Cine a fost Bob Curwood, românul care a facut senzație la Hollywood?

20.03.2022
Cine a fost Bob Curwood, românul care a facut senzație la Hollywood?

De-a lungul anilor, s-au remarcat o mulțime de actori români la Hollywood. Marcel Iureș, Maia Morgestern, Sebastian Stan sunt câteva nume celebre care au avut succes peste ocean. Sau Edward G. Robinson. C, singurul actor născut în România care a câștigat premiul Oscar.

Pe vremuri, tinerii actori erau rugați să-și schimbe numele, să elimine urmele oricăror accente, să rămână tăcuți despre originile lor și să-și modifice aspectul pentru a se potrivi cu un anumit tipar la Hollywood. Principalele studiouri au fost frecvent implicate în fabricarea de noi identități și în promovarea anumitor narațiuni despre talentul lor. În acest tipar se încadrează și Bob Curwood, un actor de filme mute care a câștigat aprecierile criticilor.

Cine a fost Bob Curwood, românul de la Hollywood?

Actorul western Bob Curwood s-a născut în România în anul 1899 sub numele de John Balas Belasco, la Brașov. Părinții săi au fost Maria și Russen Balas Belasco. Numele său de film a fost schimbat în Bob Curwood când i s-a dat rolul principal într-o serie de scurtmetraje mute western și montate la Universal Pictures Corporation, în jurul anului 1925.

Curwood a jucat în 26 de scurtmetraje mute, dar accentul său puternic și incapacitatea de a vorbi engleză i-a pus capăt carierei când Universal a început să producă filme sonore. Printre producțiile în care a jucat se numără Ridin’Wild (1927), The Battling Buckaroo (1927), The Dangerous Double (1927), The Scrappin’Fool (1927), The Death’s Head (1928), The Secret Outlaw (1928), A Romeo of the Range (1928), Ridin’Leather (1929), Playing False (1929), Cowboy Pluck (1929), Days of Daring (1929), The Ranch Foreman (1929).

Bob Curwood a publicat o scrisoare în revista „Realitatea ilustrată”, scrie site-ul De ieri și de azi, în care își explica originile și motivul pentru care a plecat din țară.

Eu, Bob Curwood sunt român, mi-am schimbat numele ca să pot ajunge a fi cineva fără dificultăţile pe cari li se pun tuturor străinilor. Şi după 15 ani de muncă neobosită departe de ţara mea, am ajuns să fiu iubit şi apreciat de întreaga Americă. Numele meu adevărat e Ioan Balaş, născut într’un sătişor de lângă Braşov, şi-am plecat în lume cu dorul de a face ceva, şi-am făcut. Aş avea mare bucurie ştiind că fraţii mei din ţara mea mă ştiu şi nu mă privesc la fel ca pe ceilalţi străini. (Bob Curwood)

Actori români celebri peste Ocean

Sebastian Stan s-a născut pe 13 august 1982, în orașul Constanța, România. Acum este unul dintre cei mai faimoși actori. S-a mutat la Viena, Austria, împreună cu mama sa, pianistă la vârsta de opt ani și apoi la New York la doisprezece ani. A jucat în filme precum Captain America: The Winter Soldier, Ant-Man, The Martian, Captain America: Super Soldier, Captain America: First Avenger, Gossip Girl, Hot Tub Machine și Avengers.

Numele complet al Winonei Ryder este Winona Laura Horowitz. Originile ei românești provin din partea tatălui său. Familia sa evreiască a emigrat din Rusia și România în SUA. Actrița este recunoscută la nivel mondial pentru că a jucat în mai multe filme de succes precum Beetlejuice, The Age of Innocence, Heathers.

Natalie Portman s-a născut în Israel, însă străbunica ei din partea tatălui ei s-a născut în România. Se pare că străbunica ei a fost spion pentru britanici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Actrița este binecunoscută pentru a juca în filme precum Closer, The Black Swan și V for Vendetta.

Foto: IMDB

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot