Ce salariu are președintele României? Cât câștigă Klaus Iohannis?

01.09.2021
Ce salariu are președintele României? Cât câștigă Klaus Iohannis?

Funcția de președinte al României este cea mai înaltă funcție din stat și ca atare, potrivit Codului Muncii, și cea mai bine plătită. Sau, cel puțin așa ar trebui să fie. Șeful statului deține cea mai puternică poziție din aparatul administrativ și are importante atribuții și obligații. Mandatul președintelui țării noastre este de 5 ani și nu are voie să dețină această funcție decât de două ori într-o viață.

Ce salariu are președintele României?

Președintele României are cele mai importante atribuții din statul român. Ca atare, în jurul său este un întreg aparat administrativ numit „Administrația prezidențială”. Salariul șefului statului este cel mai mare din țară, la nivel teoretic, deși în ultimii ani au existat destule persoane care lucrează în aparatul public și al căror venit lunar, cu tot cu sporuri, l-a depășit pe cel al Președintelui României.

Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. (Articolul 80 – Constituţia României)

Așadar, potrivit Codului Muncii, președintele României a avut în anul 2020 salariul de 14.038,25 lei net pe lună. Tot anul trecut șeful statului a încasat 168.459,00 de lei, adică 3.239,60 pe săptămână sau, altfel spus, 647,92 de lei pe zi.

Potrivit datelor oficiale de pe site-ul prezidențial, în martie 2021 președintele României a avut salariul brut în valoare de 24.960 lei.

Având în vedere că pandemia de coronavirus a pus lucrurile în stand-by (în așteptare), salariul șefului statului nu a mai fost majorat la începutul anului 2021, așa cum prevede legea, în funcție de inflație, și a rămas la nivelul anului trecut.

Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. […] Nici o persoana nu poate îndeplini funcţia de preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi succesive. (Articolul 81 – Constituţia României)

Cine este Klaus Iohannis?

Klaus Iohannis (62 de ani) este cel de-al patrulea președinte al României ales după căderea comunismului, decembrie 1989. Înaintea lui au fost Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu.

Klaus Iohannis se trage dintr-o familie de sași transilvăneni și înainte de a fi șeful statului a fost primarul Sibiului. Președintele României s-a născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu, și din 1989 este căsătorit cu Carmen Iohannis. Prima doamnă a României este profesoară de limba engleză la un liceu de prestigiu din Sibiu.

Foto: europafm.ro și presidency.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot