Ce tradiții au românii de Paște?

13.04.2023
Ce tradiții au românii de Paște?

Românii sunt oameni petrecăreți și totodată credincioși. La fiecare sărbătoare, gospodinele se asigură că nu lipsește niciun preparat de pe masă. În același timp, tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu o anumită limită în cele mai multe regiuni ale țării. Ce tradiții mai respectă românii de Paște în anul 2023?

Ce tradiții mai sunt respectate în prezent?

tradiții

Regiunea României are o încărcătură istorică aparte. De-a lungul timpului, în această zonă s-au perindat numeroase popoare și armate. Fie că au fost romani, otomani, sau popoare migratoare, fiecare nație a reușit să-și impregneze cultura într-o anumită măsură.

Din acest motiv, în anul 2023 se încearcă păstrarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești. Secolul de glorie în care trăim este despre tehnologie, iar întoarcerea la origini este pentru cei mai temerari dintre noi. Cu ajutorul părinților sau bunicilor, tinerii descoperă cum erau evenimentele cu mult timp în urmă.

De cele mai multe ori, mediul rural este cel în care tradițiile sunt bine impregnate. În Joia Mare, sudul țării are un obicei care cere ca femeile mai în vârstă dintr-o locuință să spele picioarele oamenilor din casă. În Vinerea Mare, credincioșii țin post negru, iar seara se merge la biserică pentru slujba Prohodului.

După noaptea Învierii, timp de 40 de zile, creștinii se salută cu următoarele formula: „Hristos a Înviat”, răspunsul fiind „Adevărat a Înviat!”. Altă sărbătoare care nu lipsește din fiecare casă românească este vopsitul ouălor. Cea mai folosită culoare este cea roșie, care simbolizează sângele Mântuitorului.

În prima zi de Paște, potrivit tradiției, credincioșii trebuie să se spele pe față cu apă luată dintr-un izvor, în care se pune un ou roșu și un ban de argint, pentru sănătate și noroc. Un alt obicei spune că după ce s-au întors de la Înviere și iau anafură, toți membrii familiei trebuie să mănânce un ou roșu și pască.

De ce Paștele catolic și cel ortodox sunt în perioade diferite?

Această întrebare este pe buzele celor mai mulți credincioși. Pentru că, din punct de vedere al istoriei, Iisus Hristos a Înviat o singură dată. Paștele ortodox și cel catolic au de regulă date diferite de sărbătoare.

Motivul principal este acela că cele două biserici folosesc calendare diferite. Paștele catolic este calculat folosind calendarul gregorian, iar cel ortodox este calculat folosind calendarul iulian.

Foto: Eva.ro

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot