Ce s-a întâmplat azi, 16 aprilie?

16.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 16 aprilie?

Lumea din trecut a fost mult diferită față de ceea din prezent. În data de 16 aprilie au avut loc tot felul de evenimente istorice care au influențat mersul omenirii. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 106-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 16 aprilie

1850 – În această dată, a avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă podul suspendat peste râul Maine din Angers, Franța, s-a prăbușit. Acesta a căzut din cauza rezonanței în timp ce un batalion de soldați francezi mărșăluiau la pas. Din păcate, 226 dintre ei au murit.

1889 – S-a născut Sir Charles (Charlie) Spencer Chaplin. Acesta a fost și este cunoscut de lumea întreagă ca Charlie Chaplin. El a fost unul dintre cele mai mari staruri cinematografice ale secolului trecut. Charlie Chaplin a murit în data de 25 decembrie 1977, la vârsta de 88 de ani.

1917 – A fost un moment important pentru ruși, fiindcă Vladimir Lenin a revenit la Petrograd (în prezent Sankt Petersburg) după ani de exil pentru a prelua rolul de lider al Revoluției bolșevice. Momentul era prielnic, deoarece cu o lună mai devreme țarul Nicolae al II-lea fusese înlăturat de la putere.

1927 – S-a născut Joseph Alois Ratzinger. Acesta a fost Papa Benedict al XVI-lea, al CCLXV-lea papă al Bisericii Catolice. Papa Benedict al XVI-lea a decedat în data de 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani.

1938 – Societatea românească era zguduită, după ce mai mulți legionari au fost arestați și condamnați la închisoare, în frunte cu liderul Corneliu Zelea Codreanu.

1943 – Chimistul Albert Hofmann a observat din întâmplare efectele halucinogene ale LSD-ului, când incerca să găsească un stimulent circulator.

1947 – Statele Unite ale Americii au fost zguduite de explozia din portul Texas City a unei nave de marfă. Aceasta era încărcată cu aproximativ 2.300 de tone de azotat de amoniu. În urma exploziei au murit 581 de oameni, iar 5.000 au fost răniți. De asemenea, sute de persoane din zonă au rămas fără locuințe, pagubele ridicându-se la 65 de milioane de dolari. Forța exploziei s-a simțit pe o rază de 16 kilometri. Evenimentul este considerat cel mai mortal accident industrial din istoria Statelor Unite ale Americii.

1953 – În această zi, vasul regal HMY Britannia a fost lansat la apa de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

1972 – A fost un moment istoric pentru omenire, fiindcă la Cape Canaveral, în Florida, a fost lansată naveta spațială Apollo 16, care a aselenizat în data de 20 aprilie 1972.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot