Ce s-a întâmplat azi, 9 octombrie?

09.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 octombrie?

Pe data de 9 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Ap. Iacob al lui Alfeu, Cuv. Andronic și Atanasia. La această dată este celebrată Ziua mondială a poștei, fiindcă in ziua de 9 octombrie 1874 a fost înființată Uniunea Generală a Poștelor, devenită, în 1878, Uniunea Poștală Universală. România a fost membru fondator.

Totodată, în țara noastră este celebrată Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, fiindcă la această dată în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Această dată reprezintă cea de-a 282-a zi a calendarului gregorian și a 283-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 9 octombrie

1003 – Exploratorul viking Leif Erikson a ajuns în L’Anse aux Meadows, din Canada, devenind astfel primul european care a pus piciorul în America de Nord.

1760 – În timpul Războiului de Șapte Ani, soldaţii ruși au invadat Berlinul.

1831 – A fost ucis Ioannis Kapodistrias, primul președinte al Republicii Elene. Acesta a luptat pentru eliberarea grecilor de sub dominația otomană.

1915 – Trupele germane și austriece au invadat orașul Belgrad, în timpul Primului Război Mondial.

1934 – La această dată, un extremist bulgar l-a asasinat pe regele Alexandru I al Iugoslaviei la Marsilia.

1940 – S-a născut John Winston Ono Lennon. Acesta a fost membru fondator al trupei The Beatles. John Lennon a murit în data de 8 decembrie 1980, la vârsta de doar 40 de ani.

1967 – A murit Ernesto Guevara, fiind executat în Bolivia. Acesta a fost cunoscut la nivel mondial ca Che Guevara. În scurta viață de 39 de ani, Che Guevara a fost un revoluționar argentinian de stânga, medic, diplomat, teoretician militar, lider al regimului comunist cubanez și insurgent sud-american.

1980 – A fost un moment istoric pentru credincioșii din întreaga lume, după ce Papa Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit cu Dalai Lama, într-o vizită privată.

2004 – În Afghanistan au avut loc, pentru prima dată în istorie, alegeri democratice.

2006 – Google a anunțat că a cumpărat compania YouTube. Fondatorii acesteia,  Chad Hurley și Steve Chen, au rămas la conducerea firmei.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot