Cum a ajuns engleza o limbă globală?

10.05.2022
Cum a ajuns engleza o limbă globală?

Engleza este limba internațională pentru afaceri, comerț, știință, medicină și multe alte domenii cheie. Cu peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume care vorbesc engleza ca primă limbă și peste 430 de milioane o vorbesc ca a doua limbă, există vorbitori de engleză în majoritatea țărilor din întreaga lume.

Oamenii vorbesc adesea despre engleză ca limbă globală sau lingua franca. Cu toate acestea, există mai mulți oameni care vorbesc spaniola decât engleza ca primă limbă.

Motive pentru care engleza este „limba globală” a zilelor noastre

Numărul vorbitorilor de limbă engleză non-nativă sau a doua limbă îl depășește acum pe cel al vorbitorilor primari sau nativi, conform unui sondaj făcut de British Council. Renumitul lingvist, David Crystal, sugerează că „o limbă devine o limbă globală datorită puterii oamenilor care o vorbesc”.

„Puterea” englezei s-a bazat inițial pe factori politici și militari, în special pe expansiunea Imperiului Britanic. Mai târziu, limba engleză ca limbă a revoluțiilor științifice, industriale, financiare și economice și-a sporit și mai mult influența.

Crystal subliniază că importanța crescândă a limbii engleze nu se datorează structurii limbii în sine. Engleza, spune el, nu este deosebit de accesibilă vorbitorilor de alte limbi, cu modelele sale excentrice de ortografie și pronunție. Are, de asemenea, cel mai mare lexicon (număr de cuvinte) din orice limbă europeană.

Potrivit unor estimări, există peste un milion de cuvinte, deși aproximativ 3.000 sunt utilizate în mod uzual. Alți lingviști consideră că Crystal subevaluează natura specială a limbii engleze. Robert McCrum susține că engleza „face o treabă bună” permițând vorbitorilor non-nativi să se adapteze la ea.

Engleza este folosită în întreaga lume pentru a semnifica un anumit stil de viață sau cultură legat de succesul sau divertismentul în stil american sau, uneori, pentru a semnifica o anumită calitate britanică. Agenții de publicitate îl folosesc în toată lumea pe piețele multinaționale pentru a-și vinde produsele în acest fel.

Engleza, cea mai folosită limbă în filme și muzică

Dar, este, de asemenea, limbajul cel mai comun folosit în industria filmului și a muzicii. Filmele cu buget mare și filmele clasice preferate ale tuturor sunt produse în mare parte în limba engleză. În muzică, dacă o trupă vrea să devină populară sau faimoasă, își va produce cântecele și în engleză. Poate pentru că engleza va ajunge la un public mai larg, sau poate pentru că engleza este luată mai în serios ca element al muzicii pop bune.

Întrucât engleza este atât de răspândită pe internet, la radio, în școli și în lumea afacerilor, este foarte ușor de recunoscut. Este bine știut faptul că pentru a obține un loc de muncă bun pe piața globală de astăzi, vorbirea limbii engleze devine o cerință de cele mai multe ori.

De aceea, studenții și mai mulți adulți ca niciodată iau lecții private, iau vacanțe de imersiune lingvistică și studiază limba engleză pentru a deveni cât mai fluenți. Nu este o garanție a succesului, dar cu siguranță ajută!

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising