Cine a fost Edward G. Robinson, singurul actor născut în București care a câștigat Oscarul?

07.08.2020
Cine a fost Edward G. Robinson, singurul actor născut în București care a câștigat Oscarul?

Oscarul este premiul suprem pe care-l poate obține un actor. Deși de-a lungul timpului mai mulți actori cu origini românești au pus mâna pe statuetă, singurul actor născut în București care a câștigat Oscarul a fost Edward G. Robinson. Care este povestea însă sa?

Cine a fost Edward G. Robinson?

Printre actorii cu origini românești care au primit premiul Oscar se numără Natalie Portman (are o bunică româncă) sau Dustin Hoffman (este fiul unei familii de imigranți din Ucraina, Polonia și România).

Edward G. Robinson a fost unul dintre cei mai populari actori din anii de glorie ai cinematografului. Acesta a fost distins în anul 1973 de Academia Americană de Film cu un Oscar onorific pentru întreaga sa activitate.

Edward G. Robinson (pe numele său adevărat Emanuel Goldenberg) s-a născut în anul 1893 în cartierul Dudești din București. „La vârsta de 10 ani am părăsit țara împreună cu familia mea plecând în America. Părinții mei voiau să mă facă avocat sau comerciant. Am fost însă atras către scenă”, avea să povestească în anul 1936, în cadrul unui interviu celebrul actor.

Întrebat la vremea respectivă dacă-și mai amintește de București, acestea mărturisea: „Cum nu… Calea Văcărești, Dudești… strada Bradului… O coincidență nostimă: Când eram copil, mă jucam adesea cu camarazii mei de-a ‘hoții și gardiștii’… Devenisem “temut” prin loviturile de pumni ce le dădeam… Devenisem un fel de spaimă a cartierului… bine înțeles printre copii. Cine se gândea atunci că voi deveni în filme tipul reprezentativ al gangsterilor, care pe vremea mea îi numeam pur și simplu ‘hoți’? Cine se gândea atunci că astăzi voi face uz de pumni ca acum 33 de ani când umpleam strada și maidanurile cu strigătele noastre…”

La finalul interviului luat de reporterul Henry Doru (de la revista „Realitatea Ilustrată”) la Paris, Edward G. Robinson a ținut să facă o dezvăluire:

„Ca încheiere trebuie să vă fac o destăinuire… Numele meu nu este Edward G. Robinson… ci Edy Goldenberg, născut în cartierul Dudești din București… Scrieți în revista d-voastră pe care aș dori s’o primesc regulat, că n’am uitat pe prietenii mei din copilărie și acei ce-și reamintesc sau au cunoscut acum 33 de ani la școala “Carolina și Jacob Loebel” pe un oarecare Edy Goldenberg, să știe că el este astăzi Edward G. Robinson. Spuneți că n’am uitat româneasca și că la New-York am mulți prieteni români. Regret că n’am timp, altfel aș fi venit în țară pentru câteva zile…”

Cine a fost Edward G. Robinson?

Edward G. Robinson a fost cap de afiș în numeroase producții cinematografice, alături mari nume ale cinematografiei: Bette Davis (“Kid Galahad” – anul 1937), Humphrey Bogart (“Key Largo” –  anul 1948), Marlene Dietrich (“Manpower” – anul 1941), Frank Sinatra (“A Hole in the Head” – anul 1959), Steve McQueen (“The Cincinnati Kid” – anul 965), Gregory Peck (“Mackenna’s Gold” – anul 1969), Charlton Heston (“Soylent Green” – anul 1973). Edward G. Robinson a murit în 1973, în Los Angeles, la vârsta de 79 de ani. Acest este înmormântat în Beth El Cemeter din Brooklyn.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot