Ce tradiții au românii de Paște?

13.04.2023
Ce tradiții au românii de Paște?

Românii sunt oameni petrecăreți și totodată credincioși. La fiecare sărbătoare, gospodinele se asigură că nu lipsește niciun preparat de pe masă. În același timp, tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu o anumită limită în cele mai multe regiuni ale țării. Ce tradiții mai respectă românii de Paște în anul 2023?

Ce tradiții mai sunt respectate în prezent?

tradiții

Regiunea României are o încărcătură istorică aparte. De-a lungul timpului, în această zonă s-au perindat numeroase popoare și armate. Fie că au fost romani, otomani, sau popoare migratoare, fiecare nație a reușit să-și impregneze cultura într-o anumită măsură.

Din acest motiv, în anul 2023 se încearcă păstrarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești. Secolul de glorie în care trăim este despre tehnologie, iar întoarcerea la origini este pentru cei mai temerari dintre noi. Cu ajutorul părinților sau bunicilor, tinerii descoperă cum erau evenimentele cu mult timp în urmă.

De cele mai multe ori, mediul rural este cel în care tradițiile sunt bine impregnate. În Joia Mare, sudul țării are un obicei care cere ca femeile mai în vârstă dintr-o locuință să spele picioarele oamenilor din casă. În Vinerea Mare, credincioșii țin post negru, iar seara se merge la biserică pentru slujba Prohodului.

După noaptea Învierii, timp de 40 de zile, creștinii se salută cu următoarele formula: „Hristos a Înviat”, răspunsul fiind „Adevărat a Înviat!”. Altă sărbătoare care nu lipsește din fiecare casă românească este vopsitul ouălor. Cea mai folosită culoare este cea roșie, care simbolizează sângele Mântuitorului.

În prima zi de Paște, potrivit tradiției, credincioșii trebuie să se spele pe față cu apă luată dintr-un izvor, în care se pune un ou roșu și un ban de argint, pentru sănătate și noroc. Un alt obicei spune că după ce s-au întors de la Înviere și iau anafură, toți membrii familiei trebuie să mănânce un ou roșu și pască.

De ce Paștele catolic și cel ortodox sunt în perioade diferite?

Această întrebare este pe buzele celor mai mulți credincioși. Pentru că, din punct de vedere al istoriei, Iisus Hristos a Înviat o singură dată. Paștele ortodox și cel catolic au de regulă date diferite de sărbătoare.

Motivul principal este acela că cele două biserici folosesc calendare diferite. Paștele catolic este calculat folosind calendarul gregorian, iar cel ortodox este calculat folosind calendarul iulian.

Foto: Eva.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising