Mi-am pierdut certificatul de naștere. Ce fac în acest caz?

22.11.2022
Mi-am pierdut certificatul de naștere. Ce fac în acest caz?

Deși este un document foarte rar folosit, certificatul de naștere este foarte important. Practic, reprezintă prima formă de identificare a unei persoane din momentul în care s-a născut, până la vârsta de 14 ani când are nevoie de buletin. Ce faci în cazul în care pierzi certificatul de naștere?

Ce să fac dacă îmi pierd certificatul de naștere?

certificatul de naștere

Unul dintre cele mai problematice momente din viața unui om este atunci când se pierd documentele. În topul documentelor care se pierd mai intră buletinul, permisul de conducere sau certificatul de căsătorie.

Conform legislației în vigoare, odată ce se constată pierderea definitivă a certificatului de naștere este nevoie de deplasarea la primăria unde a fost înregistrat prima dată. Este necesară solicitarea eliberării unui duplicat.
Pentru eliberarea duplicatului nu se percep taxe și va fi primit pe loc, în ziua în care a avut loc solicitarea.

Actele necesare înlocuirii documentului pierdut sunt:

Din păcate, pierderea unui document oficial se sancționează în mod legat cu o amendă cuprinsă între 100 și 200 lei. În cazul în care documentul este furat, și nu pierdut, autoritățile nu vor înainta nicio sancțiune.

Când este necesar certificatul de naștere?

Certificatul de naștere, ca orice alt document este foarte important. Pe el sunt trecute data și locul nașterii, dar și codul numeric personal. Este practic prima formă de identificare a unei persoane. Deși este folosit foarte rar, fiind pus la loc de cinste, avem nevoie de el în următoarele cazuri:

Foto: Blog.ilegis.ro &

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot