Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?

26.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?

De-a lungul timpului, în data de 26 martie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat soarta omenirii. La noi în țară, în această zi este sărbătorită prăznuirea Soborului arhanghelului Gavril. Totodată, în lume este celebrată Ziua Mondială a Epilepsiei. Această dată este cea de-a 85-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 26 martie

1812 – A avut loc un cutremur devastator în Caracas, din Venezuela. Orașul a fost distrus aproape în întregime și nu mai puțin de 12.000 de oameni au murit.

1827 – A decedat Ludwig van Beethoven, la vârsta de 56 de ani. Acesta este considerat, de specialiștii în domeniul muzicii, ca unul dintre cei mai buni compozitori din istoria omenirii.

1828 – În această dată, compozitorul Franz Schubert a susținut primul și singurul său concert public. Evenimentul a avut loc în incinta Gesellschaft der Musikfreunde din Viena. Din păcate, acesta a murit opt luni mai târziu, la vârsta de 31 de ani. Potrivit datelor oficiale, Schubert a fost răpus de febra tifoidă, dar unii istorici sunt de părere că sifilisul ar fi fost de vină.

1881 – A fost o zi istorică pentru țara noastră, deoarece Carol I a fost proclamat primul rege al României.

1942 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la Auschwitz au ajuns primele prizoniere femei.

1949 – S-a născut Margareta, Principesă a României. Aceasta este prima fiică a regelui Mihai I și a soției sale, principesa Ana de Bourbon-Parma. Începând cu anul 2017, Margareta se ocupă de Casa Regală a României, după decesul tatălui ei.

1953 – În Statele Unite ale Americii, doctorul Jonas Salk a realizat primul vaccin împotriva poliomielitei.

1987 – În această zi, a fost semnat, la Beijing, un acord între China și Portugalia, prin care teritoriul Macao revenea statului asiatic, începând cu data de 20 decembrie 1999. În prezent, insula este Regiunea Administrativă Macao.

1995 – A intrat în vigoare pentru prima dată Acordul Schengen între șapte țări UE la început. Drept urmare, țările semnatare nu vor mai controla mărfurile și persoanele la frontierele lor comune.

2004 – Ciclonul Catrina a fost fotografiat din spațiu, arătând o imagine apocaliptică.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot