Cine a fost Iulia Hașdeu? De ce a murit tânăra?

04.03.2020
Cine a fost Iulia Hașdeu? De ce a murit tânăra?

Iulia Hașdeu a fost unul dintre copiii geniali ai României. Fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu vorbea limba franceză la vârsta de 2 ani, la 4 ani începuse să scrie, iar la vârsta de 7 ani crea nuvele.

Iulia Hasdeu s-a născut la București, pe data de 14 noiembrie 1869, fiind fiica savantului și scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu și a Iuliei, o ardeleancă născută Faliciu. A murit la 29 septembrie 1888, fiind răpusă de o boală necruțătoare.

Iulia Hașdeu a fost un copil supradotat. La vârsta de 8 ani neîmpliniți a trecut examenele cumulate ale celor patru clase primare, iar la 11 ani, a absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava”. În paralel, aceasta a urmat cursurile Conservatorului de muzică din București, iar apoi a plecat la studii la Paris. A fost prima româncă ce a învățat la Sorbona, studiu începând la 16 ani, uimindu-și profesorii cu talentul său.

Iulia Hașdeu a trăit doar 18 ani, însă a învățat în această perioadă cât alții într-o viață. Tânăra a murit de tuberculoză  și a fost înmormântată la Cimitirul Bellu.

Opera Iuliei Hașdeu

Opera Iuliei Hașdeu a apărut în special după moartea ei. Cu excepția câtorva poeme din timpul vieții, restul creațiilor literare și nu numai au fost făcute publice de către tatăl acesteia, Bogdan Petricescu Hașdeu, după decesul acesteia.

Primul ei volum de poezii, Bourgeons d’Avril, scris în 1887, apare doi ani mai târziu, sub pseudonimul Camille Armand în volumul Œuvres posthumes. La 11 ani scrisese deja o piesă de teatru, tragedie în trei acte numită „Dama de circ“, cu care și-a uimit părinții și profesorii.

De ce să vizitezi muzeul Iuliei Hașdeu din Câmpina?

Iulia Hașdeu a fost singurul copil al lui Bogdan Petricescu Hașdeu. Pierderea celei mai dragi ființe din viața lui, l-a făcut să nu își mai revină complet niciodată. Acesta a ridicat în memoria fiicei sale un castel la Câmpina, numit Castelul Iuliei Hașdeu.

Având o minte fabuloasă și o imaginație foarte bogată Bogdan Petricescu Hașdeu a căutat răspunsuri în spiritism, însă nu l-a făcut să abandoneze complet simbolurile masonice şi înţelesurile lor tainice.

Mormântul Iuliei şi Castelul  de la Câmpina sunt pline de forme şi semne simbolice. Pe faţada castelului se află „Ochiul Atoatevăzător”, simbol al lui Dumnezeu manifestat în omniprezenţa Lui. Delta sau triunghiul mistic înconjurat de raze care izvorăsc din centrul lui, reprezintă pe Supremul Arhitect şi Lumina Eternă a Înţelepciunii care-l înconjoară ca un ocean de slavă şi care se revarsă asupra întregii Sale creaţii.

De asemenea, plafonul albastru al mormântului şi cupola albastră a castelului (în culoarea lor iniţială) au corespondent în simbolistica Acoperământului Lojii, care reprezintă bolta cerească.

În muzeu mai pot fi admirate tablouri, inclusiv cel al Iuliei în ziua morţii, obiecte de familie, dar şi biroul lui Haşdeu, unde se află şi masa de corespondenţă a Iuliei, adusă de la Paris.

Toți cei care vor să afle mai multe despre familia Hașdeu pot vizita muzeul de la Câmpina.

Iulia Hasdeu
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot