Ce înseamnă SPCEP sau SPCLEP în buletin?

09.01.2023
Ce înseamnă SPCEP sau SPCLEP în buletin?

Buletinul este cel mai important act din viața fiecărui cetățean român. Încă de la 14 ani de când este făcut prin astfel de act, nevoia lui ne urmărește peste tot. Fie că mergem să plătim o factură, ori comandăm un produs online, cu buletinul ne identificăm mai repede. Cu toate acestea, sunt mai multe date pe act cărora mulți nu le cunosc însemnătatea. De ce scrie S.P.C.E.P., S.P.C.L.E.P. sau S.P.C.J.E.P în buletin?

Ce înseamnă SPCEP?

SPCEP

Vârsta de 14 ani este una dintre cele mai importante perioade din viața unui om. Este practic începutul noii vieți de adolescent, viitor adult. Prima responsabilitate ca adult este obligativitatea de a face buletinul.

Nevoia certificatului de naștere este înlocuită cu buletinul. Astfel că, viitoarea înscriere la liceu se va face cu ajutorul buletinului, iar tot ceea ce înseamnă decizii majore în viața va avea în prim plan acest act.

De-a lungul timpului, românii au fost obișnuiți cu aspectul schimbător al buletinului. În timpul regimului comunist din România, buletinul arăta total diferit. Ulterior, democrația a adus buletine noi pentru cetățeni. Cu toate că cele mai importante date sunt CNP-ul și seria, în subsolul buletinului sunt scrise informații câtuși de străine pentru mulți.

„Emisă de … SPCEP/SPCLEP” ne-a dat bătăi multora de cap, gândindu-ne ce ar putea însemna. În funcție de reședința fiecărui cetățean din România, abrevierea poate fi diferită. SPCEP, SPCLEP sau SPCJEP se află pe toate buletinele din țară.

Conform autorităților:

Ce semnifică datele din buletin?

buletin

În actul oficial de identitate sunt trecute mai multe informații oficiale: CNP, serie, număr, valabilitatea actului, ș.a. Cu toate acestea, nu toți românii știu însemnătatea totală a datelor proprii.

S = 1 sau 2 (masculin/feminin) pentru persoanele care s-au născut în perioada 1900-1999. 3 sau 4 (masculin/feminin) pentru persoanele care s-au născut în perioada 1800-1899. 5 sau 6 pentru persoanele care s-au născut în perioada 2000-2099.

AA = Următoarele 2 cifre reprezintă ultimele cifre ale anului nașterii (1995 – „95”).
LL = Reprezintă luna nașterii, între 01 și 12;
ZZ = Înseamnă ziua nașterii, între 01 și 31;
JJ = Cele 2 informații reprezintă județul sau sectorul în care s-a născut persoana, ori unde avea domiciliul la momentul acordării CNP-ului. Toată lista codurilor de județ AICI.
NNN = Reprezintă un număr secvențial, între 001 și 999. Asta se repartizează pe puncte de atribuire, prin care se diferențiază persoanele de același sex, născute în același loc și cu aceeași dată de naștere.
C = Ultima componentă este formată dintr-o cifră de control, care le permite autorităților să depisteze diferite inversări a cifrelor.

În viitor, buletinele se vor modifica din nou. Până în anul 2031, România trebuie să adopte definitiv un buletin electronic care va conține un cip, în care se vor afla toate datele importante, printre care și 2 amprente.

Foto: Adevarul.ro & Monitorulcj.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot