Ce spune Biblia că ai voie să mănânci?

25.10.2023
Ce spune Biblia că ai voie să mănânci?

Biblia, un text sacru și plin de înțelepciune pentru creștini, oferă nu doar ghiduri spirituale și morale, dar și instrucțiuni cu privire la alimentație. Aceste reguli pot părea surprinzătoare la prima vedere pentru unii, dar pentru cei care au explorat cu atenție scrierile sfinte, ele reprezintă o parte importantă a învățăturilor divine.

În capitolul 11 al cărții Leviticul, intitulat „Animale curate și necurate,” găsim indicații clare privind ce tipuri de carne pot fi consumate și care trebuie evitate. Textul are la început cuvintele lui Dumnezeu adresate lui Moise și lui Aaron: „Grăiți fiilor lui Israel și le ziceți: Iată animalele pe care le puteți mânca din toate dobitoacele de pe pământ: Orice animal cu copita despicată care are copita despărțită în două și își rumegă mâncarea, îl puteți mânca.”

Această regulă definește „animalele curate” ca fiind cele care îndeplinesc ambele criterii: au copita despicată și rumegă hrana. Cu toate acestea, există excepții notabile, cum ar fi cămila, iepurele de casă și iepurele de câmp, precum și porcul, care nu sunt considerate „curate” conform acestor criterii. Biblia subliniază că aceste animale și stârvurile lor sunt considerate necurate și, ca atare, nu ar trebui consumate de către israeliți.

În ceea ce privește vietățile acvatice, regulile sunt la fel de precise. Toate ce trăiește în ape, mări, râuri și bălți care au aripi și solzi sunt considerate a fi „curate” și pot fi mâncate. În schimb, acele creaturi care se mișună în apă, fără aripi și solzi, sunt considerate „spurcăciune” și ar trebui evitate.

Biblia adaugă restricții și pentru păsările care pot fi consumate. Lista include vulturul, zgripțuroiul, vulturul de mare, corbul și struțul, considerate necurate. De asemenea, sunt menționate păsări precum rândunica, uliul cu soiurile lui, lebăda, cucuveaua, cioara cu soiurile ei, huhurezul, pescarul și ibisul, lebăda, pelicanul și cocorul, cocostârcul, bâtlanul cu soiurile lui, pupăza și liliacul, care trebuie evitate.

Nici insectele nu sunt uitate în aceste reguli. Textul sacru specifică că toate insectele înaripate care umblă pe patru picioare sunt spurcate, cu excepția celor care au fluierele picioarelor din spate mai lungi, astfel încât să poată sări pe pământ. Lăcusta, solamul, hargolul și habagul sunt exemple de insecte care sunt permise în dietă.

Pe lângă aceste reguli clare privind ce animale și insecte pot fi consumate, Biblia interzice cu fermitate consumul și altor viețuitoare, precum cele cu multe picioare, târâtoarele, dar și șoarecele, melcul, cârtița, șopârla, crocodilul, ariciul, salamandra și cameleonul.

Trebuie precizat că aceste reguli alimentare au o semnificație religioasă profundă pentru creștini, iar respectarea lor a fost o parte esențială a vieții lor spirituale și culturale. Chiar și astăzi, multe comunități religioase continuă să respecte aceste reguli alimentare în conformitate cu învățăturile din Biblie.

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot