Ce s-a întâmplat azi, 13 februarie?

13.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 13 februarie?

În data de 13 februarie este celebrată Ziua Internațională a Radioului. Această zi are o semnificație deosebită pentru oamenii, fiindcă, de-a lungul timpului, s-au născut și au decedat mai multe personalități și au avut loc tot felul de evenimente cu impact major asupra vieții.

Evenimente istorice 13 februarie

1633 – În această zi, Galileo Galilei a ajuns la Roma pentru a asista și a se apăra la procesul său în fața Inchiziției.

1668 – Portugalia a fost recunoscută ca stat independent de către Spania.

1785 – A murit Marcu Giurgiu, cunoscut și sub pseudo-numele de Gheorghe Crișan sau Crișan. Acesta a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1784. Ceilalți doi au fost Horea și Cloșca.

1849 – A fost un moment important pentru istoria românilor, fiindcă, în această dată, delegația condusă de mitropolitul Andrei Șaguna a înaintat împăratului Franz Joseph, „Petițiunea generală a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina”. Prin acest act se cerea recunoașterea națiunii române.

1853 – Doctorul Charles Gabriel Pravaz a inventat seringa. Un moment istoric pentru istoria medicinei.

1856 – A fost o zi istorică pentru toată lumea, fiindcă au fost deschise oficial lucrările Congresului de Pace de la Paris, care au pus capăt Războiului Crimeii.

1880 – S-a născut Dimitrie Gusti. Acesta este considerat fondatorul sociologiei românești. Gusti a fost, în decursul vieții, sociolog, etnolog, istoric, filosof, voluntarist și etician. El a decedat în data de 30 octombrie 1955, la vârsta de 75 de ani.

1895 – În această zi a fost brevetat Cinematograful Lumiere. Acesta a fost un aparat de filmat, de proiecție și de copiat, realizat de frații Louis și Auguste Lumiere. Potrivit datelor consemnate, prima proiecție publică comercială a avut loc în data de 28 decembrie 1895, la Paris.

1931 – India are o nouă capitală oficială din această dată, New Delhi.

1945 – În această zi, orașul Budapesta, Ungaria, a fost eliberat de ocupația fascista.

1960 – Franța a detonat prima sa bombă nucleară, devenind astfel o putere globală nucleară.

1988 – Au fost deschise oficial Jocurile Olimpice de Iarnă de la Calgary, Alberta, Canada.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot