Care sunt țările din UE ale căror cetățeni nu au buletin? Când a apărut primul buletin în România?

15.11.2021
Care sunt țările din UE ale căror cetățeni nu au buletin? Când a apărut primul buletin în România?

Un buletin este acel card cu numele unei persoane, fotografia, data de naștere, precum și alte informații cu privire la aceasta. În unele țări, oamenii sunt obligați să aibă asupra lor cărți de identitate pentru a dovedi cine sunt.

Unele state au încetat să mai folosească buletinul de foarte mulți ani, dar utilizarea lor rămâne un subiect controversat până în prezent. Cei care susțin ideea insistă că utilizarea lor ar putea ajuta la prevenirea imigrației ilegale, în timp ce o proporție substanțială a publicului își exprimă îngrijorarea cu privire la intimitate sau la pierderea libertăților personale.

Care sunt țările din UE ale căror cetățeni nu au buletin?

În prezent, există doar trei țări din Uniunea Europeană care nu utilizează nicio formă de carte de identitate: Irlanda, Islanda și Danemarca, toți ceilalți membri ai UE utilizând o formă de carte de identitate, fie că este opțională sau obligatorie.

Aceste carduri pot fi folosite nu numai ca document oficial de identitate în țările lor natale, ci și ca document de călătorie pentru exercitarea dreptului de liberă circulație în Spațiul Economic European și Elveția și ca documente de identificare neoficiale în unele zone din afara UE, cum ar fi verificarea vârstei.

România, primele buletine în 1921

Primele acte de identitate au fost eliberate cetăţenilor români  la puțină vreme după finalul PrimuluI Război Mondial ca urmare a Decretului nr. 947 din 24.03.1921 prin care s-a aprobat Regulamentul de aplicare a Legii nr.812 din 19.03.1915, modificată prin Decretul nr.655 din 01.03.1921. Actele de identitate se numeau buletine de înscriere în biroul populaţiei şi în conţinutul lor se regăseau informaţii referitoare la datele de stare civilă, porecla, domiciliul, profesia şi semnalmentele posesorului (statura, părul, fruntea, sprâncenele, ochii, nasul, gura, bărbia, faţa, tenul, semnele particulare).

România, noi cărți de identitate începând cu 2021

România a început să emită noi cărți de identitate din august 2021 pentru a se alinia la standardele UE. Noile documente de identificare vor avea dimensiunea permisului de conducere, și vor prezenta steaguri ale României și UE, precum și un cip cu fotografia și două amprente ale titularului.

Este planificată o perioadă de tranziție de 10 ani pentru a permite schimbarea cărților de identitate pe măsură ce acestea expiră. Conform legislației în vigoare, cei care au peste 55 de ani primesc acte de identitate care nu mai expiră. Prin comparație, legislația UE prevedea că cei peste 70 de ani beneficiază de acest lucru. Alinierea la standardele UE este obligatorie, așa că nu este disponibilă nicio soluție pentru cei care refuză cartea de identitate bazată pe cip.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot