Ce s-a întâmplat azi, 6 iunie?

06.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 iunie?

În calendarul creștin-ortodox, pe data de 6 iunie, sunt sărbătoriți Cuvioșii Visarion și Ilarion cel Nou; Sf. Mucenici Ghelasie și Valeria. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 157-a zi a calendarului gregorian și ziua a 158-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 6 iunie

1523 – Gustav Vasa a fost ales rege al Suediei, la această dată, devenind astfel Ziua Națională a Suediei.

1808 – Joseph Bonaparte a fost încoronat rege al Spaniei. Acesta a fost fratele mult mai celebrului Napoleon Bonaparte.

1883 – A murit Ciprian Porumbescu, la doar 29 de ani, în casa din localitatea Stupca. Tuberculoza i-a fost fatală. Satul a fost numit, între timp, Ciprian Porumbescu în onoarea marelui compozitor. Acesta moare avându-i alături pe tatăl său și sora sa, Mărioara.

1917 – S-a născut Ion Rațiu. Pe numele său complet Ion Augustin Nicolae Rațiu, acesta a fost unul dintre cei mai buni politicieni români și reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD). Din păcate, viziunea sa mult prea liberală și democrată nu a fost înțeleasă de români, iar la alegerile prezidențiale, din anul 1990, acesta a obținut doar 4,2% din voturile cetățenilor. Lumea l-a preferat în schimb pe Ion Iliescu. Ion Rațiu a murit pe data de 17 ianuarie 2000, la Londra, la vârsta de 82 de ani.

1925 – A luat naștere compania de autovehicule „Chrysler”.

1930 – La această dată Carol al II-lea a revenit în România, intrând ilegal, cu pașaport fals.

1942 – Statele Unite ale Americii au declarat război României și Bulgariei, iar asupra Prahovei au început expediții aeriene.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la această dată, a început Bătălia Normandiei. Această dată a rămas cunoscută în istorie ca Ziua Z și a început cu debarcarea a 155.000 de trupe aliate pe plajele din Normandia în Franța.

1960 – Iolanda Balaș a stabilit un nou record mondial la săritura în înălțime, 1,85 metri. Evenimentul a avut loc la București.

1961 – Valeriu Bularca a fost primul român din istorie care a obținut un titlu mondial la luptele greco-romane. Evenimentul a avut loc la Campionatul Mondial, de la Yokohama, din Japonia.

1987 – La această dată a fost dat în folosință Pasajul Unirii din București. Acesta este cel mai lung pasaj subteran din Capitală, cu o lungime de 900 de metri dintre care 600 sunt acoperiți.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot