Cine a fost Gavril Ciobanu, ultimul călău al Moldovei?

11.08.2020
Cine a fost Gavril Ciobanu, ultimul călău al Moldovei?

Gavril Ciobanu a rămas în istorie ca fiind ultimul călău al Moldovei. Acestuia i se mai zicea și Buzatu și a fost o persoană fioroasă, care ucidea cu mult sânge rece. Atitudinea sa nemiloasă poate să fi fost o consecință și a faptului că se născuse rob, iar atunci când schingiuia și omora oamenii liberi simțea o oarecare răzbunare interioară.

Cum a ajuns Gavril Ciobanu călău?

Gavril Ciobanu zis Buzatu s-a născut sclav, neavând mari șanse de reușită în viață într-o țară unde democrația era la jumătatea anilor 1800 doar un vis. Ajuns la maturitate, Buzaut a intrat într-o bandă de tâlhari care a terorizat oamenii simpli ce treceau prin pădurile Moldovei. În felul acesta, domnitorul Mihail Sturza (1834 – 1849) a înființat o poteră pentru a prinde aceste cete de tâlhari.

După o perioadă în care au tâlhărit sute de oameni, gruparea lui Ion Chetrarul, una dintre cele mai de temute bande de tâlhari din acea perioadă, este prinsă. Din mișcarea cu pricina făcea parte și Gavril Ciobanu. Tribunalul Criminalicesc al domnitorului Sturza a decis ca toți membrii cetei să fie omorâți prin spânzurătoare. Hotărârea nu a fost pusă în aplicare imediat, fiindcă nu se găsea un călău. Nimeni nu dorea să își asume o asemenea faptă, astfel că s-a luat decizia de a merge în închisoare și a anunța că cel care va deveni călău îi vor fi iertate fărădelegile și va primi îmbrăcăminte și leafă.

Singurul care a răspuns acestei chemări a fost Gavril Ciobanu. Călăul nu a stat pe gânduri și primul executat a fost chiar fostul său camarad Ion Chetrariu. Se spune că Buzatu avea un aspect sălbatic și fioros, având o plăcere sadică din a chinuii și ucide oamenii.

O viață plină de crime și bătăi

Cariera de călău a lui Gavril Ciobanu s-a încheiat în anult 1847 cu trei execuții care au impresionat populația Moldovei de la acea vreme. Gavril Ciobanu a executat doi frați pentru faptul că și-au ucis tatăl. La o zi distanță a venit rândul și mamei acestora, vinovată de aceeași crimă.

Una din cele mai neuitate execuțiuni dar și cea din urmă făcută de călăul Gavril Buzatu a fost aceia a fraților Cuciuc. Frații Cuciuc se făcuseră vinovați de paricid. În tovărășia mamei lor vitrege, ridicaseră viața aceluia care le dăduseră lor viață. Unul din frații Cuciuc și anume cel mai mare fusese “amploiat de minister” iar cel mic ofițer. Tribunalul Criminalicesc îi condamnase la moarte. Vodă întărise sentința, voind să dea un exemplu care trebuia să înspăimânte pe cei cărora le-ar mai veni gând de ucidere, mai ales a părinților lor, cari au drept la sprijin și iubire din partea copiilor, se arată într-unul din documentele vremii.

Aproape de sfârșitul domniei lui Mihail Sturza, pedeapsa cu moartea a fost abrogată, iar de serviciile lui Buzatu nu mai erau nevoie. Potrivit datelor istorice, acesta a primit o pensie și a fost trimis la Mănăstirea Secu unde a murit de bătrânețe. Gavril Ciobanu a fost ultimul călău al Moldovei.

Foto: deieri-deazi.blogspot.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot