Cum arată în interior mormântul Iuliei Hasdeu? Craniul a fost furat

28.11.2023
Cum arată în interior mormântul Iuliei Hasdeu? Craniul a fost furat

Iulia Hasdeu a fost o personalitate remarcabilă a culturii românești fiind cunoscută în special pentru inteligenta sa excepțională și pentru contribuțiile sale în domeniul literaturii. Ea s-a născut în data de 14 noiembrie 1869 și a decedat în 29 septembrie 1888, la București. Iulia a fost fiica celebrului scriitor și filosof român Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Acesta a fost un erudit și un mentor important în viața Iuliei. Ea și-a petrecut copilăria înconjurată de cărți și a fost educată în mod riguros de către tatăl său, care a recunoscut și a încurajat talentele sale neobișnuite. Iulia Hasdeu a scris poezii, proză scurtă și eseuri, fiind considerată o figură promițătoare în lumea literară a vremii sale. Stilul său literar era considerat matur și sofisticat pentru vârsta ei.

Moartea a venit prea repede

Tragedia a lovit familia Hasdeu când Iulia a murit la vârsta de doar 18 ani, în urma unei tuberculoze. După moartea acesteia, Bogdan Hasdeu a construit Castelul Iulia Hasdeu în Câmpina, un monument în stil neogotic, care a fost dedicat memoriei fiicei sale. Acest castel a devenit ulterior cunoscut ca un loc asociat cu fenomene paranormale.

Ședințe de spiritism pentru a comunica cu sufletul Iuliei

Confruntat cu pierderea fiicei sale, Bogdan Hasdeu a căutat să mențină o legătură cu Iulia prin intermediul ședințelor de spiritism. Corespondența sa cu personalități precum astronomul francez Flamarion și spiritistul W. Crookes a adus la viață o poveste fascinantă despre contactul cu lumea de dincolo. Se spune că Iulia i-ar fi dictat planurile pentru castelul din Câmpina, construit între 1894 și 1896.

Hasdeu numea mormântul fiicei sale „Micul Templu”, iar acesta a fost martorul unor evenimente ciudate de-a lungul timpului. Obiecte prețioase au fost sustrase, inclusiv rămășițe ale Iuliei. În anul 1930, zvonurile despre furtul craniului tinerei au alimentat o legendă întunecată, susținând că un grup de studenți a vrut să-l folosească în practici de magie neagră.

Autoritățile nu ar fi reușit nici în acest moment să-l recupereze (n.r. craniul Iuliei). Au mai rămas doar câteva dintre obiectele de valoare inestimabilă și fotografii cu Iulia și tatăl său. Pe un perete din interiorul mormântului sunt scrise, întru eternitate, Legea socială și Legea filosofică, scrie muzeulhasdeu.ro.

Cavoul este plin de simboluri enigmatice. Un glob imens, susținut de doi sfincși, marchează orașele în care Iulia a trăit și a studiat: București, Roma și Paris. Sub acești sfincși, se află cărți fundamentale ale cunoașterii universale, iar un monolit înalt de trei metri, conform indicațiilor lui Iulia, veghează la intrarea în cavou.

Un ceas perpetuu indică mereu aceeași oră, momentul în care Iulia a părăsit această lume. Se spune că proiectarea mormântului permite zgomotului pașilor vizitatorilor să transmită vibrații în sicriul Iuliei, adăugând un element supranatural la povestea deja misterioasă.

Mormântul Iuliei Hasdeu rămâne un loc al misterului și legendelor, în care realitatea și supranaturalul se întrepătrund. În ciuda faptului că evenimentele care au dus la construirea „Micului Templu” au rămas enigmatice, acestea au contribuit la crearea unei povești fascinante în istoria culturală românească. Oricare ar fi adevărul, mormântul Iuliei Hasdeu continuă să fascineze și să inspire povești de-a lungul generațiilor.

Foto: evz.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot