Cine a fost Iulia Hașdeu? De ce a murit tânăra?

04.03.2020
Cine a fost Iulia Hașdeu? De ce a murit tânăra?

Iulia Hașdeu a fost unul dintre copiii geniali ai României. Fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu vorbea limba franceză la vârsta de 2 ani, la 4 ani începuse să scrie, iar la vârsta de 7 ani crea nuvele.

Iulia Hasdeu s-a născut la București, pe data de 14 noiembrie 1869, fiind fiica savantului și scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu și a Iuliei, o ardeleancă născută Faliciu. A murit la 29 septembrie 1888, fiind răpusă de o boală necruțătoare.

Iulia Hașdeu a fost un copil supradotat. La vârsta de 8 ani neîmpliniți a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare, iar la 11 ani, a absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava”. În paralel, aceasta a urmat cursurile Conservatorului de muzică din București, iar apoi a plecat la studii la Paris. A fost prima româncă ce a învățat la Sorbona, studiu începând la 16 ani, uimindu-și profesorii cu talentul său.

Iulia Hașdeu a trăit doar 18 ani, însă a învățat în această perioadă cât alții într-o viață. Tânăra a murit de tuberculoză  și a fost înmormântată la Cimitirul Bellu.

Opera Iuliei Hașdeu

Opera Iuliei Hașdeu a apărut în special după moartea ei. Cu excepția câtorva poeme din timpul vieții, restul creațiilor literare și nu numai au fost făcute publice de către tatăl acesteia, Bogdan Petricescu Hașdeu, după decesul acesteia.

Primul ei volum de poezii, Bourgeons d’Avril, scris în 1887, apare doi ani mai târziu, sub pseudonimul Camille Armand în volumul Œuvres posthumes. La 11 ani scrisese deja o piesă de teatru, tragedie în trei acte numită „Dama de circ“, cu care și-a uimit părinții și profesorii.

De ce să vizitezi muzeul Iuliei Hașdeu din Câmpina?

Iulia Hașdeu a fost singurul copil al lui Bogdan Petricescu Hașdeu. Pierderea celei mai dragi ființe din viața lui, l-a făcut să nu își mai revină complet niciodată. Acesta a ridicat în memoria fiicei sale un castel la Câmpina, numit Castelul Iuliei Hașdeu.

Având o minte fabuloasă și o imaginație foarte bogată Bogdan Petricescu Hașdeu a căutat răspunsuri în spiritism, însă nu l-a făcut să abandoneze complet simbolurile masonice şi înţelesurile lor tainice.

Mormântul Iuliei şi Castelul  de la Câmpina sunt pline de forme şi semne simbolice. Pe faţada castelului se află „Ochiul Atoatevăzător”, simbol al lui Dumnezeu manifestat în omniprezenţa Lui. Delta sau triunghiul mistic înconjurat de raze care izvorăsc din centrul lui, reprezintă pe Supremul Arhitect şi Lumina Eternă a Înţelepciunii care-l înconjoară ca un ocean de slavă şi care se revarsă asupra întregii Sale creaţii.

De asemenea, plafonul albastru al mormântului şi cupola albastră a castelului (în culoarea lor iniţială) au corespondent în simbolistica Acoperământului Lojii, care reprezintă bolta cerească.

În muzeu mai pot fi admirate tablouri, inclusiv cel al Iuliei în ziua morţii, obiecte de familie, dar şi biroul lui Haşdeu, unde se află şi masa de corespondenţă a Iuliei, adusă de la Paris.

Toți cei care vor să afle mai multe despre familia Hașdeu pot vizita muzeul de la Câmpina.

Iulia Hasdeu
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising