru că engleza este luată mai în serios ca element al muzicii pop bune.

Întrucât engleza este atât de răspândită pe internet, la radio, în școli și în lumea afacerilor, este foarte ușor de recunoscut. Este bine știut faptul că pentru a obține un loc de muncă bun pe piața globală de astăzi, vorbirea limbii engleze devine o cerință de cele mai multe ori.

De aceea, studenții și mai mulți adulți ca niciodată iau lecții private, iau vacanțe de imersiune lingvistică și studiază limba engleză pentru a deveni cât mai fluenți. Nu este o garanție a succesului, dar cu siguranță ajută!

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot