Cine trebuie să completeze declarațiile de avere?

13.06.2022
Cine trebuie să completeze declarațiile de avere?

Agenția Națională de Integritate este cea care este ocupă cu verificarea declarațiilor de avere și interese ale demnitarilor români. Potrivit legii în vigoare, sunt mai multe categorii de persoane care trebuie să depună aceste documente până pe data de 15 iunie.

Declarația de avere se depune în termen de 30 de zile de la data numirii sau alegerii în funcție sau de la data începerii activității. Ca atare, nu mai puțin de 39 de categorii de persoane sunt obligate să-și depună aceste documente anual la instituțiile statului.

Ce persoane trebuie să depună declarațiile de avere?

1. Președintele României.

2. Consilierii prezidențiali și consilierii de stat.

3. Președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților.

4. Cetățenii români care lucrează în Parlamentul European și în Comisia Europeană.

5. Premierul României, membrii Guvernului, secretari de stat, subsecretari de stat și asimilații acestora, precum și consilierii de stat din aparatul de lucru al prim-ministrului.

6. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

7. Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, asimilații acestora, dar și asistenții judiciari.

8. Personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și a Parchetelor.

9. Judecătorii Curții Constituționale.

10. Membrii Curții de Conturi și personalul cu funcții de conducere și de control din cadrul acesteia.

11. Președintele Consiliului Legislativ și președinții de secție.

12. Avocatul Poporului și adjuncții săi.

13. Președintele și vicepreședintele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

14. Membrii Consiliului Concurenței.

15. Membrii Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

16. Membrii Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare.

17. Membrii Consiliului Economic și Social.

18. Membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

19. Membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

20. Membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

21. Membrii Consiliului Național al Audiovizualului.

22. Membrii consiliilor de administrație și a comitetelor directoare a Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune.

23. Președintele și vicepreședintele Agenției Naționale de Integritate, precum și membrii Consiliului Național de Integritate.

24. Directorul general și membrii consiliului director al Agenției Naționale de Presă AGERPRES.

25. Directorul Serviciului Român de Informații, precum și prim-adjunctul și adjuncții săi.

26. Directorul Serviciului de Informații Externe și adjuncții săi.

27. Personalul diplomatic și consular.

28. Directorul Serviciului de Protecție și Pază, prim-adjunctul și adjunctul său.

29. Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, prim-adjunctul și adjuncții săi.

30. Aleșii locali.

31. Persoanele cu funcții de conducere și control, precum și funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special, care își desfășoară activitatea în cadrul tuturor autorităților publice centrale ori locale sau, după caz, în cadrul tuturor instituțiilor publice.

32. Persoanele cu funcții de conducere și control din cadrul unităților sistemului de învățământ de stat și unităților de stat din sistemul de sănătate publică.

33. Personalul încadrat la cabinetul demnitarului în administrația publică centrală, precum și personalul încadrat la cancelaria prefectului.

34. Membrii consiliilor de administrație ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum și persoanele care dețin funcții de conducere în cadrul regiilor autonome de interes național sau local, companiilor și societăților naționale sau, după caz, societăților comerciale la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este acționar majoritar ori semnificativ.

35. Guvernatorul, prim-viceguvernatorul, viceguvernatorii, membrii consiliului de administrație, angajații cu funcții de conducere ai Băncii Naționale a României, precum și personalul din conducerea băncilor la care statul este acționar majoritar sau semnificativ.

36. Personalul instituțiilor publice, inclusiv cel angajat cu contract individual de muncă, implicat în realizarea procesului de privatizare, precum și personalul instituțiilor și autorităților publice, inclusiv cel angajat cu contract individual de muncă, care administrează sau implementează programe ori proiecte finanțate din fonduri externe sau fonduri bugetare.

37. Președinții, vicepreședinții, secretarii și trezorierii federațiilor și confederațiilor sindicale.

38. Prefecții și subprefecții.

39. Candidații pentru funcțiile de președinte al României, deputat, senator, consilier județean, consilier local, președinte al Consiliului Județean și primar.

Declarațiile de avere se completează pentru anul fiscal anterior, încheiat la data de 31 decembrie. Potrivit legii în vigoare, declarațiile de avere și interese se mai depun în termen de cel mult 30 zile de la data încheierii mandatului sau a încetării activităţii ori în termen de cel mult 30 zile de la data încetării suspendării din exerciţiul funcţiei sau al demnităţii publice pentru o perioadă ce acoperă integral un an fiscal.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Moartea Neagră. Cum arăta corpul pacienților?
Curiozități despre Moartea Neagră. Cum arăta corpul pacienților?
Moartea Neagră sau Ciuma Neagră a fost o pandemie de ciumă bubonică care a apărut în Afro-Eurasia în perioada 1346 – 1353. Boala a fost responsabilă de uciderea a 75 până la 200 de... citește tot
Curiozități despre Roma Antică. Ce lichid scârbos beau romanii?
Curiozități despre Roma Antică. Ce lichid scârbos beau romanii?
Roma Antică a fost un oraş-stat care a dominat o bună parte a lumii secole la rând. Istoria acestei citadele se întinde între 753 î. de Hr. și 476 d. Hr., fiind una dintre cele mai frumoase... citește tot
Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?
Care este orașul care s-ar putea scufunda sub greutatea zgârie-norilor?
New York City este cel mai celebru oraș din Statele Unite ale Americii. Metropola atrage milioane de turiști din întreaga lume, în fiecare an, având un vibe specific care nu poate fi întâlnit... citește tot
adplus-dvertising