Ce s-a întâmplat azi, 9 octombrie?

09.10.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 octombrie?

Pe data de 9 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Ap. Iacob al lui Alfeu, Cuv. Andronic și Atanasia. La această dată este celebrată Ziua mondială a poștei, fiindcă in ziua de 9 octombrie 1874 a fost înființată Uniunea Generală a Poștelor, devenită, în 1878, Uniunea Poștală Universală. România a fost membru fondator.

Totodată, în țara noastră este celebrată Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, fiindcă la această dată în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Această dată reprezintă cea de-a 282-a zi a calendarului gregorian și a 283-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 9 octombrie

1003 – Exploratorul viking Leif Erikson a ajuns în L’Anse aux Meadows, din Canada, devenind astfel primul european care a pus piciorul în America de Nord.

1760 – În timpul Războiului de Șapte Ani, soldaţii ruși au invadat Berlinul.

1831 – A fost ucis Ioannis Kapodistrias, primul președinte al Republicii Elene. Acesta a luptat pentru eliberarea grecilor de sub dominația otomană.

1915 – Trupele germane și austriece au invadat orașul Belgrad, în timpul Primului Război Mondial.

1934 – La această dată, un extremist bulgar l-a asasinat pe regele Alexandru I al Iugoslaviei la Marsilia.

1940 – S-a născut John Winston Ono Lennon. Acesta a fost membru fondator al trupei The Beatles. John Lennon a murit în data de 8 decembrie 1980, la vârsta de doar 40 de ani.

1967 – A murit Ernesto Guevara, fiind executat în Bolivia. Acesta a fost cunoscut la nivel mondial ca Che Guevara. În scurta viață de 39 de ani, Che Guevara a fost un revoluționar argentinian de stânga, medic, diplomat, teoretician militar, lider al regimului comunist cubanez și insurgent sud-american.

1980 – A fost un moment istoric pentru credincioșii din întreaga lume, după ce Papa Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit cu Dalai Lama, într-o vizită privată.

2004 – În Afghanistan au avut loc, pentru prima dată în istorie, alegeri democratice.

2006 – Google a anunțat că a cumpărat compania YouTube. Fondatorii acesteia,  Chad Hurley și Steve Chen, au rămas la conducerea firmei.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising