Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?

26.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?

De-a lungul timpului, în data de 26 martie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat soarta omenirii. La noi în țară, în această zi este sărbătorită prăznuirea Soborului arhanghelului Gavril. Totodată, în lume este celebrată Ziua Mondială a Epilepsiei. Această dată este cea de-a 85-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 26 martie

1812 – A avut loc un cutremur devastator în Caracas, din Venezuela. Orașul a fost distrus aproape în întregime și nu mai puțin de 12.000 de oameni au murit.

1827 – A decedat Ludwig van Beethoven, la vârsta de 56 de ani. Acesta este considerat, de specialiștii în domeniul muzicii, ca unul dintre cei mai buni compozitori din istoria omenirii.

1828 – În această dată, compozitorul Franz Schubert a susținut primul și singurul său concert public. Evenimentul a avut loc în incinta Gesellschaft der Musikfreunde din Viena. Din păcate, acesta a murit opt luni mai târziu, la vârsta de 31 de ani. Potrivit datelor oficiale, Schubert a fost răpus de febra tifoidă, dar unii istorici sunt de părere că sifilisul ar fi fost de vină.

1881 – A fost o zi istorică pentru țara noastră, deoarece Carol I a fost proclamat primul rege al României.

1942 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la Auschwitz au ajuns primele prizoniere femei.

1949 – S-a născut Margareta, Principesă a României. Aceasta este prima fiică a regelui Mihai I și a soției sale, principesa Ana de Bourbon-Parma. Începând cu anul 2017, Margareta se ocupă de Casa Regală a României, după decesul tatălui ei.

1953 – În Statele Unite ale Americii, doctorul Jonas Salk a realizat primul vaccin împotriva poliomielitei.

1987 – În această zi, a fost semnat, la Beijing, un acord între China și Portugalia, prin care teritoriul Macao revenea statului asiatic, începând cu data de 20 decembrie 1999. În prezent, insula este Regiunea Administrativă Macao.

1995 – A intrat în vigoare pentru prima dată Acordul Schengen între șapte țări UE la început. Drept urmare, țările semnatare nu vor mai controla mărfurile și persoanele la frontierele lor comune.

2004 – Ciclonul Catrina a fost fotografiat din spațiu, arătând o imagine apocaliptică.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot