Ce s-a întâmplat azi, 3 iunie?

03.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 3 iunie?

Pe data de 3 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mucenici Luchilian, Ipatie, Pavel, Dionisie și Claudie; Sf. Mc. Paula. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 154-a zi a calendarului gregorian și ziua a 155-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 3 iunie

1267 – La această dată a avut loc prima mențiune documentară a localității Mediaș.

1326Rusia și Norvegia au căzut de acord asupra graniței de la Novgorod, în zona denumită Finmark (partea de nord a Norvegiei).

1428 – A avut loc lupta de la Golubăț, la care a participat Dan al II-lea, domnul Valahiei, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, împotriva turcilor.

1808 – S-a născut Jefferson Davis. Acesta a fost primul președinte al Statelor Confederate ale Americii, între 1861 și 1865, de-a lungul Războiului civil american. Jefferson a murit pe data de 6 decembrie 1889, la vârsta de 81 de ani.

1922 – A murit Duiliu Zamfirescu. În decursul vieții, acesta a fost scriitor, membru titular și vicepreședinte al Academiei Române.

1950 – O expediție franceză a reușit să cucerească cel de al 10-lea vârf al lumii, Annapurna.

1991 – A avut loc o adevărată tragedie, în Japonia, când a erupt vulcanul Mount Unzen, omorând 43 de oameni, toți cercetători sau jurnaliști.

2002 – A avut loc, la Cluj, prima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, primul festival din țara noastră destinat exclusiv lung-metrajelor.

2006 – Muntenegru a redevenit stat independent, proclamându-și în mod oficial separarea de uniunea statală Serbia și Muntenegru.

2009 – În Moldova a fost organizate pentru a doua oară alegeri prezidențiale soldate și de această dată cu eșec.

2016 – A murit Muhammad Ali, la vârsta de 74 de ani. La naștere acesta a avut numele de Cassius Marcellus Clay Jr. și a fost unul dintre cei mai buni boxeri la categoria grea din istorie. Medaliat cu aur olimpic și primul luptător care a câștigat de trei ori titlul la categoria grea, Ali a câștigat de 56 de ori în cariera sa profesionistă de 21 de ani. Sinceritatea lui Ali în probleme de rasă, religie și politică l-a făcut o figură controversată în timpul carierei sale.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot