Ce verbe se conjugă cu „avoir” și ce verbe se conjugă cu „être”?

09.10.2023
Ce verbe se conjugă cu „avoir” și ce verbe se conjugă cu „être”?

În limba franceză, există două auxiliare principale utilizate în conjugarea verbelor în timpurile compuse: „avoir” și „être”. Verbele care se conjugă cu „avoir” sunt cele care exprimă acțiuni, în timp ce verbele care se conjugă cu „être” sunt cele care exprimă stări sau schimbări de stări. Iată o listă cu exemple de verbe care se conjugă cu fiecare dintre aceste auxiliare:

Verbe care se conjugă cu „avoir” (exemple):

 1. J’ai mangé (am mâncat)
 2. Tu as couru (ai alergat)
 3. Il/elle/on a parlé (a vorbit)
 4. Nous avons dansé (am dansat)
 5. Vous avez écrit (ați scris)
 6. Ils/elles ont joué (au jucat)

Alte verbe care se conjugă cu avoir sunt: aller, arriver, descendre, monter, entrer, sortir, partir, venir, rester, tomber, naître, mourir etc.

Majoritatea verbelor se conjugă cu „avoir” în timpurile compuse.

Verbe care se conjugă cu „être” (exemple):

 1. Je suis allé(e) (am mers)
 2. Tu es arrivé(e) (ai ajuns)
 3. Il/elle/on est parti(e) (a plecat)
 4. Nous sommes resté(e)s (am rămas)
 5. Vous êtes tombé(e)(s) (ați căzut)
 6. Ils/elles sont nés(es) (au fost născuți)

Verbele care exprimă mișcarea, schimbările de loc, stările de bine, stările de rău, apariția și dispariția se conjugă de obicei cu „être” în timpurile compuse. Acestea sunt denumite și „verbele devenite” sau „verbele de stări”.

Excepții care se confundă și cu avoir și cu être

Ca în gramatica oricărei limbi, există câteva excepții la această regulă.

Există câteva verbe care sunt excepții și care, de obicei, se conjugă cu „avoir” în timpurile compuse, deși ar putea părea că ar trebui să se conjugă cu „être” datorită semnificației lor. Câteva exemple de astfel de verbe includ:

 1. Avoir (a avea): Acesta este un caz evident de excepție, deoarece „avoir” este folosit atât ca verb auxiliar (cu „être”) cât și ca verb principal (cu „avoir”) în timpurile compuse.
 2. Faire (a face): De obicei, „faire” se conjugă cu „avoir” în timpurile compuse, de exemplu: „J’ai fait mes devoirs” (Am făcut temele mele). Cu toate acestea, dacă este utilizat într-un context care implică mișcare sau deplasare, poate fi conjugat cu „être”, de exemplu: „Ils ont fait une promenade” (Ei au făcut o plimbare).
 3. Aller (a merge): De obicei, „aller” se conjugă cu „être” în timpurile compuse, de exemplu: „Je suis allé(e) au cinéma” (Am mers la cinema). Cu toate acestea, atunci când se referă la acțiuni punctuale, precum „Je suis allé(e) acheter du pain” (Am mers să cumpăr pâine), acesta poate fi folosit cu „avoir”.
 4. Venir (a veni): „Venir” poate fi conjugat atât cu „avoir” cât și cu „être” în funcție de context. De exemplu, „J’ai venu(e) te voir” (Am venit să te văd) se conjugă cu „avoir,” dar „Je suis venu(e) de Paris” (Am venit din Paris) se conjugă cu „être.”

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot