Cine a fost Sergiu Celibidache, românul pe care-l va interpreta actorul Rupert Friend?

20.09.2022
Cine a fost Sergiu Celibidache, românul pe care-l va interpreta actorul Rupert Friend?

Sergiu Celibidache (28 iunie/11 iulie 1912 – 14 august 1996) a fost unul dintre cei mai buni artiști din istoria României. Acesta a urmat o carieră în muzică unde a devenit dirijor și compozitor. Pentru meritele sale incontestabile a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Viața lui Sergiu Celibidache

Sergiu Celibidache s-a născut în localitatea Roman, din județul Neamț. Potrivit Wikipedia.org, tatăl său, Demostene, de origine greacă (Celibidaki), născut în județul Covurlui (Galați), a fost ofițer de cavalerie, prefect al Iașului, și, începând cu 1922, ajutor de primar al aceluiași oraș, iar mama, Maria, născută Brăteanu, a fost profesoară de chimie. La șase luni de la nașterea sa, familia Celibidache se mută la Iași.

Sergiu a început să cânte la pian încă de la vârsta de 4 ani. Tânărul a avut o afinitate pentru învățătură, studiind matematica, filosofia și muzica la Iași, iar după despărțirea de familia sa și-a continuat studiile la București și Paris. După ce Sergiu i-a spus tatălui său că dorește să urmeze o carieră în muzică, acesta a fost dat afară din casă. Evenimentul a fost unul trist, însă nu l-a împiedicat pe tânărul Sergiu să își urmeze visul.

Acesta a ajuns la un moment dat la Berlin, unde a trebuit să se lupte cu prejudecățile și cu discriminarea, însă abilitățile sale muzicale nu au putut fi trecute cu vederea, astfel că după cel de-Al Doilea Război Mondial a câștigat un concurs devenind cel mai tânăr dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Berlin.

Celibidache a devenit unul dintre cei mai emblematici dirijori ai secolului al XX-lea. De-a lungul carierei sale, s-a opus ferm regimului autoritar din România. Abordarea neortodoxă a muzicii, precum și politica sa l-au făcut o figură controversată în țara natală, dar și în întreaga lume a muzicii clasice.

Film despre viața lui Sergiu Celebidachi

În anul 2023, în România va fi făcut un film despre viața lui Sergiu, intitulat „The Yellow Tie”. Producători sunt Adela Vrinceanu Celebidachi, Cristina Dobritoiu, (Oblique Media Film, România), Andrei Boncea, Christopher Milburn (Frame Film, România) și James Olivier (Celi Films, Marea Britanie).

Este o onoare să împărtășesc cu James Olivier responsabilitatea de a portretiza un bărbat la fel de fascinant, complex și talentat ca Sergiu Celibidache – sunt încântat să aduc povestea lui pe ecran, a declarat Rupert Friend, cel care îl va interpreta pe Sergiu, potrivit variety.com.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 20 septembrie este cea de-a 263-a zi a calendarului gregorian și a 264-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 102 zile. În această zi, în anul 1459 a avut loc...
Cele mai noi articole
Ce avantaje are monarhia? De ce un stat condus de Rege sau Regină este mai stabil?
Ce avantaje are monarhia? De ce un stat condus de Rege sau Regină este mai stabil?
Monarhia este o formă de guvernare unde întreaga putere este deținută de o singură persoană, numită monarh. Aceasta este de trei tipuri: constituțională, absolută, sau electivă. Trebuie... citește tot
De ce nu l-a lăsat Ceaușescu pe Dobrin să plece la Real Madrid?
De ce nu l-a lăsat Ceaușescu pe Dobrin să plece la Real Madrid?
Istoria fotbalului românesc îl consemnează pe Nicolae Dobrin ca fiind unul dintre cei mai valoroși fotbaliști. Cel poreclit „Gâscanul” împarte podiumul cu Gheorghe Hagi, fiind în inimile... citește tot
Top 5 cei mai iuți ardei din lume
Top 5 cei mai iuți ardei din lume
Ardeiul este unul dintre cele mai cunoscute legume consumate de către oameni la nivel mondial. În prezent există peste 50.000 de tipuri diferite de ardei, utilizate în mâncare, condimente,... citește tot