Ce s-a întâmplat azi, 24 aprilie?

24.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 24 aprilie?

În data de 24 aprilie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfinții Ierarhi Mărturisitori: Ilie Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei; Sfântul Ierarh Iosif, Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin din Durostorum; Sf. Cuv. Elisabeta. Totodată, în această zi sunt celebrate Ziua Mondială a Protecției Animalelor de Laborator și Ziua Mondială a Solidarității Tineretului.

Evenimente istorice 24 aprilie

1184 î. de Hr. – Potrivit legendei, în timpul Războiului troian, grecii au intrat în Troia folosind un obiect masiv din lemn de forma unui cal.

1434 – A avut loc prima atestare documentară a funcției de spătar la Curtea Moldovei. Persoana în cauză avea un statut de înalt demnitar și purta la festivități sabia și buzduganul voievodului.

1794 – S-a născut Mihail Sturdza. Acesta a fost domnitorul Moldovei între aprilie 1834 și iunie 1849. Mihail Sturdza a decedat în data de 8 mai 1884, la vârsta de 90 de ani.

1846 – În această zi a izbucnit un război între Statele Unite ale Americii și Mexic. Cele două țări s-au luptat pentru a deține controlul asupra statului Texas. Conflictul s-a încheiat în anul 1848, americanii având câștig de cauză.

1877 – A început războiul ruso-turc, la care a luat parte și România obținându-și astfel independența.

1898 – Statele Unite ale Americii au invadat Cuba. Astfel a fost declanșat Războiul Hispano-American, care a luat sfârșit în urma unui tratat de pace de la Paris, încheiat în data de 10 decembrie 1898. Drept urmare, Cuba a devenit independentă.

1915 – Nu mai puțin de 2 milioane de armeni au murit pe teritoriul Turciei, ca urmare a deportărilor, foametei și masacrelor impuse de Guvernul otoman.

1918 – A avut loc Tratatul de pace de la București, dintre România, pe de o parte și Germania, Austro–Ungaria, Bulgaria și Turcia, pe de altă parte. Pacea, înrobitoare pentru țara noastră, nu a fost niciodată ratificată de către regele Ferdinand, tratatul devenind nul, potrivit Wikipedia.org.

1967 – Vladimir Komarov, un cosmonaut rus, a murit în nava spațială Soyuz 1, fiindcă parașuta nu s-a deschis, devenind astfel prima persoană care a murit în timpul misiunilor spațiale.

1970 – A fost un moment istoric pentru China, fiindcă a lansat primul său satelit, denumit „Dong Fang Hong I”.

1990 – Celebrul telescop Hubble a fost trimis în spațiu la bordul navei Discovery.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot