Ce sunt creveții? Cum se mănâncă creveții? Tipuri de creveți

18.08.2020
Ce sunt creveții? Cum se mănâncă creveții? Tipuri de creveți

Ce sunt creveții? Crustaceele care aparține de familia decapodelor sunt denumite generic crevete. Aceste animale marine (cunoscute în mod popular și sub denumirea de fructe de mare) se găsesc în toate oceanele și marile de pe planetă, dar și în ape dulci. În lume, există sute de specii de creveți, iar principalul semn distinctiv al lor are legătură cu mărimea. 

Ce sunt creveții?

Corpul unui crevete are între 2 și 30 de cm și este, de obicei, turtit lateral și încovoiat. Un crevete se dezvoltă, de regulă, prin metamorfoză (este un proces biologic de transformare care apare după naștere, trecând de la tinerețe la adult, printr-o schimbare destul de rapidă a înfățișării sale, prin creșterea și diferențierea celulelor, inclusiv organe sexuale de adult).

Tipuri de creveți

În mod tradițional, decapodele au fost împărțite în două subordine: Natantia (înotători) și Reptantia (plimbători). Natantia sau înotătorii se referă în special la creveți. Au fost definite de abdomenul lor, care împreună cu apendicele erau bine adaptate pentru înot. Reptantia sau plimbătorii includeau crabi și homari. Aceste specii au apendice abdominale mici, dar picioare puternice bine adaptate pentru mers.

Ulterior, însă, în privința creveților decapodele au fost împărțite din nou în alte două grupe: Dendrobranchiata desemnează creveții cu corp mare și Pleocyemata pentru toate celelalte decapode.

În lume sunt peste 300 de specii de creveți, însă aceștia au fost diferențiați de oameni și după culoare: roz, alb, maro și roșu.

Creveții nu au grăsimi

Creveții au un continut bogat de proteine si nu au grasimi. Totodată, creveții conțin fier, sunt o sursă bogată de seleniu și au efecte antioxidante. În plus, aceștia sunt foarte uşor de digerat şi nu cauzează indigestii.

Cum se prepară creveții?

Aceste animale marine au o carne foarte bună și sănătoasă. Specialiștii susțin că cei mai gustoși creveți sunt cei care cresc în ape mai reci, cum ar fi de exemplu cei din Marea Nordului.

Aceștia se găsesc la majoritatea supermarketurilor, iar modalitatea lor de gătire este una simplă. Crevetele se crestează ușor pe spate și i se extrage intestinul, începând de la zona unde se termină capul până spre coadă. Intestinul care poate conține urme de nisip se scoate cu ușurință, iar interiorul crevetelui se clătește cu apă, pentru a îndepărta orice potențiale resturi.

Timpul de preparare a acestor animale marine variază între 2 și 10 minute. Creveții nu trebuie gătiți prea mult, deoarece carnea devine cauciucată și ulterior își pierde din suculență și frăgezime. Modalitatea de preparare a acestora diferă în funcție de mâncarea dorită, astfel: pot fi gătiți la grătar, fierți în apă cu sare, în supă sau la aburi, prăjiți în unt sau în baie de ulei. Indiferent de cum veți alege să îi mâncați, creveții sunt o delicatesă.

Vă prezentăm mai jos o rețetă foarte simplă și gustoasă cu creveți:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot