Ce s-a întâmplat azi, 6 iunie?

06.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 6 iunie?

În calendarul creștin-ortodox, pe data de 6 iunie, sunt sărbătoriți Cuvioșii Visarion și Ilarion cel Nou; Sf. Mucenici Ghelasie și Valeria. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 157-a zi a calendarului gregorian și ziua a 158-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 6 iunie

1523 – Gustav Vasa a fost ales rege al Suediei, la această dată, devenind astfel Ziua Națională a Suediei.

1808 – Joseph Bonaparte a fost încoronat rege al Spaniei. Acesta a fost fratele mult mai celebrului Napoleon Bonaparte.

1883 – A murit Ciprian Porumbescu, la doar 29 de ani, în casa din localitatea Stupca. Tuberculoza i-a fost fatală. Satul a fost numit, între timp, Ciprian Porumbescu în onoarea marelui compozitor. Acesta moare avându-i alături pe tatăl său și sora sa, Mărioara.

1917 – S-a născut Ion Rațiu. Pe numele său complet Ion Augustin Nicolae Rațiu, acesta a fost unul dintre cei mai buni politicieni români și reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD). Din păcate, viziunea sa mult prea liberală și democrată nu a fost înțeleasă de români, iar la alegerile prezidențiale, din anul 1990, acesta a obținut doar 4,2% din voturile cetățenilor. Lumea l-a preferat în schimb pe Ion Iliescu. Ion Rațiu a murit pe data de 17 ianuarie 2000, la Londra, la vârsta de 82 de ani.

1925 – A luat naștere compania de autovehicule „Chrysler”.

1930 – La această dată Carol al II-lea a revenit în România, intrând ilegal, cu pașaport fals.

1942 – Statele Unite ale Americii au declarat război României și Bulgariei, iar asupra Prahovei au început expediții aeriene.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la această dată, a început Bătălia Normandiei. Această dată a rămas cunoscută în istorie ca Ziua Z și a început cu debarcarea a 155.000 de trupe aliate pe plajele din Normandia în Franța.

1960 – Iolanda Balaș a stabilit un nou record mondial la săritura în înălțime, 1,85 metri. Evenimentul a avut loc la București.

1961 – Valeriu Bularca a fost primul român din istorie care a obținut un titlu mondial la luptele greco-romane. Evenimentul a avut loc la Campionatul Mondial, de la Yokohama, din Japonia.

1987 – La această dată a fost dat în folosință Pasajul Unirii din București. Acesta este cel mai lung pasaj subteran din Capitală, cu o lungime de 900 de metri dintre care 600 sunt acoperiți.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising