Ce s-a întâmplat azi, 9 octombrie?

09.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 octombrie?

Pe data de 9 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Ap. Iacob al lui Alfeu, Cuv. Andronic și Atanasia. La această dată este celebrată Ziua mondială a poștei, fiindcă in ziua de 9 octombrie 1874 a fost înființată Uniunea Generală a Poștelor, devenită, în 1878, Uniunea Poștală Universală. România a fost membru fondator.

Totodată, în țara noastră este celebrată Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, fiindcă la această dată în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Această dată reprezintă cea de-a 282-a zi a calendarului gregorian și a 283-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 9 octombrie

1003 – Exploratorul viking Leif Erikson a ajuns în L’Anse aux Meadows, din Canada, devenind astfel primul european care a pus piciorul în America de Nord.

1760 – În timpul Războiului de Șapte Ani, soldaţii ruși au invadat Berlinul.

1831 – A fost ucis Ioannis Kapodistrias, primul președinte al Republicii Elene. Acesta a luptat pentru eliberarea grecilor de sub dominația otomană.

1915 – Trupele germane și austriece au invadat orașul Belgrad, în timpul Primului Război Mondial.

1934 – La această dată, un extremist bulgar l-a asasinat pe regele Alexandru I al Iugoslaviei la Marsilia.

1940 – S-a născut John Winston Ono Lennon. Acesta a fost membru fondator al trupei The Beatles. John Lennon a murit în data de 8 decembrie 1980, la vârsta de doar 40 de ani.

1967 – A murit Ernesto Guevara, fiind executat în Bolivia. Acesta a fost cunoscut la nivel mondial ca Che Guevara. În scurta viață de 39 de ani, Che Guevara a fost un revoluționar argentinian de stânga, medic, diplomat, teoretician militar, lider al regimului comunist cubanez și insurgent sud-american.

1980 – A fost un moment istoric pentru credincioșii din întreaga lume, după ce Papa Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit cu Dalai Lama, într-o vizită privată.

2004 – În Afghanistan au avut loc, pentru prima dată în istorie, alegeri democratice.

2006 – Google a anunțat că a cumpărat compania YouTube. Fondatorii acesteia,  Chad Hurley și Steve Chen, au rămas la conducerea firmei.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot