Creveții se curăță de intestine sau nu?

13.06.2023
Creveții se curăță de intestine sau nu?

De ani buni, creveții au început să fie consumați și în România. O adevărată delicatesă, creveții fac parte din categoria fructelor de mare și pot fi consumați atât ca aperitive cât și ca fel principal. În timp ce unii preferă să-i consume cu tot cu intestine, alții îndepărtează aceste intestine în care se poate acumula mizerie (de obicei, fire de nisip). Totuși, se curăță sau nu creveții de intestine?

Se curăță creveții de intestine?

Corpul unui crevete are între 2 și 30 de cm și este, de obicei, turtit lateral și încovoiat. Uneori, atunci când cumpărați creveți cruzi, veți observa o șnur subțire și negru pe spatele crustaceelor. Acesta este tractul digestiv al creveților, iar culoarea sa închisă înseamnă că este umplut cu nisip.

Decizia de a îndepărta intestinele creveților este, în principiu, o chestiune de preferință și estetică personală, nu de igienă, iar vena nu dăunează corpului uman dacă este consumată, scrie thespruceeats.com.

Dacă vena este vizibilă prin coajă și carne și dacă tractul digestiv este neatrăgător și neatractiv, atunci este logic ca acesta să fie îndepărtat. (În unele țări, cum ar fi Japonia, se servesc creveții cu vena vizibilă.) În cazul creveților mari, este destul de ușor de scos tractul digestiv: se folosește un cuțit de tăiat ascuțit pentru a face o incizie de-a lungul spatelui și se ridică vena cu vârful ascuțit al cuțitului.

Îi gătim cu sau fără coajă?

În unele cazuri, este bine ca creveții să fie lăsați cu coajă în timpul gătirii. De exemplu, dacă sunt făcuți la grătar, coaja va proteja carnea de căldura intensă a grătarului. Pentru alte feluri de mâncare, așa cum sunt cocktailurile de creveți, coaja trebuie îndepărtată.

Cât durează gătitul creveților?

Timpul de preparare a acestor animale marine variază între 2 și 10 minute. Creveții nu trebuie gătiți prea mult, deoarece carnea devine cauciucată și ulterior își pierde din suculență și frăgezime. Modalitatea de preparare a acestora diferă în funcție de mâncarea dorită, astfel: pot fi gătiți la grătar, fierți în apă cu sare, în supă sau la aburi, prăjiți în unt sau în baie de ulei. Indiferent de cum veți alege să îi mâncați, creveții sunt o delicatesă.

Creveții nu au grăsimi

Creveții au un continut bogat de proteine si nu au grasimi. Totodată, creveții conțin fier, sunt o sursă bogată de seleniu și au efecte antioxidante. În plus, aceștia sunt foarte uşor de digerat şi nu cauzează indigestii.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot