Ce s-a întâmplat azi, 9 octombrie?

09.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 octombrie?

Pe data de 9 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Ap. Iacob al lui Alfeu, Cuv. Andronic și Atanasia. La această dată este celebrată Ziua mondială a poștei, fiindcă in ziua de 9 octombrie 1874 a fost înființată Uniunea Generală a Poștelor, devenită, în 1878, Uniunea Poștală Universală. România a fost membru fondator.

Totodată, în țara noastră este celebrată Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, fiindcă la această dată în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Această dată reprezintă cea de-a 282-a zi a calendarului gregorian și a 283-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 9 octombrie

1003 – Exploratorul viking Leif Erikson a ajuns în L’Anse aux Meadows, din Canada, devenind astfel primul european care a pus piciorul în America de Nord.

1760 – În timpul Războiului de Șapte Ani, soldaţii ruși au invadat Berlinul.

1831 – A fost ucis Ioannis Kapodistrias, primul președinte al Republicii Elene. Acesta a luptat pentru eliberarea grecilor de sub dominația otomană.

1915 – Trupele germane și austriece au invadat orașul Belgrad, în timpul Primului Război Mondial.

1934 – La această dată, un extremist bulgar l-a asasinat pe regele Alexandru I al Iugoslaviei la Marsilia.

1940 – S-a născut John Winston Ono Lennon. Acesta a fost membru fondator al trupei The Beatles. John Lennon a murit în data de 8 decembrie 1980, la vârsta de doar 40 de ani.

1967 – A murit Ernesto Guevara, fiind executat în Bolivia. Acesta a fost cunoscut la nivel mondial ca Che Guevara. În scurta viață de 39 de ani, Che Guevara a fost un revoluționar argentinian de stânga, medic, diplomat, teoretician militar, lider al regimului comunist cubanez și insurgent sud-american.

1980 – A fost un moment istoric pentru credincioșii din întreaga lume, după ce Papa Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit cu Dalai Lama, într-o vizită privată.

2004 – În Afghanistan au avut loc, pentru prima dată în istorie, alegeri democratice.

2006 – Google a anunțat că a cumpărat compania YouTube. Fondatorii acesteia,  Chad Hurley și Steve Chen, au rămas la conducerea firmei.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot