Ce s-a întâmplat azi, 3 iunie?

03.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 3 iunie?

Pe data de 3 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mucenici Luchilian, Ipatie, Pavel, Dionisie și Claudie; Sf. Mc. Paula. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 154-a zi a calendarului gregorian și ziua a 155-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 3 iunie

1267 – La această dată a avut loc prima mențiune documentară a localității Mediaș.

1326Rusia și Norvegia au căzut de acord asupra graniței de la Novgorod, în zona denumită Finmark (partea de nord a Norvegiei).

1428 – A avut loc lupta de la Golubăț, la care a participat Dan al II-lea, domnul Valahiei, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, împotriva turcilor.

1808 – S-a născut Jefferson Davis. Acesta a fost primul președinte al Statelor Confederate ale Americii, între 1861 și 1865, de-a lungul Războiului civil american. Jefferson a murit pe data de 6 decembrie 1889, la vârsta de 81 de ani.

1922 – A murit Duiliu Zamfirescu. În decursul vieții, acesta a fost scriitor, membru titular și vicepreședinte al Academiei Române.

1950 – O expediție franceză a reușit să cucerească cel de al 10-lea vârf al lumii, Annapurna.

1991 – A avut loc o adevărată tragedie, în Japonia, când a erupt vulcanul Mount Unzen, omorând 43 de oameni, toți cercetători sau jurnaliști.

2002 – A avut loc, la Cluj, prima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, primul festival din țara noastră destinat exclusiv lung-metrajelor.

2006 – Muntenegru a redevenit stat independent, proclamându-și în mod oficial separarea de uniunea statală Serbia și Muntenegru.

2009 – În Moldova a fost organizate pentru a doua oară alegeri prezidențiale soldate și de această dată cu eșec.

2016 – A murit Muhammad Ali, la vârsta de 74 de ani. La naștere acesta a avut numele de Cassius Marcellus Clay Jr. și a fost unul dintre cei mai buni boxeri la categoria grea din istorie. Medaliat cu aur olimpic și primul luptător care a câștigat de trei ori titlul la categoria grea, Ali a câștigat de 56 de ori în cariera sa profesionistă de 21 de ani. Sinceritatea lui Ali în probleme de rasă, religie și politică l-a făcut o figură controversată în timpul carierei sale.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce Nr.10 este cel mai important în fotbal?
De ce Nr.10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot