Cine a fost Sergiu Celibidache? Cum s-a hrănit cu buruieni ca să supraviețuiască, dirijorul recunoscut în Europa?

07.06.2023
Cine a fost Sergiu Celibidache? Cum s-a hrănit cu buruieni ca să supraviețuiască, dirijorul recunoscut în Europa?

Sergiu Celibidache a fost un artist român de renume internațional. El a fost considerat unul dintre cei mai originali dirijori ai secolului al XX-lea, fiind cunoscut în special pentru abordarea sa filozofică și metodică a muzicii, precum și pentru interpretările sale excepționale ale repertoriului simfonic.

Viața lui Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache s-a născut în data de 28 iunie 1912, în municipiul Roman din județul Neamț, într-o familie destul de înstărită. Tatăl său, Demostene, a fost prefect, iar ulterior a devenit ajutor de primar al Iașului. Mama micuțului Sergiu a fost profesoară de chimie, astfel că a avut parte de o educație aleasă.

Tânărul Sergiu a învățat să cânte la pian la vârsta de patru ani, iar acest lucru i-a influențat cariera în viață. A studiat la Conservatorul din București și și-a definitivat învățăturile la Berlin, Viena și Paris. Primul său angajament ca dirijor a fost la Orchestra Filarmonicii din Berlin în 1945, pentru ca mai apoi să conducă și alte orchestre importante din America de Sud și Europa, precum Orchestra Filarmonicii din Stockholm și Orchestra Națională din Paris.

Odată ajuns la Berlin nu a dus deloc o viață ușoară. În plin Război Mondial, cel botezat de nemți Celi a fost nevoit să trăiască cu buruieni culese de pe lângă şinele tramvaielor. În zilele bune, tânărul mânca un „măr cules dintr-un pom rătăcit sau adus de vreo prietenă mai înlesnită”. Pe durata războiului acesta a locuit într-o văgăună, la familia unui conductor de tramvai, „care-l luase tot războiul sub aripa ei protectoare“, scrie adevarul.ro.

Un dirijor cu stil unic

Specialiștii în domeniul muzical au evidențiat faptul că Celibidache a avut o abordare meticuloasă și profundă a partiturii muzicale. El a pus mare accent pe studiul detaliat al fiecărui aspect al compozițiilor pe care le interpreta, luând în considerare atât caracteristicile muzicale, cât și cele filozofice. Dirijorul a evitat înregistrările și a preferat să conducă concerte în direct, susținând că muzica trebuie trăită în momentul prezent și că fiecare interpretare ar trebui să fie unică.

Sergiu Celibidache a fost renumit pentru abordarea sa tematică a muzicii, acordând o atenție deosebită detaliilor muzicale și structurii. El a fost un susținător al unor tempi mai lenti și a acordat o importanță deosebită respirației și expresiei muzicale. Acest stil interpretativ unic a atras atenția criticilor și a provocat reacții diverse în rândul publicului.

Celibidache a avut o carieră remarcabilă și a fost solicitat să conducă numeroase orchestre de top din lume. Cu toate acestea, el a fost într-o oarecare măsură destul de retras, acordând mai multă importanță cercetării și explorării muzicii în sfera academică. În ciuda faptului că a înregistrat relativ puțin, moștenirea sa muzicală include o serie de interpretări remarcabile ale unor lucrări clasice.

Cariera sa artistică nu a trecut neobservată și a primit numeroase distincții, precum: cetățean de onoare al orașului München (1992), membru de onoare al Academiei Române (1992), doctor honoris causa al Universității din Iași (1992), Ordinul Maximillian pentru Știință și Artă (Germania, 1993).

Sergiu Celibidache a murit în data de 14 august 1996, în comuna La Neuville-sur-Essonne din Franța, fiind înmormântat în cimitirul din localitate. Artistul avea 84 de ani.

John Malkovich, în rolul lui Sergiu Celibidache

Viața extraordinară a lui Sergiu Celibidache va fi pusă în scenă în filmul ”The Yellow Tie” (Cravata galbenă). Producția va fi filmată în România, iar în ultima parte a vieții rolul lui Celibidache va fi interpretat de celebrul actor John Malkovich. Regia filmului va fi asigurată de către fiul dirijorului, Serge Ioan Celebidachi.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot