Cine a fost Sergiu Celibidache, românul pe care-l va interpreta actorul Rupert Friend?

20.09.2022
Cine a fost Sergiu Celibidache, românul pe care-l va interpreta actorul Rupert Friend?

Sergiu Celibidache (28 iunie/11 iulie 1912 – 14 august 1996) a fost unul dintre cei mai buni artiști din istoria României. Acesta a urmat o carieră în muzică unde a devenit dirijor și compozitor. Pentru meritele sale incontestabile a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Viața lui Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache s-a născut în localitatea Roman, din județul Neamț. Potrivit Wikipedia.org, tatăl său, Demostene, de origine greacă (Celibidaki), născut în județul Covurlui (Galați), a fost ofițer de cavalerie, prefect al Iașului, și, începând cu 1922, ajutor de primar al aceluiași oraș, iar mama, Maria, născută Brăteanu, a fost profesoară de chimie. La șase luni de la nașterea sa, familia Celibidache se mută la Iași.

Sergiu a început să cânte la pian încă de la vârsta de 4 ani. Tânărul a avut o afinitate pentru învățătură, studiind matematica, filosofia și muzica la Iași, iar după despărțirea de familia sa și-a continuat studiile la București și Paris. După ce Sergiu i-a spus tatălui său că dorește să urmeze o carieră în muzică, acesta a fost dat afară din casă. Evenimentul a fost unul trist, însă nu l-a împiedicat pe tânărul Sergiu să își urmeze visul.

Acesta a ajuns la un moment dat la Berlin, unde a trebuit să se lupte cu prejudecățile și cu discriminarea, însă abilitățile sale muzicale nu au putut fi trecute cu vederea, astfel că după cel de-Al Doilea Război Mondial a câștigat un concurs devenind cel mai tânăr dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Berlin.

Celibidache a devenit unul dintre cei mai emblematici dirijori ai secolului al XX-lea. De-a lungul carierei sale, s-a opus ferm regimului autoritar din România. Abordarea neortodoxă a muzicii, precum și politica sa l-au făcut o figură controversată în țara natală, dar și în întreaga lume a muzicii clasice.

Film despre viața lui Sergiu Celebidachi

În anul 2023, în România va fi făcut un film despre viața lui Sergiu, intitulat „The Yellow Tie”. Producători sunt Adela Vrinceanu Celebidachi, Cristina Dobritoiu, (Oblique Media Film, România), Andrei Boncea, Christopher Milburn (Frame Film, România) și James Olivier (Celi Films, Marea Britanie).

Este o onoare să împărtășesc cu James Olivier responsabilitatea de a portretiza un bărbat la fel de fascinant, complex și talentat ca Sergiu Celibidache – sunt încântat să aduc povestea lui pe ecran, a declarat Rupert Friend, cel care îl va interpreta pe Sergiu, potrivit variety.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot