Ce s-a întâmplat azi, 9 octombrie?

09.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 octombrie?

Pe data de 9 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Ap. Iacob al lui Alfeu, Cuv. Andronic și Atanasia. La această dată este celebrată Ziua mondială a poștei, fiindcă in ziua de 9 octombrie 1874 a fost înființată Uniunea Generală a Poștelor, devenită, în 1878, Uniunea Poștală Universală. România a fost membru fondator.

Totodată, în țara noastră este celebrată Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, fiindcă la această dată în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Această dată reprezintă cea de-a 282-a zi a calendarului gregorian și a 283-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 9 octombrie

1003 – Exploratorul viking Leif Erikson a ajuns în L’Anse aux Meadows, din Canada, devenind astfel primul european care a pus piciorul în America de Nord.

1760 – În timpul Războiului de Șapte Ani, soldaţii ruși au invadat Berlinul.

1831 – A fost ucis Ioannis Kapodistrias, primul președinte al Republicii Elene. Acesta a luptat pentru eliberarea grecilor de sub dominația otomană.

1915 – Trupele germane și austriece au invadat orașul Belgrad, în timpul Primului Război Mondial.

1934 – La această dată, un extremist bulgar l-a asasinat pe regele Alexandru I al Iugoslaviei la Marsilia.

1940 – S-a născut John Winston Ono Lennon. Acesta a fost membru fondator al trupei The Beatles. John Lennon a murit în data de 8 decembrie 1980, la vârsta de doar 40 de ani.

1967 – A murit Ernesto Guevara, fiind executat în Bolivia. Acesta a fost cunoscut la nivel mondial ca Che Guevara. În scurta viață de 39 de ani, Che Guevara a fost un revoluționar argentinian de stânga, medic, diplomat, teoretician militar, lider al regimului comunist cubanez și insurgent sud-american.

1980 – A fost un moment istoric pentru credincioșii din întreaga lume, după ce Papa Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit cu Dalai Lama, într-o vizită privată.

2004 – În Afghanistan au avut loc, pentru prima dată în istorie, alegeri democratice.

2006 – Google a anunțat că a cumpărat compania YouTube. Fondatorii acesteia,  Chad Hurley și Steve Chen, au rămas la conducerea firmei.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot