Ce s-a întâmplat azi, 27 aprilie?

27.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 27 aprilie?

Data de 27 aprilie reprezintă cea de-a 117-a zi a calendarului gregorian. În decursul anilor, în această zi, au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Unele au avut un impact pozitiv asupra oamenilor, în schimb altele au avut un efect negativ.

Evenimente istorice 27 aprilie

1521 – A murit Fernando Magellan. Acesta a fost un explorator portughez, fiind primul care a realizat o circumnavigație în istorie, după ce a navigat către vest până la Moluce, descoperind în drumul lui strâmtoarea care astăzi îi poartă numele. În urma bătăliei de la Mactan, acesta este ucis de băștinași filipinezi la doar 41 de ani.

1791 – S-a născut Samuel Morse. Acesta este cel care a inventat alfabetul care-i poartă numele și un aparat electromagnetic pentru telegrafie. Morse a murit pe data de 2 aprilie 1872.

1865 – A avut loc o adevărată tragedie în Statele Unite ale Americii când nava cu aburi Sultana, cu 2.300 de pasageri, a explodat și s-a scufundat în Mississippi. Nu mai puțin de 1.700 de oameni și-au pierdut viața.

1872 – A murit Ion Heliade-Rădulescu. Acesta a fost, în decursul vieții, scriitor, filolog și politician român, membru fondator al Academiei Române și primul său președinte.

1883 – Papa Leon al XIII-lea a înființat Arhidieceza de București.

1906 – Se reunește pentru prima dată în istorie Parlamentul Imperiului Rus, denumit Duma de stat.

1909 – Sultanul otoman Abdul-Hamid al II-lea a fost înlăturat de la putere de mișcarea „Junilor Turci”, locul său fiind luat de fratele lui, Mehmed al V-lea.

1922 – O explozie puternică a avut loc în Valea Jiului în mina de cărbune Aurelia, care a dus la decesul a 82 de mineri și rănirea altor 14.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial armata nazistă a intrat, la această dată, în Atena.

1945 – Benito Mussolini a fost arestat de către partizanii italieni la Dongo. Acesta a încercat să scape fiind deghizat ca un soldat german.

1948 – Lucrețiu Pătrășcanu a fost arestat, împreună cu Lena Constante, Elena Pătrășcanu, Bellu Zilber și Harry Brauner, sub acuzația falsă de complot.

1992 – A fost anul în care a fost proclamată Republica Federală Iugoslavia, formată din Serbia și Muntenegru.

1994 – În acest an, în Africa de Sud, au avut loc pentru prima dată alegeri multirasiale.

2005 – A fost efectuat primul zbor cu cel mai mare avion construit vreodată, Airbus A380, de pe aeroportul din Toulouse, Franța.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot