Ce s-a întâmplat azi, 17 iunie?

17.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 17 iunie?

Ziua de 17 iunie este una importantă, fiindcă, de-a lungul istoriei, au avut loc tot felul de evenimente care au schimbat mersul omenirii. Redactorii shtiu.ro vă prezintă o parte dintre aceste evenimente, considerate a fi mai importante.

Ce s-a întâmplat azi, 17 iunie?

1473 În acest an călugărul Nicodim de la mânăstirea Neamț a terminat lucrarea intitulată „Tetraevangheliarul”. Aceasta era vestită pentru miniaturile sale și pentru că în ea se află portretul lui Ștefan cel Mare, dăruit de către domnitor mănăstirii Humor. Drept urmare, numele actual este „Tetraevangheliarul de la Humor”.

1889 A avut loc înmormântarea lui Mihai Eminescu la cimitirul Bellu. Poetul a murit pe data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din strada Plantelor nr. 9, București. Poetul fusese internat cu câteva luni înainte în spitalul Mărcuța din București și apoi fusese transportat la sanatoriul Caritas. Diagnosticul? „Alienație mintală în formă de demență, stare care reclamă șederea sa într-un institut”.

1925 A murit Anghel Saligny. De-a lungul carierei, acesta a fost academician, inginer constructor, ministru și pedagog român. Este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești.

1910 Se efectuează primul zbor deasupra Dealului Cotrocenilor al lui Aurel Vlaicu. Acesta a fost un inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. El a construit, pe cont propriu, primul aparat de zbor la cele mai înalte standarde ale acelor vremuri. Era vorba despre un planor cu care a efectuat o serie de zboruri în regiunea Hunedoarei.

1940 În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata franceză capitulează în fața celei naziste, iar la 22 iunie se încheie un armistițiu între cele două țări.

1944 Islanda se separă definitiv de Danemarca. Aceasta se proclamă republică și decide că ziua de astăzi va fi Ziua Națională a Islandei.

1950 Are loc primul transplant de rinichi din lume, procedură efectuată de medicul american Richard Lawler, la spitalul „Mary” din Chicago.

1977 Încep lucrările de construcție a uzinei de autoturisme de mic litraj „Oltcit”, de la Craiova. Era o cooperare româno-franceză. În prezent, fabrica este deținută de compania Ford.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot