Creveții se curăță de intestine sau nu?

13.06.2023
Creveții se curăță de intestine sau nu?

De ani buni, creveții au început să fie consumați și în România. O adevărată delicatesă, creveții fac parte din categoria fructelor de mare și pot fi consumați atât ca aperitive cât și ca fel principal. În timp ce unii preferă să-i consume cu tot cu intestine, alții îndepărtează aceste intestine în care se poate acumula mizerie (de obicei, fire de nisip). Totuși, se curăță sau nu creveții de intestine?

Se curăță creveții de intestine?

Corpul unui crevete are între 2 și 30 de cm și este, de obicei, turtit lateral și încovoiat. Uneori, atunci când cumpărați creveți cruzi, veți observa o șnur subțire și negru pe spatele crustaceelor. Acesta este tractul digestiv al creveților, iar culoarea sa închisă înseamnă că este umplut cu nisip.

Decizia de a îndepărta intestinele creveților este, în principiu, o chestiune de preferință și estetică personală, nu de igienă, iar vena nu dăunează corpului uman dacă este consumată, scrie thespruceeats.com.

Dacă vena este vizibilă prin coajă și carne și dacă tractul digestiv este neatrăgător și neatractiv, atunci este logic ca acesta să fie îndepărtat. (În unele țări, cum ar fi Japonia, se servesc creveții cu vena vizibilă.) În cazul creveților mari, este destul de ușor de scos tractul digestiv: se folosește un cuțit de tăiat ascuțit pentru a face o incizie de-a lungul spatelui și se ridică vena cu vârful ascuțit al cuțitului.

Îi gătim cu sau fără coajă?

În unele cazuri, este bine ca creveții să fie lăsați cu coajă în timpul gătirii. De exemplu, dacă sunt făcuți la grătar, coaja va proteja carnea de căldura intensă a grătarului. Pentru alte feluri de mâncare, așa cum sunt cocktailurile de creveți, coaja trebuie îndepărtată.

Cât durează gătitul creveților?

Timpul de preparare a acestor animale marine variază între 2 și 10 minute. Creveții nu trebuie gătiți prea mult, deoarece carnea devine cauciucată și ulterior își pierde din suculență și frăgezime. Modalitatea de preparare a acestora diferă în funcție de mâncarea dorită, astfel: pot fi gătiți la grătar, fierți în apă cu sare, în supă sau la aburi, prăjiți în unt sau în baie de ulei. Indiferent de cum veți alege să îi mâncați, creveții sunt o delicatesă.

Creveții nu au grăsimi

Creveții au un continut bogat de proteine si nu au grasimi. Totodată, creveții conțin fier, sunt o sursă bogată de seleniu și au efecte antioxidante. În plus, aceștia sunt foarte uşor de digerat şi nu cauzează indigestii.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot