Cine a spus „cel fără de păcat să arunce primul piatra”?

20.07.2021
Cine a spus „cel fără de păcat să arunce primul piatra”?

În Biblie există numeroase pilde, iar una dintre acestea este cea legată de femeia căsătorită care a fost surprinsă în timp ce păcătuia cu un alt bărbat și adusă în fața lui Iisus Hristos pentru judecată. Este una dintre cele mai interesante și puternice povești legate de miracolele înfăptuite de Iisus Hristos, care a rostit pilda „Cel fără de păcat să arunce primul piatra!”. Istoricii, însă, pun la îndoială faptul că pilda ar fi fost rostită de Iisus.

Iisus Hristos îi învăța pe farisei

Conform legilor vechi, moștenite de la Moise, femeile acuzate de adulter erau omorâte cu pietre. Biblia spune că fariseii i-au adus o astfel de femeie lui Iisus Hristos. El trebuie să o judece după principiile și învățăturile Sale cele noi ce porneau din legile Vechiului Testament.

Dar, Iisus propovăduia iertarea păcătoșilor, care era cea mai bună și cea mai blândă cale de a-i îndrepta pe aceștia și de a le călăuzi pașii spre credință, cinste și onoare.

Unele traduceri ale Bibliei vorbesc despre faptul că Iisus nu a vrut inițial să dea un verdict în cazul femeii adultere. Alte versiuni spun că El s-a aplecat să scrie în nisip.

Iisus s-a dus la Muntele Măslinilor ca să-i învețe pe farisei să răspundă cu răbdare, cu înțelegere și cu dragoste la nedreptățile pe care aceștia le sufereau.

„Cel fără de păcat să arunce primul piatra asupra ei!”

A doua zi, Iisus s-a întors la templu. El a început din nou să învețe norodul când, deodată, ceva l-a întrerupt. Câțiva cărturari și farisei s-au apropiat de El târând o femeie îngrozită. Au trântit-o brutal în fața Lui și au strigat. „Învățătorule, femeia aceasta a fost prinsă chiar când săvârșea preacurvia. Moise, în Lege, ne-a poruncit să ucidem cu pietre astfel de femei. Tu, dar, ce zici?”.

Spuneau lucrul acesta ca să-L ispitească şi să-L poată învinui. Dar, Iisus scria cu degetul pe pământ. Când privirile acuzatorilor au căzut asupra locului de la picioarele lui Iisus, amuțiră. Acolo erau scrise secretele vinovate ale propriilor lor vieți.

Fiindcă ei nu încetau să-L întrebe, Iisus s-a ridicat, a chemat-o la El pe femeia tremurândă și rușinată, a tras o linie în nisip și le-a spus oamenilor: „Cel fără de păcat dintre voi să arunce primul piatra asupra ei!” (Ioan 8:7). Și, apoi s-a așezat din nou și a continuat să scrie.

Când au auzit cuvintele acestea, ei s-au simţit mustraţi de cugetul lor şi au început să iasă afară, unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni, până la cei din urmă. Şi Iisus a rămas singur cu femeia, care stătea în mijloc.

Şi El s-a ridicat şi nevăzând pe nimeni decât pe femeie, i-a zis acesteia: „Femeie, unde sunt pârâții tăi? Nu te-a osândit nici unul?” Iar ea a zis: „Nici unul, Doamne”. Şi Iisus i-a zis: „Nu te osândesc nici Eu. Mergi acum și să nu mai păcătuieşti”.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot