Câți ani trebuie să ai minim ca să fii președintele României?

22.02.2023
Câți ani trebuie să ai minim ca să fii președintele României?

Președintele României este funcția cea mai înaltă din țara noastră. Șeful statului are tot felul de prerogative și este garantul funcționării democrației. Totodată, funcția de lider al țării vine și cu multe beneficii, pecuniare dar și de altă natură. Cine vrea să participe la alegerile prezidențiale pentru cea mai puternică funcție în stat trebuie să îndeplinească mai multe criterii obligatorii. Printre acestea și vârsta minimă, care are o limită impusă de lege.

De la ce vârsta poți deveni președintele României?

Constituția României este cea care stabilește ce vârstă trebuie să aibă persoanele care vor să fie alese în mod democratic în funcții publice. Președintele țării este funcția vizată și visată de toți cei care fac politică, însă puțini ajung să fie aleși ca șefii ai statului.

Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României, se arată în articolul 37 din Constituția României.

Ce atribuții are șeful statului?

Tot Constituția țării este cea care stabilește ce atribuții are șeful statului, atât în plan intern cât și extern. În primul rând, președintele României este cel care numește premierul țării, conform prerogativelor încadrate de lege.

În plan extern, liderul statului încheie tratate internaționale, negociate în prealabil de Guvern și supuse, ulterior, spre aprobare Parlamentului. Șeful statului este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Toate atribuțiile sale sunt specificate în Constituția României și nu pot fi transferate decât în anumite situații.

Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, se precizează în articolul 80 din Constituție.

Foto: quanswer.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot