Ce s-a întâmplat azi, 24 aprilie?

24.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 24 aprilie?

În data de 24 aprilie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfinții Ierarhi Mărturisitori: Ilie Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei; Sfântul Ierarh Iosif, Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin din Durostorum; Sf. Cuv. Elisabeta. Totodată, în această zi sunt celebrate Ziua Mondială a Protecției Animalelor de Laborator și Ziua Mondială a Solidarității Tineretului.

Evenimente istorice 24 aprilie

1184 î. de Hr. – Potrivit legendei, în timpul Războiului troian, grecii au intrat în Troia folosind un obiect masiv din lemn de forma unui cal.

1434 – A avut loc prima atestare documentară a funcției de spătar la Curtea Moldovei. Persoana în cauză avea un statut de înalt demnitar și purta la festivități sabia și buzduganul voievodului.

1794 – S-a născut Mihail Sturdza. Acesta a fost domnitorul Moldovei între aprilie 1834 și iunie 1849. Mihail Sturdza a decedat în data de 8 mai 1884, la vârsta de 90 de ani.

1846 – În această zi a izbucnit un război între Statele Unite ale Americii și Mexic. Cele două țări s-au luptat pentru a deține controlul asupra statului Texas. Conflictul s-a încheiat în anul 1848, americanii având câștig de cauză.

1877 – A început războiul ruso-turc, la care a luat parte și România obținându-și astfel independența.

1898 – Statele Unite ale Americii au invadat Cuba. Astfel a fost declanșat Războiul Hispano-American, care a luat sfârșit în urma unui tratat de pace de la Paris, încheiat în data de 10 decembrie 1898. Drept urmare, Cuba a devenit independentă.

1915 – Nu mai puțin de 2 milioane de armeni au murit pe teritoriul Turciei, ca urmare a deportărilor, foametei și masacrelor impuse de Guvernul otoman.

1918 – A avut loc Tratatul de pace de la București, dintre România, pe de o parte și Germania, Austro–Ungaria, Bulgaria și Turcia, pe de altă parte. Pacea, înrobitoare pentru țara noastră, nu a fost niciodată ratificată de către regele Ferdinand, tratatul devenind nul, potrivit Wikipedia.org.

1967 – Vladimir Komarov, un cosmonaut rus, a murit în nava spațială Soyuz 1, fiindcă parașuta nu s-a deschis, devenind astfel prima persoană care a murit în timpul misiunilor spațiale.

1970 – A fost un moment istoric pentru China, fiindcă a lansat primul său satelit, denumit „Dong Fang Hong I”.

1990 – Celebrul telescop Hubble a fost trimis în spațiu la bordul navei Discovery.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot