Ce semnificație avea dunga roșie pe buletin? E adevărat că nebunii aveau dungă roșie pe buletin?

18.02.2021
Ce semnificație avea dunga roșie pe buletin? E adevărat că nebunii aveau dungă roșie pe buletin?

Cu toții cunoaștem legenda care circula înainte de 1989 și care spunea că oamenii cu dereglări psihice erau însemnați prin aplicarea unei dungi de culoarea roșie pe buletinul de identitate. Cât este de adevărată această poveste?

Se spunea că „fericitul” posesor al acestei dungi era protejat de miliție și că putea să facă orice sau aproape orice fără să pățească nimic.

Mai mult decât atât, indivizii care făceau frecvent scandal, produceau distrugeri sau agresau fizic sau verbal trecătorii erau evitați și chiar lăsați în pace.

„Lasă-l, săracu’, are dungă roșie pe buletin! Nu e bine să te pui cu nebunul!”, erau vorbele pe care cu siguranță le-am auzit mulți dintre noi, mai ales în perioada comunistă.

În acea perioadă se spunea că dunga roșie se aplică pe buletinul oamenilor internați permanent în spitalele pentru tratarea bolilor psihice.

Aplicarea dungii roșii însemna că toate datele persoanei respective, inclusiv poza acesteia, ar fi trebuit mutate cu 1-2 cm înspre dreapta. Dunga roșie era aplicată vertical și avea pe fundal emblema spitalului unde era internat pacientul.

Dunga roșie pe buletin – mit sau realitate?

Întrebarea pe care și-o pun unii oameni este dacă dunga roșie pe buletin este doar un mit sau aceasta chiar a existat în realitate.

Cu siguranță în fiecare cartier al orașului unde trăim a existat (și poate chiar există) câte un individ sau individă care se lăuda cu nebunia sa și încerca să arate celor din jur că poate face orice și că nimeni nu are ce să-i facă.

Nu știm dacă chiar a existat această dungă roșie pe buletin pentru că nu s-a auzit și nici nu s-a scris clar despre cineva care ar fi văzut cu ochii lui un buletin însemnat.

Cu siguranță, însă, am auzit de oameni care și-au desenat singuri o dungă roșie pe buletin doar pentru a fi „cool” sau, cum se spunea în urmă cu mai bine de trei decenii, „smecherași”.

Ei bine, în realitate, niciodată nu a existat vreo formă de marcare (cu dungă roșie sau cu un x) a buletinului/cărții de identitate deținută de un bolnav psihic! Nici înainte, nici după 1989!

Stigmatizarea prin marcarea persoanelor cu tulburări psihice reprezintă un mit urban, care are la origine, probabil, o atitudine de ridiculizare a acestor oameni.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot