Ce s-a întâmplat azi, 24 aprilie?

24.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 24 aprilie?

În data de 24 aprilie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfinții Ierarhi Mărturisitori: Ilie Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei; Sfântul Ierarh Iosif, Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin din Durostorum; Sf. Cuv. Elisabeta. Totodată, în această zi sunt celebrate Ziua Mondială a Protecției Animalelor de Laborator și Ziua Mondială a Solidarității Tineretului.

Evenimente istorice 24 aprilie

1184 î. de Hr. – Potrivit legendei, în timpul Războiului troian, grecii au intrat în Troia folosind un obiect masiv din lemn de forma unui cal.

1434 – A avut loc prima atestare documentară a funcției de spătar la Curtea Moldovei. Persoana în cauză avea un statut de înalt demnitar și purta la festivități sabia și buzduganul voievodului.

1794 – S-a născut Mihail Sturdza. Acesta a fost domnitorul Moldovei între aprilie 1834 și iunie 1849. Mihail Sturdza a decedat în data de 8 mai 1884, la vârsta de 90 de ani.

1846 – În această zi a izbucnit un război între Statele Unite ale Americii și Mexic. Cele două țări s-au luptat pentru a deține controlul asupra statului Texas. Conflictul s-a încheiat în anul 1848, americanii având câștig de cauză.

1877 – A început războiul ruso-turc, la care a luat parte și România obținându-și astfel independența.

1898 – Statele Unite ale Americii au invadat Cuba. Astfel a fost declanșat Războiul Hispano-American, care a luat sfârșit în urma unui tratat de pace de la Paris, încheiat în data de 10 decembrie 1898. Drept urmare, Cuba a devenit independentă.

1915 – Nu mai puțin de 2 milioane de armeni au murit pe teritoriul Turciei, ca urmare a deportărilor, foametei și masacrelor impuse de Guvernul otoman.

1918 – A avut loc Tratatul de pace de la București, dintre România, pe de o parte și Germania, Austro–Ungaria, Bulgaria și Turcia, pe de altă parte. Pacea, înrobitoare pentru țara noastră, nu a fost niciodată ratificată de către regele Ferdinand, tratatul devenind nul, potrivit Wikipedia.org.

1967 – Vladimir Komarov, un cosmonaut rus, a murit în nava spațială Soyuz 1, fiindcă parașuta nu s-a deschis, devenind astfel prima persoană care a murit în timpul misiunilor spațiale.

1970 – A fost un moment istoric pentru China, fiindcă a lansat primul său satelit, denumit „Dong Fang Hong I”.

1990 – Celebrul telescop Hubble a fost trimis în spațiu la bordul navei Discovery.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising