Ce s-a întâmplat azi, 16 aprilie?

16.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 16 aprilie?

Lumea din trecut a fost mult diferită față de ceea din prezent. În data de 16 aprilie au avut loc tot felul de evenimente istorice care au influențat mersul omenirii. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 106-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 16 aprilie

1850 – În această dată, a avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă podul suspendat peste râul Maine din Angers, Franța, s-a prăbușit. Acesta a căzut din cauza rezonanței în timp ce un batalion de soldați francezi mărșăluiau la pas. Din păcate, 226 dintre ei au murit.

1889 – S-a născut Sir Charles (Charlie) Spencer Chaplin. Acesta a fost și este cunoscut de lumea întreagă ca Charlie Chaplin. El a fost unul dintre cele mai mari staruri cinematografice ale secolului trecut. Charlie Chaplin a murit în data de 25 decembrie 1977, la vârsta de 88 de ani.

1917 – A fost un moment important pentru ruși, fiindcă Vladimir Lenin a revenit la Petrograd (în prezent Sankt Petersburg) după ani de exil pentru a prelua rolul de lider al Revoluției bolșevice. Momentul era prielnic, deoarece cu o lună mai devreme țarul Nicolae al II-lea fusese înlăturat de la putere.

1927 – S-a născut Joseph Alois Ratzinger. Acesta a fost Papa Benedict al XVI-lea, al CCLXV-lea papă al Bisericii Catolice. Papa Benedict al XVI-lea a decedat în data de 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani.

1938 – Societatea românească era zguduită, după ce mai mulți legionari au fost arestați și condamnați la închisoare, în frunte cu liderul Corneliu Zelea Codreanu.

1943 – Chimistul Albert Hofmann a observat din întâmplare efectele halucinogene ale LSD-ului, când incerca să găsească un stimulent circulator.

1947 – Statele Unite ale Americii au fost zguduite de explozia din portul Texas City a unei nave de marfă. Aceasta era încărcată cu aproximativ 2.300 de tone de azotat de amoniu. În urma exploziei au murit 581 de oameni, iar 5.000 au fost răniți. De asemenea, sute de persoane din zonă au rămas fără locuințe, pagubele ridicându-se la 65 de milioane de dolari. Forța exploziei s-a simțit pe o rază de 16 kilometri. Evenimentul este considerat cel mai mortal accident industrial din istoria Statelor Unite ale Americii.

1953 – În această zi, vasul regal HMY Britannia a fost lansat la apa de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

1972 – A fost un moment istoric pentru omenire, fiindcă la Cape Canaveral, în Florida, a fost lansată naveta spațială Apollo 16, care a aselenizat în data de 20 aprilie 1972.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising