Cu cine s-a iubit, de-a lungul timpului, prințesa Martha Bibescu?

31.01.2023
Cu cine s-a iubit, de-a lungul timpului, prințesa Martha Bibescu?

Martha Bibescu a fost una dintre marile personalităţi ale României, ale secolului trecut. Ea a fost una dintre primele femei-mason din țara noastră. Aceasta a devenit prințesă după căsătoria cu prințul George Valentin Bibescu, care era văr primar cu Ana de Noailles și care avea să devină președintele Federației Aeronautice Internaționale.

Viaţa Marthei Bibescu

Martha Bibescu, pe numele său la naștere Martha Lahovary, a venit pe lume în data de 28 ianuarie 1886, la Bucureşti. Aceasta a avut parte de o educație bună, tatăl ei fiind Ion N. Lahovary, care a fost de-a lungul anilor ministru al României la Paris, ministru de Externe şi preşedinte al Senatului, iar mama ei, Smaranda Mavrocordat, era descendentă din ramura moldoveană a domnitorului Constantin Mavrocordat.

Martha a fost o fire boema, care a făcut carieră ca romancieră şi poetă, atât în România, cât și în Franța. Frumusețea și personalitatea ei au fost apreciate în clasele înalte ale vremii.

Frumoasă, cultă, bogată – toate la un loc pentru o singură ființă sunt un păcat de neiertat, a spus despre Martha Christopher Birdwood Thomson, baron de Cardington, potrivit Wikipedia.org.

Cu cine s-a iubit Martha Bibescu?

Martha Bibescu s-a căsătorit, la doar 15 ani, cu prinţul George Valentin Bibescu, nepot de frate al lui George Bibescu, domnitorul abdicat la 1848. Bărbatul făcea parte dintr-o familie princiară a cărui genealogie se întindea până la împăratul francez Napoleon Bonaparte.

Din păcate, o căsnicie începută la o asemenea vârstă a fost greu să reziste, iar la doi ani după mariaj aceasta îi făcea ochi dulci lui Emanuel Bibescu, vărul soțului ei. Relația nu a avansat, deoarece bărbatul a considerat că nu se cuvine acest lucru. În anul 1908, Martha Bibescu l-a cunoscut, prin intermediul soțului ei, pe Charles Louis de Beauvau Craon, un aristocrat francez. Acesta este considerat a fi bărbatul vieții ei, marcându-i într-un mod profund existenţa.

Martha Bibescu a început să fie curtată în anul 1909 de prinţul Wilhelm, moştenitorul tronului Germaniei, care în prealabil îi cere lui George Valentin Bibescu să corespondeze cu soția lui. Cei doi au petrecut o săptămână în luna mai a aceluiași an în Germania, iar intrarea pe sub poarta Brandenburg a fascinat-o pe prințesă, care era impresionată însă nu îndrăgostită.

După un timp, în care a suferit după aristocratul francez, în viața prințesei a apărut Christopher Birdwood, ataşat militar la legaţia Marii Britanii, omul care i-a oferit iubirea vindecătoare. În 1919 aceasta s-a iubit și cu Kit, devenit lord Thomson of Cardington. În anul 1923, Martha Bibescu a avut o relație amoroasă, care a ținut trei ani, și cu Henry Bertrand Leon de Jouvenel, cel care a învățat-o să nu mai fie arogantă și să fie mai feminină.

Martha Bibescu a murit în data de 28 noiembrie 1973, la Paris, la vârsta de 87 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot