Cine a fost Scarlat Bărcănescu, primul copil de bani gata al Capitalei?

15.09.2020
Cine a fost Scarlat Bărcănescu, primul copil de bani gata al Capitalei?

Primul copil de bani gata al Capitalei. Societatea s-a schimbat mult de-a lungul timpului, însă unele lucruri au rămas la fel. Și în trecut, la fel ca în prezent, au existat băieți de bani gata care au avut o viață sentimentală plină de peripeții. Craii secolelor al XIX-lea și al XX-lea precum Scarlat Bărcănescu, Ionel Isvoranu, Mateiu Caragiale, Mihail Kogălniceanu sau Alexandru Ioan Cuza s-ar fi aflat cu certitudine pe prima pagină a ziarelor mondene din ziua de astăzi.

Scarlat Bărcănescu a răpit-o pe Elena Caragea

Unul dintre personajele care a scris istorie la acea vreme a fost Scarlat Bărcănescu. Acestuia îi plăcea să petreacă cu femei în zona Parcului Cișmigiu. Una dintre marile cuceriri ale lui Bărcănescu a fost Elena Caragea. Pentru a se răzbuna pe austriacul Herr von Liehmann care a flirtat cu femeia lui, acesta a scris un pamflet defăimător la adresa sa, pe care l-a pus în circulaţie în timpul unui bal.

Consulul austriac s-a supărat și l-a provocat la un duel cu pistoale pe Scarlat. Toată lumea era dornică să privească confruntarea, însă de frică Bărcănescu nu s-a prezentat. În schimb, bărbatul a dat dovadă de curaj când a răpit-o pe Elena Caragea în noaptea nunţii ei cu Ion Bălăceanu şi a dus-o la Bărcăneşti, un sat de pe lângă Bucureşti.

Până acolo a mers cu trăsura, timp în care, până la ieşirea din oraş descărca gloanţele unui revolver spre mirele lăsat de izbelişte. O luptă care s-a lăsat fără vărsare de sânge. Ajuns în satul natal, acesta a luat cu forţă un preot şi l-a obligat să-i căsătorească, a descris evenimentul istoricul Adrian Majuru.

Ionel Isvoranu flirta cu toate femeile de pe Calea Victoriei

Ofițerul Ionel Isvoranu era un alt mare playboy al începutului de secol XX. Deși era căsătorit, acesta nu lipsea de la nicio promenadă organizată pe Calea Victoriei. Personajul le poruncea vânzătorilor de ziare să le ridice fustele femeilor care treceau, chiar dacă acestea erau însoțite de bărbații lor.

Mai de fiecare dată, apareau scandaluri care erau liniștite de intervenția jandarmilor. Drept urmare, Ionel Isvoranu s-a supărat că nu se putea desfășura în liniște, din cauza intervenției autorităților, și îl provoacă la duel pe şeful Jandarmeriei, maiorul Fănuţă. Isvoranu îl înjunghie pe Fănuță cu o spadă, însă acesta a scăpat cu mațele intacte fiindcă era obez.

Mateiu Caragiale „vâna” femeile bogate

Mateiu Caragiale, fiul marelui dramaturg român, era un afemeiat convins care „vâna” femeile mai voluptoase și mai bogate decât el.

Am o afacere galantă, îţi voi da detalii cum iese ceva, sper zilele astea să ating ţinta. Aş vrea să grillez (de la fr. griller – a arde, n.r.) o cocoţă blondă – foy de prince. E fină ca o arhiducesă şi souple ca o liană. Iese numai în muscal (trăsură, n.r.). Într-o seară când îmi plimbam melancolia într-un muscal vertiginos la chaussA©e, am văzut-o. Pe loc i-am trimis o jerbă de rose printr-un bugomil (probabil termen folosit pentru a ilustra dispreţul faţă de cineva anume, n.r.). Aş vrea să o fac – cred şi eu – dar A¡ l’ îl (fără a cheltui, n.r.), fără bani. Să vedem ce fac cu mignonna mea poimâine. Am o freză de mec cu două accroche-cours (inimi agăţate, n.r.). E deplorabil să n-ai bani! Eu sunt trist, foarte trist, vegetez oribil, caut parale, e un dezastru. Bani nu sunt, ponturi, în perspectivă, nimic…, se confesa Mateiu Caragiale prietenului său Boicescu.

Barbu Catargiu petrecea de la răsărit până la apus

Un crai al secolului XIX a fost și Barbu Catargiu, care a ajuns și prim-ministrul României în timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Potrivit istoricilor, acesta petrecea pe moșia sa, la un conac cu 52 de camere cu femei și lăutari de dimineața până seara.

Un alt apropiat al lui Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, a marcat acea perioadă și prin relațiile cu femeile pe care le-a avut. Potrivit istoricilor, Kogălniceanu ar fi cucerit aproximativ 1.000 de femei.

Mihail Kogălniceanu nu rata nimic! Nici servitoare, nici doamne din lumea bună. Bântuia chiar şi cartierele rău famate, împreună cu domnitorul Al. I Cuza în căutare de femei, a scris istoricul Dan Falcan.

Alexandru Ioan Cuza stătea cu soția și amanta în aceeași casă

Puțină lume știe că Alexandru Ioan Cuza a avut o viață amoroasă extrem de bogată. Acesta avea o slăbiciune pentru femeile frumoase și împreună cu omul său de încredere Mihail Kogălniceanu frecventau des bordelurile din București. Domnitorul a avut numeroase aventuri amoroase, deși era căsătorit cu Elena.

Cum a murit Alexandru Ioan Cuza?
Alexandru Ioan Cuza, un crai al vremurilor sale.

Din nefericire pentru Elena, aceasta nu a putut să îi ofere domnitorului copii. Drept urmare, Alexandru Ioan Cuza a avut o atitudine rece în căsnicie și multiple aventuri amoroase. Dintre toate aceste relații extraconjugale, una s-a transformat într-o legătură pasională și de durată. Maria Obrenovici a fost amanta și marea iubire a lui Alexandru Ioan Cuza, dar și femeia care l-a făcut tată.

Dragostea și femeile frumoase au fost întotdeauna o slăbiciune pentru bărbați. Fie ca au fost oameni simpli sau nobili de primă mână, pasiunea pentru doamne și domnișoare a avut aceeași intensitate.

Foto: historia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot