Care este seria de buletin? Ce semnificație are?

23.11.2020
Care este seria de buletin? Ce semnificație are?

Buletin sau cartea de identitate reprezintă actul oficial care atestă identitatea unei persoane. Acesta este documentul care se eliberează cetățeanului român cu domiciliul în România și se eliberează pentru prima dată la împlinirea vârstei de 14 ani.

Care este seria de buletin? Dar numărul?

Termenul de valabilitate al acestuia depinde de vârsta fiecărei persoane, astfel că pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani, termenul este de 4 ani.

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 ani își vor schimba buletinul o dată la 7 ani, iar cei peste 25 de ani, îl vor schimba la 10 ani. Cartea de identitate devine permanentă după împlinirea vârstei de 55 de ani.

Conform Direcției Generale de Evidență a Persoanelor a Municipiului București, cartea de identitate este documentul emis în sistem informatizat şi cuprinde următoarele elemente:

1. denumirea statului;

2. denumirea documentului;

3. seria, compusă din două litere, şi numărul, compus din 6 cifre;

4. denumirea structurii emitente, respectiv a Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor sau, după caz, a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor a Municipiului București – denumirea abreviată, iniţialele judeţului, după caz, şi codul structurii emitente;

5. termenul de valabilitate;

6. fotografia titularului;

7. următoarele date personale ale titularului:

a) codul numeric personal;

b) numele – semnifică numele de familie;

c) prenumele;

d) cetăţenia;

e) locul naşterii;

f) sexul;

g) domiciliul.

Formatul cărţii de identitate este tip cartelă, tipărită pe o singură faţă, cu dimensiunile:
– lungimea de 105 mm;

– lăţimea de 74 mm;

– grosimea de 0,7 mm;

Structura cărţii de identitate este formată din două straturi exterioare transparente, între care se introduce suportul pentru fotografie, text şi alte inscripţionări; cele 3 straturi sunt asamblate tehnologic, formând un tot unitar.

Fotografia este color, are dimensiunile de 38×30 mm şi este executată cu mijloace informatice, direct pe suportul cărţii de identitate

Seriile cărților de identitate

Seria este compusă din două litere. Acestea reprezintă o prescurtare a numelui județului (cu mici diferențe, uneori identic cu indicativul auto) sau a numelui reședinței județului în care se face emiterea.

Foto: Wikipedia

Locuitorii Bucureștiului sunt singurii care au serii diferite ale cărții de identitate. Acestea pot fi DP, DR, DT, DX, RD, RR, RT, RX, RK.

Întreaga listă cu seriile orașelor din România poate fi găsită aici.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot