Ce s-a întâmplat azi, 8 mai?

08.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 8 mai?

În data de 8 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și cuviosul Arsenie cel Mare. Totodată, la nivel internaţional este celebrată Ziua Mondială a Crucii Roșii. Această dată reprezintă cea de-a 128-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 8 mai

1541 – Exploratorul spaniol Hernando de Soto a ajuns la fluviul Mississippi. Acesta l-a denumit Río de Espíritu Santo.

1654 – S-a încheiat Pacea de la Westminster, care a pus capăt Primului război anglo-neerlandez. Drept urmare Țările de Jos au fost obligate să recunoască legile engleze de navigație. În urma acordului mărfurile non-europene au putut fi importate în Anglia numai pe nave englezești.

1884 – S-a născut Harry S. Truman. Acesta a fost al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.  Truman a decedat în data de 26 decembrie 1972, la vârsta de 88 de ani.

1886 – Farmacistul John Pemberton a vândut în Atlanta o sticlă cu o licoarea dezvoltată ca un remediu pentru durerile de cap și oboseală. Sticla a costat doar 5 cenți. Evenimentul a fost important fiindcă băutura a fost practic o versiune timpurie a sucului Coca-Cola.

1902 – A fost o zi tristă, deoarece în Martinica a erupt vulcanul Pelée. Orașul St. Pierre a fost distrus complet și peste 30.000 de oameni au murit.

1921 – În această zi a început, la București, Congresul Partidului Socialist din România (8-12 mai). La acest eveniment s-a decis transformarea în Partidul Comunist din România.

1945 – S-a terminat Al Doilea Război Mondial, în Europa, odată cu ratificarea documentului de capitulare necondiționată a Wehrmachtului (Ziua Victoriei în Europa). Mareșalul Wilhelm Keitel a semnat actul capitulării necondiționate a armatei germane.

1970 – A fost lansat ultimul album al trupei britanice The Beatles, denumit Let It Be.

1972 – Muzeul Național de Istorie a României a fost inaugurat oficial, în această dată.

2008 – În această zi, Vladimir Putin a devenit al 10-lea premier al Rusiei, după votul din Duma de Stat.

2016 – A fost un moment istoric pentru sportul românesc, fiindcă CSM București a câștigat trofeul Ligii Campionilor Europeni la handbal feminin. Echipa noastră a învins, în finală formația maghiară Győri Audi ETO. Evenimentul s-a desfășurat la Sala Sporturilor László Papp din Budapesta.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot