Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou? De ce este ocrotitorul Bucureștiului?

26.10.2022
Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou? De ce este ocrotitorul Bucureștiului?

Evlavios din fire, poporul român a căutat mereu să fie aproape de Dumnezeu. În România există mai multe personalități care au fost canonizate și care reprezintă un sprijin moral la nevoie. Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei, iar Sfântul Andrei este cel care protejează întreaga țară. De ce este Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului?

Cine este Sfântul Dimitrie cel Nou?

Dimitrie

În fiecare an, Bucureștiul intră în hram de sărbătoare în perioada 25-27 octombrie. Este sărbătorit și preaslăvit Sfântul Dimitrie cel Nou, care se spune că este ocrotitorul capitalei. La Catedrala Patriarhală au loc slujbe de pomenire, iar racla cu moaștele Sfântului sunt aduse în apropierea credincioșilor. Acesta a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Română în anul 1955, pentru o viață religioasă, dar și a ajutorului spiritual primit.

În imediata apropiere a graniței cu Bulgaria, există localitatea cu numele de Basarabovo, loc care a fost casă pentru Sfânt. Cu timpul, acesta și-a părăsit localitatea natală și a început să fie monah la mănăstirea din afara satului. Activitatea din timpul vieții este aproape necunoscută, însă cu adevăratele fapte miraculoase încep după moartea sa.

Legendele spun că în timpul unei inundații, moaștele Sfântului au căzut din locul în care pierise. În timpul unui vis, Sfântul i s-a arătat unei copile, spunându-i: „Eu te voi vindeca, dacă părinții tăi mă vor scoate din apă!”.
Moaștele au fost scoase la suprafață de către copilă, strălucind ca aurul. Acestea au fost duse în satul natal, Basarabovo, unde au rămas pentru o bună bucată de vreme.

De ce este ocrotitorul Bucureștiului?

Vestea minunii descoperiri a ajuns la urechile conducătorilor de la București. Aceștia au trimis mai mulți generali pentru a aduce moaștele în capitala română, însă fără noroc.

În timpul războiului ruso-turc între 1768-1774, generalul rus a dorit ca moaștele să fie aduse direct în Rusia. În momentul în care racla a ajuns în București, mitropolitul Țării Românești l-a rugat pe general să lase moaștele pe pământ românesc, ca dar pentru daunele făcute poporului.

Putem mărturisi, în frica lui Dumnezeu, că am văzut cu ochii noștri minunile săvârșite de acest Sfânt. (…) La 1815, fiind foarte întinsă această teribilă epidemie în Capitală, au scos pe Sfântul și, după ce au ocolit cu el orașul, l-au poprit în mijlocul târgului, unde s-au citit rugăciuni către Sfânt. Din acea zi, epidemia a început a scădea treptat și Capitala a scăpat de acel flagel.” – amintește locotenentul-colonel Dimitrie Papazoglu.

Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul Bucureștiului de către Mitropolitul Filat al II-lea, iar din anul 1955 este canonizat.

Foto: Wikipedia.org & Știrileprotv.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot