Ce s-a întâmplat azi, 3 iunie?

03.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 3 iunie?

Pe data de 3 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mucenici Luchilian, Ipatie, Pavel, Dionisie și Claudie; Sf. Mc. Paula. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 154-a zi a calendarului gregorian și ziua a 155-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 3 iunie

1267 – La această dată a avut loc prima mențiune documentară a localității Mediaș.

1326Rusia și Norvegia au căzut de acord asupra graniței de la Novgorod, în zona denumită Finmark (partea de nord a Norvegiei).

1428 – A avut loc lupta de la Golubăț, la care a participat Dan al II-lea, domnul Valahiei, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, împotriva turcilor.

1808 – S-a născut Jefferson Davis. Acesta a fost primul președinte al Statelor Confederate ale Americii, între 1861 și 1865, de-a lungul Războiului civil american. Jefferson a murit pe data de 6 decembrie 1889, la vârsta de 81 de ani.

1922 – A murit Duiliu Zamfirescu. În decursul vieții, acesta a fost scriitor, membru titular și vicepreședinte al Academiei Române.

1950 – O expediție franceză a reușit să cucerească cel de al 10-lea vârf al lumii, Annapurna.

1991 – A avut loc o adevărată tragedie, în Japonia, când a erupt vulcanul Mount Unzen, omorând 43 de oameni, toți cercetători sau jurnaliști.

2002 – A avut loc, la Cluj, prima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, primul festival din țara noastră destinat exclusiv lung-metrajelor.

2006 – Muntenegru a redevenit stat independent, proclamându-și în mod oficial separarea de uniunea statală Serbia și Muntenegru.

2009 – În Moldova a fost organizate pentru a doua oară alegeri prezidențiale soldate și de această dată cu eșec.

2016 – A murit Muhammad Ali, la vârsta de 74 de ani. La naștere acesta a avut numele de Cassius Marcellus Clay Jr. și a fost unul dintre cei mai buni boxeri la categoria grea din istorie. Medaliat cu aur olimpic și primul luptător care a câștigat de trei ori titlul la categoria grea, Ali a câștigat de 56 de ori în cariera sa profesionistă de 21 de ani. Sinceritatea lui Ali în probleme de rasă, religie și politică l-a făcut o figură controversată în timpul carierei sale.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot