Cine a fost Bob Curwood, românul care a facut senzație la Hollywood?

20.03.2022
Cine a fost Bob Curwood, românul care a facut senzație la Hollywood?

De-a lungul anilor, s-au remarcat o mulțime de actori români la Hollywood. Marcel Iureș, Maia Morgestern, Sebastian Stan sunt câteva nume celebre care au avut succes peste ocean. Sau Edward G. Robinson. C, singurul actor născut în România care a câștigat premiul Oscar.

Pe vremuri, tinerii actori erau rugați să-și schimbe numele, să elimine urmele oricăror accente, să rămână tăcuți despre originile lor și să-și modifice aspectul pentru a se potrivi cu un anumit tipar la Hollywood. Principalele studiouri au fost frecvent implicate în fabricarea de noi identități și în promovarea anumitor narațiuni despre talentul lor. În acest tipar se încadrează și Bob Curwood, un actor de filme mute care a câștigat aprecierile criticilor.

Cine a fost Bob Curwood, românul de la Hollywood?

Actorul western Bob Curwood s-a născut în România în anul 1899 sub numele de John Balas Belasco, la Brașov. Părinții săi au fost Maria și Russen Balas Belasco. Numele său de film a fost schimbat în Bob Curwood când i s-a dat rolul principal într-o serie de scurtmetraje mute western și montate la Universal Pictures Corporation, în jurul anului 1925.

Curwood a jucat în 26 de scurtmetraje mute, dar accentul său puternic și incapacitatea de a vorbi engleză i-a pus capăt carierei când Universal a început să producă filme sonore. Printre producțiile în care a jucat se numără Ridin’Wild (1927), The Battling Buckaroo (1927), The Dangerous Double (1927), The Scrappin’Fool (1927), The Death’s Head (1928), The Secret Outlaw (1928), A Romeo of the Range (1928), Ridin’Leather (1929), Playing False (1929), Cowboy Pluck (1929), Days of Daring (1929), The Ranch Foreman (1929).

Bob Curwood a publicat o scrisoare în revista „Realitatea ilustrată”, scrie site-ul De ieri și de azi, în care își explica originile și motivul pentru care a plecat din țară.

Eu, Bob Curwood sunt român, mi-am schimbat numele ca să pot ajunge a fi cineva fără dificultăţile pe cari li se pun tuturor străinilor. Şi după 15 ani de muncă neobosită departe de ţara mea, am ajuns să fiu iubit şi apreciat de întreaga Americă. Numele meu adevărat e Ioan Balaş, născut într’un sătişor de lângă Braşov, şi-am plecat în lume cu dorul de a face ceva, şi-am făcut. Aş avea mare bucurie ştiind că fraţii mei din ţara mea mă ştiu şi nu mă privesc la fel ca pe ceilalţi străini. (Bob Curwood)

Actori români celebri peste Ocean

Sebastian Stan s-a născut pe 13 august 1982, în orașul Constanța, România. Acum este unul dintre cei mai faimoși actori. S-a mutat la Viena, Austria, împreună cu mama sa, pianistă la vârsta de opt ani și apoi la New York la doisprezece ani. A jucat în filme precum Captain America: The Winter Soldier, Ant-Man, The Martian, Captain America: Super Soldier, Captain America: First Avenger, Gossip Girl, Hot Tub Machine și Avengers.

Numele complet al Winonei Ryder este Winona Laura Horowitz. Originile ei românești provin din partea tatălui său. Familia sa evreiască a emigrat din Rusia și România în SUA. Actrița este recunoscută la nivel mondial pentru că a jucat în mai multe filme de succes precum Beetlejuice, The Age of Innocence, Heathers.

Natalie Portman s-a născut în Israel, însă străbunica ei din partea tatălui ei s-a născut în România. Se pare că străbunica ei a fost spion pentru britanici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Actrița este binecunoscută pentru a juca în filme precum Closer, The Black Swan și V for Vendetta.

Foto: IMDB

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot