Cu cine s-a iubit, de-a lungul timpului, prințesa Martha Bibescu?

31.01.2023
Cu cine s-a iubit, de-a lungul timpului, prințesa Martha Bibescu?

Martha Bibescu a fost una dintre marile personalităţi ale României, ale secolului trecut. Ea a fost una dintre primele femei-mason din țara noastră. Aceasta a devenit prințesă după căsătoria cu prințul George Valentin Bibescu, care era văr primar cu Ana de Noailles și care avea să devină președintele Federației Aeronautice Internaționale.

Viaţa Marthei Bibescu

Martha Bibescu, pe numele său la naștere Martha Lahovary, a venit pe lume în data de 28 ianuarie 1886, la Bucureşti. Aceasta a avut parte de o educație bună, tatăl ei fiind Ion N. Lahovary, care a fost de-a lungul anilor ministru al României la Paris, ministru de Externe şi preşedinte al Senatului, iar mama ei, Smaranda Mavrocordat, era descendentă din ramura moldoveană a domnitorului Constantin Mavrocordat.

Martha a fost o fire boema, care a făcut carieră ca romancieră şi poetă, atât în România, cât și în Franța. Frumusețea și personalitatea ei au fost apreciate în clasele înalte ale vremii.

Frumoasă, cultă, bogată – toate la un loc pentru o singură ființă sunt un păcat de neiertat, a spus despre Martha Christopher Birdwood Thomson, baron de Cardington, potrivit Wikipedia.org.

Cu cine s-a iubit Martha Bibescu?

Martha Bibescu s-a căsătorit, la doar 15 ani, cu prinţul George Valentin Bibescu, nepot de frate al lui George Bibescu, domnitorul abdicat la 1848. Bărbatul făcea parte dintr-o familie princiară a cărui genealogie se întindea până la împăratul francez Napoleon Bonaparte.

Din păcate, o căsnicie începută la o asemenea vârstă a fost greu să reziste, iar la doi ani după mariaj aceasta îi făcea ochi dulci lui Emanuel Bibescu, vărul soțului ei. Relația nu a avansat, deoarece bărbatul a considerat că nu se cuvine acest lucru. În anul 1908, Martha Bibescu l-a cunoscut, prin intermediul soțului ei, pe Charles Louis de Beauvau Craon, un aristocrat francez. Acesta este considerat a fi bărbatul vieții ei, marcându-i într-un mod profund existenţa.

Martha Bibescu a început să fie curtată în anul 1909 de prinţul Wilhelm, moştenitorul tronului Germaniei, care în prealabil îi cere lui George Valentin Bibescu să corespondeze cu soția lui. Cei doi au petrecut o săptămână în luna mai a aceluiași an în Germania, iar intrarea pe sub poarta Brandenburg a fascinat-o pe prințesă, care era impresionată însă nu îndrăgostită.

După un timp, în care a suferit după aristocratul francez, în viața prințesei a apărut Christopher Birdwood, ataşat militar la legaţia Marii Britanii, omul care i-a oferit iubirea vindecătoare. În 1919 aceasta s-a iubit și cu Kit, devenit lord Thomson of Cardington. În anul 1923, Martha Bibescu a avut o relație amoroasă, care a ținut trei ani, și cu Henry Bertrand Leon de Jouvenel, cel care a învățat-o să nu mai fie arogantă și să fie mai feminină.

Martha Bibescu a murit în data de 28 noiembrie 1973, la Paris, la vârsta de 87 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising