Ce s-a întâmplat azi, 8 mai?

08.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 8 mai?

În data de 8 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și cuviosul Arsenie cel Mare. Totodată, la nivel internaţional este celebrată Ziua Mondială a Crucii Roșii. Această dată reprezintă cea de-a 128-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 8 mai

1541 – Exploratorul spaniol Hernando de Soto a ajuns la fluviul Mississippi. Acesta l-a denumit Río de Espíritu Santo.

1654 – S-a încheiat Pacea de la Westminster, care a pus capăt Primului război anglo-neerlandez. Drept urmare Țările de Jos au fost obligate să recunoască legile engleze de navigație. În urma acordului mărfurile non-europene au putut fi importate în Anglia numai pe nave englezești.

1884 – S-a născut Harry S. Truman. Acesta a fost al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.  Truman a decedat în data de 26 decembrie 1972, la vârsta de 88 de ani.

1886 – Farmacistul John Pemberton a vândut în Atlanta o sticlă cu o licoarea dezvoltată ca un remediu pentru durerile de cap și oboseală. Sticla a costat doar 5 cenți. Evenimentul a fost important fiindcă băutura a fost practic o versiune timpurie a sucului Coca-Cola.

1902 – A fost o zi tristă, deoarece în Martinica a erupt vulcanul Pelée. Orașul St. Pierre a fost distrus complet și peste 30.000 de oameni au murit.

1921 – În această zi a început, la București, Congresul Partidului Socialist din România (8-12 mai). La acest eveniment s-a decis transformarea în Partidul Comunist din România.

1945 – S-a terminat Al Doilea Război Mondial, în Europa, odată cu ratificarea documentului de capitulare necondiționată a Wehrmachtului (Ziua Victoriei în Europa). Mareșalul Wilhelm Keitel a semnat actul capitulării necondiționate a armatei germane.

1970 – A fost lansat ultimul album al trupei britanice The Beatles, denumit Let It Be.

1972 – Muzeul Național de Istorie a României a fost inaugurat oficial, în această dată.

2008 – În această zi, Vladimir Putin a devenit al 10-lea premier al Rusiei, după votul din Duma de Stat.

2016 – A fost un moment istoric pentru sportul românesc, fiindcă CSM București a câștigat trofeul Ligii Campionilor Europeni la handbal feminin. Echipa noastră a învins, în finală formația maghiară Győri Audi ETO. Evenimentul s-a desfășurat la Sala Sporturilor László Papp din Budapesta.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot