Ce sunt creveții? Cum se mănâncă creveții? Tipuri de creveți

18.08.2020
Ce sunt creveții? Cum se mănâncă creveții? Tipuri de creveți

Ce sunt creveții? Crustaceele care aparține de familia decapodelor sunt denumite generic crevete. Aceste animale marine (cunoscute în mod popular și sub denumirea de fructe de mare) se găsesc în toate oceanele și marile de pe planetă, dar și în ape dulci. În lume, există sute de specii de creveți, iar principalul semn distinctiv al lor are legătură cu mărimea. 

Ce sunt creveții?

Corpul unui crevete are între 2 și 30 de cm și este, de obicei, turtit lateral și încovoiat. Un crevete se dezvoltă, de regulă, prin metamorfoză (este un proces biologic de transformare care apare după naștere, trecând de la tinerețe la adult, printr-o schimbare destul de rapidă a înfățișării sale, prin creșterea și diferențierea celulelor, inclusiv organe sexuale de adult).

Tipuri de creveți

În mod tradițional, decapodele au fost împărțite în două subordine: Natantia (înotători) și Reptantia (plimbători). Natantia sau înotătorii se referă în special la creveți. Au fost definite de abdomenul lor, care împreună cu apendicele erau bine adaptate pentru înot. Reptantia sau plimbătorii includeau crabi și homari. Aceste specii au apendice abdominale mici, dar picioare puternice bine adaptate pentru mers.

Ulterior, însă, în privința creveților decapodele au fost împărțite din nou în alte două grupe: Dendrobranchiata desemnează creveții cu corp mare și Pleocyemata pentru toate celelalte decapode.

În lume sunt peste 300 de specii de creveți, însă aceștia au fost diferențiați de oameni și după culoare: roz, alb, maro și roșu.

Creveții nu au grăsimi

Creveții au un continut bogat de proteine si nu au grasimi. Totodată, creveții conțin fier, sunt o sursă bogată de seleniu și au efecte antioxidante. În plus, aceștia sunt foarte uşor de digerat şi nu cauzează indigestii.

Cum se prepară creveții?

Aceste animale marine au o carne foarte bună și sănătoasă. Specialiștii susțin că cei mai gustoși creveți sunt cei care cresc în ape mai reci, cum ar fi de exemplu cei din Marea Nordului.

Aceștia se găsesc la majoritatea supermarketurilor, iar modalitatea lor de gătire este una simplă. Crevetele se crestează ușor pe spate și i se extrage intestinul, începând de la zona unde se termină capul până spre coadă. Intestinul care poate conține urme de nisip se scoate cu ușurință, iar interiorul crevetelui se clătește cu apă, pentru a îndepărta orice potențiale resturi.

Timpul de preparare a acestor animale marine variază între 2 și 10 minute. Creveții nu trebuie gătiți prea mult, deoarece carnea devine cauciucată și ulterior își pierde din suculență și frăgezime. Modalitatea de preparare a acestora diferă în funcție de mâncarea dorită, astfel: pot fi gătiți la grătar, fierți în apă cu sare, în supă sau la aburi, prăjiți în unt sau în baie de ulei. Indiferent de cum veți alege să îi mâncați, creveții sunt o delicatesă.

Vă prezentăm mai jos o rețetă foarte simplă și gustoasă cu creveți:

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
De ce Mafia a apărut în Sicilia? Care este istoria Mafiei?
De ce Mafia a apărut în Sicilia? Care este istoria Mafiei?
Ca orice rețea mai mult sau mai puțin ortodoxă și mafia are o istorie. Povestea Mafiei a început acum câteva sute de ani în… Sicilia. Mafia este o rețea de grupuri criminale organizate cu... citește tot
De ce este Rusia atât de mare?
De ce este Rusia atât de mare?
Cu o suprafață de 171 de milioane de kilometri pătrați, Rusia este cea mai mare țară din lume ca suprafață. Este de 25 de ori mai mare decât Franța și de 47 de ori mai mare decât... citește tot
De ce picioarele de King Crab sunt atât de scumpe?
De ce picioarele de King Crab sunt atât de scumpe?
King Crab face parte dintre cele mai rare fructe de mare existente. Nu este ceva ce putem vedea întotdeauna în magazinele alimentare și piețe. De asemenea, aceste crustacee ce trăiesc în mări... citește tot