Ce sunt merdenelele? Cum poți face merdenele acasă? / VIDEO

08.03.2023
Ce sunt merdenelele? Cum poți face merdenele acasă? / VIDEO

Bucătăria românească este vastă, plină de numeroase bucate savuroase. Chiar dacă mâncarea stradală a românilor nu înseamnă pizza sau burger și ai noștri se bucură de ceva gustos. Patiseria a cuprins orașele din România de ani buni, iar cele mai multe preparate provin din bucătăria bunicilor. Care este proveniența merdenelelor și cum poți face acest preparat acasă?

Cine a inventat merdenelele?

merdenele

Unul dintre cele mai rapide și gustoase preparate la care apelăm când ne este foame pe stradă sunt merdenelele. Acest produs se regăsește în meniurile tuturor patiseriilor, iar prețul lor este accesibil. Deși rețeta este una comună, modul în care este făcut ne face să avem un loc preferat de unde să procurăm acest bunătăți.

„Plăcințica modestă, mirosind a șalvari peticiți, merdeneaua s-a târât, ambițioasă și fără scrupule până la poalele Feleacului, unde a leșinat de bucurie.” – scria jurnalistul Radu Anton Roman despre merdenele.

Celebra plăcintă are proveniențe turcești și a intrat pe teritoriul țării noastre prin zona Dobrogei. Denumirea ei este dată de numele ustensilei principale, sucitorul. În română se numește sucitor, iar în turcă acesta se numește merdenea.
Multe preparate pe care cu curaj le numim românești au proveniențe turcești. Printre acestea sarmalele, chiftele, ciorba de burtă.

Cum poți face merdenele acasă? / VIDEO

Câteodată este nevoie să apelăm la propriile aptitudini de gătit, astfel că redactorii Shtiu.ro îți pun la dispoziție o rețea de merdenele care poate fi făcută cu ușurință acasă la tine.

Pentru acest preparat ai nevoie de mai multe ingrediente dar și răbdare pentru a le ține la cuptor și ulterior să se răcească:

Mod de preparare merdenele :

Într-un castron mediu se pun 500g de făină și sarea. Se amestecă, iar ulterior se adaugă o linguriță de oțet și 270ml de apă. Se amestecă cu mâna și se frământă timp de 7-10 minute până se obține un aluat care nu se lipește.

Se unge masa de lucru cu ulei și se formează un rotund din aluat. Se împarte aluatul în 10 părți egale și se formează bile din acestea. Se întinde fiecare bilă cu sucitorul, în așa fel încât să devină o folie subțire de formă dreptunghiulară. Foile se întind cu unt și se împachetează într-un dreptunghi lunguieț și îngust.

Între timp se prepară compoziția. Peste brânză se adaugă 50g de griș și se amestecă până se omogenizează. Compoziția se poziționează pe foile de plăcintă și se pliază până prind forma clasică de merdenea. Se țin la cuptor timp de 20 de minute la 220 grade.

Foto: Ideiderețete.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot