Ce s-a întâmplat azi, 6 iunie?

06.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 iunie?

În calendarul creștin-ortodox, pe data de 6 iunie, sunt sărbătoriți Cuvioșii Visarion și Ilarion cel Nou; Sf. Mucenici Ghelasie și Valeria. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 157-a zi a calendarului gregorian și ziua a 158-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 6 iunie

1523 – Gustav Vasa a fost ales rege al Suediei, la această dată, devenind astfel Ziua Națională a Suediei.

1808 – Joseph Bonaparte a fost încoronat rege al Spaniei. Acesta a fost fratele mult mai celebrului Napoleon Bonaparte.

1883 – A murit Ciprian Porumbescu, la doar 29 de ani, în casa din localitatea Stupca. Tuberculoza i-a fost fatală. Satul a fost numit, între timp, Ciprian Porumbescu în onoarea marelui compozitor. Acesta moare avându-i alături pe tatăl său și sora sa, Mărioara.

1917 – S-a născut Ion Rațiu. Pe numele său complet Ion Augustin Nicolae Rațiu, acesta a fost unul dintre cei mai buni politicieni români și reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD). Din păcate, viziunea sa mult prea liberală și democrată nu a fost înțeleasă de români, iar la alegerile prezidențiale, din anul 1990, acesta a obținut doar 4,2% din voturile cetățenilor. Lumea l-a preferat în schimb pe Ion Iliescu. Ion Rațiu a murit pe data de 17 ianuarie 2000, la Londra, la vârsta de 82 de ani.

1925 – A luat naștere compania de autovehicule „Chrysler”.

1930 – La această dată Carol al II-lea a revenit în România, intrând ilegal, cu pașaport fals.

1942 – Statele Unite ale Americii au declarat război României și Bulgariei, iar asupra Prahovei au început expediții aeriene.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la această dată, a început Bătălia Normandiei. Această dată a rămas cunoscută în istorie ca Ziua Z și a început cu debarcarea a 155.000 de trupe aliate pe plajele din Normandia în Franța.

1960 – Iolanda Balaș a stabilit un nou record mondial la săritura în înălțime, 1,85 metri. Evenimentul a avut loc la București.

1961 – Valeriu Bularca a fost primul român din istorie care a obținut un titlu mondial la luptele greco-romane. Evenimentul a avut loc la Campionatul Mondial, de la Yokohama, din Japonia.

1987 – La această dată a fost dat în folosință Pasajul Unirii din București. Acesta este cel mai lung pasaj subteran din Capitală, cu o lungime de 900 de metri dintre care 600 sunt acoperiți.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot