Ce s-a întâmplat azi, 16 aprilie?

16.04.2023
Ce s-a întâmplat azi, 16 aprilie?

Lumea din trecut a fost mult diferită față de ceea din prezent. În data de 16 aprilie au avut loc tot felul de evenimente istorice care au influențat mersul omenirii. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 106-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 16 aprilie

1850 – În această dată, a avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă podul suspendat peste râul Maine din Angers, Franța, s-a prăbușit. Acesta a căzut din cauza rezonanței în timp ce un batalion de soldați francezi mărșăluiau la pas. Din păcate, 226 dintre ei au murit.

1889 – S-a născut Sir Charles (Charlie) Spencer Chaplin. Acesta a fost și este cunoscut de lumea întreagă ca Charlie Chaplin. El a fost unul dintre cele mai mari staruri cinematografice ale secolului trecut. Charlie Chaplin a murit în data de 25 decembrie 1977, la vârsta de 88 de ani.

1917 – A fost un moment important pentru ruși, fiindcă Vladimir Lenin a revenit la Petrograd (în prezent Sankt Petersburg) după ani de exil pentru a prelua rolul de lider al Revoluției bolșevice. Momentul era prielnic, deoarece cu o lună mai devreme țarul Nicolae al II-lea fusese înlăturat de la putere.

1927 – S-a născut Joseph Alois Ratzinger. Acesta a fost Papa Benedict al XVI-lea, al CCLXV-lea papă al Bisericii Catolice. Papa Benedict al XVI-lea a decedat în data de 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani.

1938 – Societatea românească era zguduită, după ce mai mulți legionari au fost arestați și condamnați la închisoare, în frunte cu liderul Corneliu Zelea Codreanu.

1943 – Chimistul Albert Hofmann a observat din întâmplare efectele halucinogene ale LSD-ului, când incerca să găsească un stimulent circulator.

1947 – Statele Unite ale Americii au fost zguduite de explozia din portul Texas City a unei nave de marfă. Aceasta era încărcată cu aproximativ 2.300 de tone de azotat de amoniu. În urma exploziei au murit 581 de oameni, iar 5.000 au fost răniți. De asemenea, sute de persoane din zonă au rămas fără locuințe, pagubele ridicându-se la 65 de milioane de dolari. Forța exploziei s-a simțit pe o rază de 16 kilometri. Evenimentul este considerat cel mai mortal accident industrial din istoria Statelor Unite ale Americii.

1953 – În această zi, vasul regal HMY Britannia a fost lansat la apa de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

1972 – A fost un moment istoric pentru omenire, fiindcă la Cape Canaveral, în Florida, a fost lansată naveta spațială Apollo 16, care a aselenizat în data de 20 aprilie 1972.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot