Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?

26.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?

De-a lungul timpului, în data de 26 martie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat soarta omenirii. La noi în țară, în această zi este sărbătorită prăznuirea Soborului arhanghelului Gavril. Totodată, în lume este celebrată Ziua Mondială a Epilepsiei. Această dată este cea de-a 85-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 26 martie

1812 – A avut loc un cutremur devastator în Caracas, din Venezuela. Orașul a fost distrus aproape în întregime și nu mai puțin de 12.000 de oameni au murit.

1827 – A decedat Ludwig van Beethoven, la vârsta de 56 de ani. Acesta este considerat, de specialiștii în domeniul muzicii, ca unul dintre cei mai buni compozitori din istoria omenirii.

1828 – În această dată, compozitorul Franz Schubert a susținut primul și singurul său concert public. Evenimentul a avut loc în incinta Gesellschaft der Musikfreunde din Viena. Din păcate, acesta a murit opt luni mai târziu, la vârsta de 31 de ani. Potrivit datelor oficiale, Schubert a fost răpus de febra tifoidă, dar unii istorici sunt de părere că sifilisul ar fi fost de vină.

1881 – A fost o zi istorică pentru țara noastră, deoarece Carol I a fost proclamat primul rege al României.

1942 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la Auschwitz au ajuns primele prizoniere femei.

1949 – S-a născut Margareta, Principesă a României. Aceasta este prima fiică a regelui Mihai I și a soției sale, principesa Ana de Bourbon-Parma. Începând cu anul 2017, Margareta se ocupă de Casa Regală a României, după decesul tatălui ei.

1953 – În Statele Unite ale Americii, doctorul Jonas Salk a realizat primul vaccin împotriva poliomielitei.

1987 – În această zi, a fost semnat, la Beijing, un acord între China și Portugalia, prin care teritoriul Macao revenea statului asiatic, începând cu data de 20 decembrie 1999. În prezent, insula este Regiunea Administrativă Macao.

1995 – A intrat în vigoare pentru prima dată Acordul Schengen între șapte țări UE la început. Drept urmare, țările semnatare nu vor mai controla mărfurile și persoanele la frontierele lor comune.

2004 – Ciclonul Catrina a fost fotografiat din spațiu, arătând o imagine apocaliptică.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot