De unde vine termenul de „balamuc” și de ce este asociat cu spitalul de nebuni?

04.09.2019
De unde vine termenul de „balamuc” și de ce este asociat cu spitalul de nebuni?

Originea cuvântului balamuc este extrem de veche. Astăzi, termenul este folosit ca sinonim pentru casă de nebuni sau ospiciu pe de o parte sau ca gălăgie, hărmălaie, pe de altă parte. Totuși, care este povestea acestui substantiv și cum a intrat în limba romană?

Cuvântul în are originile în Italia secolului al XVI-lea. O calamitate puternică distruge aşezările veneţienilor aşezaţi pe insula Malamocco, din apropierea faimosului oraș. Mulți dintre sinistrați își caută norocul prin părțile Europei. Unii se vor opri în Valahia, în preajma localității Gherghiţa, unde exista şi o reşedinţa domnească. Sinistrații întemeiază o aşezare care primea denumirea locului de unde plecaseră: Malamucul.

Meșterii italieni sunt cei care participă la înălţarea pe acele locuri a unei mănăstiri unde aveau să fie adăpostiţi într-o primă fază, călugări ce-şi pierduseră minţile adunaţi de pe teritoriul întregii țări.

Cum a murit Nicolae Labiș? Ce a spus poetul pe patul morții?

În anul 1839, pe timpul domniei lui Grigore Alexandru Ghica, s-a hotărât definitiv ca mănăstirea de la Malamuc să devină oficial „casă de ţinere şi căutarea celor lipsiţi de minte”. Cu timpul, Malamucul din județul Prahova a fost dată uitării și locul ei a fost luat din 1845 de mănăstirea Mărcuţa, loc unde a fost internat și poetul Mihai Eminescu. Încet și sigur, substantivul „malamuc” a devenit românescul „balamuc”.

De unde vine expresia „Boala lui Calache”? Ce boală avea, de fapt, Calache?

Astăzi, termenul de „balamuc” este sinonim atât cu ospiciu, cât și cu gălăgie și hărmălaie. Astăzi, Malamocco este un cartier din Venezia.

Curiozități despre nebunie:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot