Cine a fost Charles de Gaulle?

19.08.2022
Cine a fost Charles de Gaulle?

Charles de Gaulle a fost unul dintre cei mai importanți generali și politicieni din istoria Franței. Acesta a ajuns șeful Guvernului din „Hexagon” în timp ce se afla în exil la Londra, în anul 1940. Politica pusă în aplicare de Charles de Gaulle nu a fost apreciată de toate lumea, însă istoricii și economiștii susțin că a dus la dezvoltarea Franței, pe toate palierele ei.

Viața lui Charles de Gaulle

Charles de Gaulle s-a născut pe data de 22 noiembrie 1890, la Lille, în Franța. Acesta a fost copilul unei familii de aristocrați, care se întindea pe multe generații în istorie. Charles a avut trei frați și o soră, fiecare cu destinul său, însă toți implicați în acțiunile vremii.

Faptul că s-a născut într-o familie de nobili, Charles a beneficiat de o educație aleasă, fiind atras încă din copilărie de filozofie și istorie. Tinerețea nu a fost ușoară pentru Charles, din cauza evenimentelor care aveau loc în Europa. Spiritul patriotic și dorința de a-și apăra țara a făcut ca acesta să se înscrie la școala militară, iar la începutul Primului Război Mondial avea deja gradul de locotenent.

Pe data de 7 aprilie 1921 Charles de Gaulle s-a căsătorit cu Yvonne Vendroux, cu care a avut trei copii: Philippe, Elisabeth și Anne de Gaulle. În perioada interbelică, acesta și-a continuat cariera militară ajungând la cel mai înalt nivel.

Politica lui Charles de Gaulle

Charles de Gaulle a devenit șeful Guvernului francez, în anul 1940, în timp ce se afla în exil la Londra. De acolo, acesta a ținut un discurs istoric la radio prin care cerea cetățenilor francezi să reziste în fața armatei naziste. Apelul lui Charles a avut loc pe data de 18 iunie 1940.

În anul 1945 a fost ales premier de către Parlamentul francez, iar în 1958 a fost ales președinte al Franței, post pe care l-a păstrat și după alegerile din 1965, potrivit Wikipedia.org. În timpul mandatului său Franța a cunoscut o dezvoltare în toate sectoarele sociale. Instituțiile au fost întărite și modernizate, iar economia țării creștea de la o zi la alta.

Cu toate acestea, bunăstarea economică nu a fost distribuită pe toate palierele sociale, astfel că în anul 1968 au apărut nemulțumiri și mitinguri. Sindicatele și partidele politice au profitat de revoltele studențiilor, iar zilele lui Charles de Gaulle în fruntea statului erau numărate. Acesta nu a reușit să gestioneze cum trebuie o criză socială internă.

Pe data de 28 aprilie 1969 acesta a renunțat să mai fie președintele Franței, după ce în prealabil a pierdut un referendum pe care l-a susținut și prin care dorea introducerea reprezentanților organizațiilor profesionale și sindicale în sânul consiliilor regionale.

Cum a murit generalul de Gaulle?

După ce a pierdut puterea, Charles de Gaulle s-a retras în Irlanda și a dus o viață liniștită, la țară. Pe data de 9 noiembrie 1970, la ora 19:10, fostul președinte al Franței a suferit o ruptură de anevrism, în timpul unui joc de cărți, decedând 20 de minute mai târziu. Acesta a fost înmormântat la Colombey-les-Deux-Églises, așa cum și-a dorit. Acesta avea 80 de ani.

Ca să devină stăpân, politicianul se preface că este servitor. Când vreau să ştiu ce gândeşte Franţa, mă întreb pe mine însumi, acestea sunt două dintre citatele celebre ale lui Charles de Gaulle, potrivit citatepedia.ro.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot