Câți ani trebuie să ai minim ca să fii președintele României?

22.02.2023
Câți ani trebuie să ai minim ca să fii președintele României?

Președintele României este funcția cea mai înaltă din țara noastră. Șeful statului are tot felul de prerogative și este garantul funcționării democrației. Totodată, funcția de lider al țării vine și cu multe beneficii, pecuniare dar și de altă natură. Cine vrea să participe la alegerile prezidențiale pentru cea mai puternică funcție în stat trebuie să îndeplinească mai multe criterii obligatorii. Printre acestea și vârsta minimă, care are o limită impusă de lege.

De la ce vârsta poți deveni președintele României?

Constituția României este cea care stabilește ce vârstă trebuie să aibă persoanele care vor să fie alese în mod democratic în funcții publice. Președintele țării este funcția vizată și visată de toți cei care fac politică, însă puțini ajung să fie aleși ca șefii ai statului.

Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României, se arată în articolul 37 din Constituția României.

Ce atribuții are șeful statului?

Tot Constituția țării este cea care stabilește ce atribuții are șeful statului, atât în plan intern cât și extern. În primul rând, președintele României este cel care numește premierul țării, conform prerogativelor încadrate de lege.

În plan extern, liderul statului încheie tratate internaționale, negociate în prealabil de Guvern și supuse, ulterior, spre aprobare Parlamentului. Șeful statului este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Toate atribuțiile sale sunt specificate în Constituția României și nu pot fi transferate decât în anumite situații.

Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, se precizează în articolul 80 din Constituție.

Foto: quanswer.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot