Cine a fost Edward G. Robinson, singurul actor născut în București care a câștigat Oscarul?

07.08.2020
Cine a fost Edward G. Robinson, singurul actor născut în București care a câștigat Oscarul?

Oscarul este premiul suprem pe care-l poate obține un actor. Deși de-a lungul timpului mai mulți actori cu origini românești au pus mâna pe statuetă, singurul actor născut în București care a câștigat Oscarul a fost Edward G. Robinson. Care este povestea însă sa?

Cine a fost Edward G. Robinson?

Printre actorii cu origini românești care au primit premiul Oscar se numără Natalie Portman (are o bunică româncă) sau Dustin Hoffman (este fiul unei familii de imigranți din Ucraina, Polonia și România).

Edward G. Robinson a fost unul dintre cei mai populari actori din anii de glorie ai cinematografului. Acesta a fost distins în anul 1973 de Academia Americană de Film cu un Oscar onorific pentru întreaga sa activitate.

Edward G. Robinson (pe numele său adevărat Emanuel Goldenberg) s-a născut în anul 1893 în cartierul Dudești din București. „La vârsta de 10 ani am părăsit țara împreună cu familia mea plecând în America. Părinții mei voiau să mă facă avocat sau comerciant. Am fost însă atras către scenă”, avea să povestească în anul 1936, în cadrul unui interviu celebrul actor.

Întrebat la vremea respectivă dacă-și mai amintește de București, acestea mărturisea: „Cum nu… Calea Văcărești, Dudești… strada Bradului… O coincidență nostimă: Când eram copil, mă jucam adesea cu camarazii mei de-a ‘hoții și gardiștii’… Devenisem “temut” prin loviturile de pumni ce le dădeam… Devenisem un fel de spaimă a cartierului… bine înțeles printre copii. Cine se gândea atunci că voi deveni în filme tipul reprezentativ al gangsterilor, care pe vremea mea îi numeam pur și simplu ‘hoți’? Cine se gândea atunci că astăzi voi face uz de pumni ca acum 33 de ani când umpleam strada și maidanurile cu strigătele noastre…”

La finalul interviului luat de reporterul Henry Doru (de la revista „Realitatea Ilustrată”) la Paris, Edward G. Robinson a ținut să facă o dezvăluire:

„Ca încheiere trebuie să vă fac o destăinuire… Numele meu nu este Edward G. Robinson… ci Edy Goldenberg, născut în cartierul Dudești din București… Scrieți în revista d-voastră pe care aș dori s’o primesc regulat, că n’am uitat pe prietenii mei din copilărie și acei ce-și reamintesc sau au cunoscut acum 33 de ani la școala “Carolina și Jacob Loebel” pe un oarecare Edy Goldenberg, să știe că el este astăzi Edward G. Robinson. Spuneți că n’am uitat româneasca și că la New-York am mulți prieteni români. Regret că n’am timp, altfel aș fi venit în țară pentru câteva zile…”

Cine a fost Edward G. Robinson?

Edward G. Robinson a fost cap de afiș în numeroase producții cinematografice, alături mari nume ale cinematografiei: Bette Davis (“Kid Galahad” – anul 1937), Humphrey Bogart (“Key Largo” –  anul 1948), Marlene Dietrich (“Manpower” – anul 1941), Frank Sinatra (“A Hole in the Head” – anul 1959), Steve McQueen (“The Cincinnati Kid” – anul 965), Gregory Peck (“Mackenna’s Gold” – anul 1969), Charlton Heston (“Soylent Green” – anul 1973). Edward G. Robinson a murit în 1973, în Los Angeles, la vârsta de 79 de ani. Acest este înmormântat în Beth El Cemeter din Brooklyn.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot