Cine a fost Anna Pavlova, cea în onoarea căreia a fost creat celebrul desert?

14.10.2022
Cine a fost Anna Pavlova, cea în onoarea căreia a fost creat celebrul desert?

Anna Pavlovna Pavlova (12 februarie 1881 – 23 ianuarie 1931) a fost o balerină rusoaică, atipică pentru perioada în care a trăit, impunând acestui dans noi standarde. Artista a fost apreciată peste tot în lume, corpul ei firav contrastând cu ideea generală că un dansator de acest gen trebuie să fie plin de mușchi.

Viața Annei Pavlova, una dintre cele mai faimoase balerine

La sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea, Anna Pavlova ajunsese să fie artista principală a Baletului Imperial Rus și a Baleților Ruși ai lui Serghei Diaghilev. Aceasta a rămas cunoscută în istorie în special pentru interpretarea din spectacolul intitulat „Moartea lebedei”.

Dacă nu pot dansa, mai bine mor (Anna Pavlova)

Anna Pavlova a venit pe lume în 12 februarie 1881, la Sankt Petersburg. Aceasta s-a născut prematur și a fost mai mereu un copil bolnăvicios, fiind crescută în prima parte a vieții de către bunica ei. Pe când era copil, Anna a mers împreună cu mama ei, Lyubov Feodorovna Pavlova, la un spectacol de balet, la Teatrul Imperial Maryinsky.

Fetița a rămas impresionată de ceea ce a văzut și de atunci a știut că vrea să urmeze o carieră în acest domeniu. Drept urmare, la vârsta de 9 ani Ana a mers cu mama ei la o audiție pentru renumita Școală Imperială de Balet, însă a fost respinsă pe motiv că este prea firavă. Un an mai târziu, la vârsta de 10 ani, în 1891, Anna a fost acceptată, iar prima prestație pe scenă a fost în spectacolul intitulat „Un conte de fées”.

De aici, viața artistică a Annei a fost într-o continuă creștere, ajungând să fie prima balerină a Imperiului Rus. Ba mai mult, aceasta și-a înființat propria companie și a devenit prima balerină din istorie care a plecat în turnee în lume, ajungând să susțină spectacole în America de Sud, India și chiar Australia, potrivit Wikipedia.org.

Desertul Anna Pavlova

Spectacolele susținute de Anna Pavlova au inspirat foarte mulți oameni, unii ajungând chiar să creeze deserturi cu numele ei. În Noua Zeelandă și Australia există o prăjitură cu numele de Pavlova. De altfel, între cele două țări a existat o dispută în ceea ce privește originea cofetarului.

Așa arată desertul Pavlova.

Prăjitura care îi poartă numele este compusă dintr-un strat alb de bezea, acoperit cu frişcă, şi ornată apoi cu tot felul de fructe, potrivit historia.ro. În prezent, există mai multe prăjituri cu numele de Pavlova care s-au dorit a fi inspirate din dansul grațios al balerinei.

Foto: Historia.ro și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot