Ce sunt creveții? Cum se mănâncă creveții? Tipuri de creveți

18.08.2020
Ce sunt creveții? Cum se mănâncă creveții? Tipuri de creveți

Ce sunt creveții? Crustaceele care aparține de familia decapodelor sunt denumite generic crevete. Aceste animale marine (cunoscute în mod popular și sub denumirea de fructe de mare) se găsesc în toate oceanele și marile de pe planetă, dar și în ape dulci. În lume, există sute de specii de creveți, iar principalul semn distinctiv al lor are legătură cu mărimea. 

Ce sunt creveții?

Corpul unui crevete are între 2 și 30 de cm și este, de obicei, turtit lateral și încovoiat. Un crevete se dezvoltă, de regulă, prin metamorfoză (este un proces biologic de transformare care apare după naștere, trecând de la tinerețe la adult, printr-o schimbare destul de rapidă a înfățișării sale, prin creșterea și diferențierea celulelor, inclusiv organe sexuale de adult).

Tipuri de creveți

În mod tradițional, decapodele au fost împărțite în două subordine: Natantia (înotători) și Reptantia (plimbători). Natantia sau înotătorii se referă în special la creveți. Au fost definite de abdomenul lor, care împreună cu apendicele erau bine adaptate pentru înot. Reptantia sau plimbătorii includeau crabi și homari. Aceste specii au apendice abdominale mici, dar picioare puternice bine adaptate pentru mers.

Ulterior, însă, în privința creveților decapodele au fost împărțite din nou în alte două grupe: Dendrobranchiata desemnează creveții cu corp mare și Pleocyemata pentru toate celelalte decapode.

În lume sunt peste 300 de specii de creveți, însă aceștia au fost diferențiați de oameni și după culoare: roz, alb, maro și roșu.

Creveții nu au grăsimi

Creveții au un continut bogat de proteine si nu au grasimi. Totodată, creveții conțin fier, sunt o sursă bogată de seleniu și au efecte antioxidante. În plus, aceștia sunt foarte uşor de digerat şi nu cauzează indigestii.

Cum se prepară creveții?

Aceste animale marine au o carne foarte bună și sănătoasă. Specialiștii susțin că cei mai gustoși creveți sunt cei care cresc în ape mai reci, cum ar fi de exemplu cei din Marea Nordului.

Aceștia se găsesc la majoritatea supermarketurilor, iar modalitatea lor de gătire este una simplă. Crevetele se crestează ușor pe spate și i se extrage intestinul, începând de la zona unde se termină capul până spre coadă. Intestinul care poate conține urme de nisip se scoate cu ușurință, iar interiorul crevetelui se clătește cu apă, pentru a îndepărta orice potențiale resturi.

Timpul de preparare a acestor animale marine variază între 2 și 10 minute. Creveții nu trebuie gătiți prea mult, deoarece carnea devine cauciucată și ulterior își pierde din suculență și frăgezime. Modalitatea de preparare a acestora diferă în funcție de mâncarea dorită, astfel: pot fi gătiți la grătar, fierți în apă cu sare, în supă sau la aburi, prăjiți în unt sau în baie de ulei. Indiferent de cum veți alege să îi mâncați, creveții sunt o delicatesă.

Vă prezentăm mai jos o rețetă foarte simplă și gustoasă cu creveți:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Cine nu a văzut măcar o dată un copil călărind porcul abia tăiat în gospodărie? Conform unei tradiții întâlnită des în satele românești, copiii se pozează călare pe porc, ca să fie... citește tot
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
În luna mai 2021, casa de licitații Art-Rite din Milano a găzduit unul dintre cele mai bizare și controversate evenimente din istoria artei moderne. Artistul italian Salvatore Garau, în vârstă... citește tot