Ce s-a întâmplat azi, 28 noiembrie?

28.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 28 noiembrie?

În data de 28 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh. Această dată reprezintă cea de-a 332-a zi a calendarului gregorian și a 333-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 28 noiembrie

1520 – În această zi, exploratorul Ferdinand Magellan a trecut pentru prima dată prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care ulterior a primit numele său.

1877 – A avut loc Căderea Plevnei. Generalul Osman-Pașa s-a predat colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez și a semnat capitularea armatei turce. Drept urmare, un an mai târziu România își obține independența față de Imperiul Otoman.

1918 – Consiliul General al Bucovinei a decis în unanimitate unirea necondiționată cu Regatul României.

1919 – Țara noastră a semnat, în această zi, în Statele Unite ale Americii, la Washington o serie de acorduri internaționale. Acestea prevedeau stabilirea zilei de lucru de 8 ore și a săptămânii de lucru de 48 de ore în stabilimentele industriale. Totodată, era reglementată vârsta minima de admitere a copiilor în muncile industriale, dar și lucrul de noapte al femeilor și copiilor, precum și munca femeilor înainte și după naștere.

1949 – S-a născut Corneliu Vadim Tudor. Acesta a fost scriitor și politician român. El a fondat Partidul România Mare (PRM). Corneliu Vadim Tudoa decedat în data de 14 septembrie 2015, la vârsta de 65 de ani.

1973 – A murit Martha Bibescu. Aceasta a fost o romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză. Martha Bibescu a fost una dintre primele femei-mason ale României.

1982 – A decedat, la vârsta de 86 de ani, regina mamă Elena a României. Aceasta a fost soția lui Carol al II-lea și mama regelui Mihai I.

1989 – A murit Arsenie Boca, la vârsta de 79 de ani. Acesta este considerat un Sfânt de credincioși creștini din țara noastră, cu toate că Biserica Ortodoxă Română nu l-a canonizat.

1994 – Norvegienii au decis prin referendum respingerea aderării la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, între Norvegia și UE există un acord de liberă circulație.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot