Ce s-a întâmplat azi, 8 mai?

08.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 8 mai?

În data de 8 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și cuviosul Arsenie cel Mare. Totodată, la nivel internaţional este celebrată Ziua Mondială a Crucii Roșii. Această dată reprezintă cea de-a 128-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 8 mai

1541 – Exploratorul spaniol Hernando de Soto a ajuns la fluviul Mississippi. Acesta l-a denumit Río de Espíritu Santo.

1654 – S-a încheiat Pacea de la Westminster, care a pus capăt Primului război anglo-neerlandez. Drept urmare Țările de Jos au fost obligate să recunoască legile engleze de navigație. În urma acordului mărfurile non-europene au putut fi importate în Anglia numai pe nave englezești.

1884 – S-a născut Harry S. Truman. Acesta a fost al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.  Truman a decedat în data de 26 decembrie 1972, la vârsta de 88 de ani.

1886 – Farmacistul John Pemberton a vândut în Atlanta o sticlă cu o licoarea dezvoltată ca un remediu pentru durerile de cap și oboseală. Sticla a costat doar 5 cenți. Evenimentul a fost important fiindcă băutura a fost practic o versiune timpurie a sucului Coca-Cola.

1902 – A fost o zi tristă, deoarece în Martinica a erupt vulcanul Pelée. Orașul St. Pierre a fost distrus complet și peste 30.000 de oameni au murit.

1921 – În această zi a început, la București, Congresul Partidului Socialist din România (8-12 mai). La acest eveniment s-a decis transformarea în Partidul Comunist din România.

1945 – S-a terminat Al Doilea Război Mondial, în Europa, odată cu ratificarea documentului de capitulare necondiționată a Wehrmachtului (Ziua Victoriei în Europa). Mareșalul Wilhelm Keitel a semnat actul capitulării necondiționate a armatei germane.

1970 – A fost lansat ultimul album al trupei britanice The Beatles, denumit Let It Be.

1972 – Muzeul Național de Istorie a României a fost inaugurat oficial, în această dată.

2008 – În această zi, Vladimir Putin a devenit al 10-lea premier al Rusiei, după votul din Duma de Stat.

2016 – A fost un moment istoric pentru sportul românesc, fiindcă CSM București a câștigat trofeul Ligii Campionilor Europeni la handbal feminin. Echipa noastră a învins, în finală formația maghiară Győri Audi ETO. Evenimentul s-a desfășurat la Sala Sporturilor László Papp din Budapesta.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot