Ce s-a întâmplat azi, 8 mai?

08.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 8 mai?

În data de 8 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și cuviosul Arsenie cel Mare. Totodată, la nivel internaţional este celebrată Ziua Mondială a Crucii Roșii. Această dată reprezintă cea de-a 128-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 8 mai

1541 – Exploratorul spaniol Hernando de Soto a ajuns la fluviul Mississippi. Acesta l-a denumit Río de Espíritu Santo.

1654 – S-a încheiat Pacea de la Westminster, care a pus capăt Primului război anglo-neerlandez. Drept urmare Țările de Jos au fost obligate să recunoască legile engleze de navigație. În urma acordului mărfurile non-europene au putut fi importate în Anglia numai pe nave englezești.

1884 – S-a născut Harry S. Truman. Acesta a fost al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.  Truman a decedat în data de 26 decembrie 1972, la vârsta de 88 de ani.

1886 – Farmacistul John Pemberton a vândut în Atlanta o sticlă cu o licoarea dezvoltată ca un remediu pentru durerile de cap și oboseală. Sticla a costat doar 5 cenți. Evenimentul a fost important fiindcă băutura a fost practic o versiune timpurie a sucului Coca-Cola.

1902 – A fost o zi tristă, deoarece în Martinica a erupt vulcanul Pelée. Orașul St. Pierre a fost distrus complet și peste 30.000 de oameni au murit.

1921 – În această zi a început, la București, Congresul Partidului Socialist din România (8-12 mai). La acest eveniment s-a decis transformarea în Partidul Comunist din România.

1945 – S-a terminat Al Doilea Război Mondial, în Europa, odată cu ratificarea documentului de capitulare necondiționată a Wehrmachtului (Ziua Victoriei în Europa). Mareșalul Wilhelm Keitel a semnat actul capitulării necondiționate a armatei germane.

1970 – A fost lansat ultimul album al trupei britanice The Beatles, denumit Let It Be.

1972 – Muzeul Național de Istorie a României a fost inaugurat oficial, în această dată.

2008 – În această zi, Vladimir Putin a devenit al 10-lea premier al Rusiei, după votul din Duma de Stat.

2016 – A fost un moment istoric pentru sportul românesc, fiindcă CSM București a câștigat trofeul Ligii Campionilor Europeni la handbal feminin. Echipa noastră a învins, în finală formația maghiară Győri Audi ETO. Evenimentul s-a desfășurat la Sala Sporturilor László Papp din Budapesta.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising