Ce s-a întâmplat azi, 6 iunie?

06.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 iunie?

În calendarul creștin-ortodox, pe data de 6 iunie, sunt sărbătoriți Cuvioșii Visarion și Ilarion cel Nou; Sf. Mucenici Ghelasie și Valeria. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 157-a zi a calendarului gregorian și ziua a 158-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 6 iunie

1523 – Gustav Vasa a fost ales rege al Suediei, la această dată, devenind astfel Ziua Națională a Suediei.

1808 – Joseph Bonaparte a fost încoronat rege al Spaniei. Acesta a fost fratele mult mai celebrului Napoleon Bonaparte.

1883 – A murit Ciprian Porumbescu, la doar 29 de ani, în casa din localitatea Stupca. Tuberculoza i-a fost fatală. Satul a fost numit, între timp, Ciprian Porumbescu în onoarea marelui compozitor. Acesta moare avându-i alături pe tatăl său și sora sa, Mărioara.

1917 – S-a născut Ion Rațiu. Pe numele său complet Ion Augustin Nicolae Rațiu, acesta a fost unul dintre cei mai buni politicieni români și reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD). Din păcate, viziunea sa mult prea liberală și democrată nu a fost înțeleasă de români, iar la alegerile prezidențiale, din anul 1990, acesta a obținut doar 4,2% din voturile cetățenilor. Lumea l-a preferat în schimb pe Ion Iliescu. Ion Rațiu a murit pe data de 17 ianuarie 2000, la Londra, la vârsta de 82 de ani.

1925 – A luat naștere compania de autovehicule „Chrysler”.

1930 – La această dată Carol al II-lea a revenit în România, intrând ilegal, cu pașaport fals.

1942 – Statele Unite ale Americii au declarat război României și Bulgariei, iar asupra Prahovei au început expediții aeriene.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la această dată, a început Bătălia Normandiei. Această dată a rămas cunoscută în istorie ca Ziua Z și a început cu debarcarea a 155.000 de trupe aliate pe plajele din Normandia în Franța.

1960 – Iolanda Balaș a stabilit un nou record mondial la săritura în înălțime, 1,85 metri. Evenimentul a avut loc la București.

1961 – Valeriu Bularca a fost primul român din istorie care a obținut un titlu mondial la luptele greco-romane. Evenimentul a avut loc la Campionatul Mondial, de la Yokohama, din Japonia.

1987 – La această dată a fost dat în folosință Pasajul Unirii din București. Acesta este cel mai lung pasaj subteran din Capitală, cu o lungime de 900 de metri dintre care 600 sunt acoperiți.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot