Ce s-a întâmplat azi, 12 martie?

12.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 12 martie?

Data de 12 martie este una dintre cele mai importante din istoria mondială, dar și din cea a României. În această zi, în calendarul creștin-ortodox și în cel greco-catolic, este sărbătorit Sfântul Grigore Dialogul, Papa Romei. Trebuie precizat că această dată este cea de-a 71-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 12 martie

1365 – A luat naștere Universitatea din Viena, una dintre cele mai prestigioase din lume.

1838 – A fost înființată, la Brașov, Gazeta de Transilvania, primul ziar politic românesc din această regiune a țării. Din păcate, din cauza presiunilor comuniste și-a încetat apariția în anul 1946.

1965 – A murit George Călinescu, la vârsta de 65 de ani. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai țării noastre, membru al Academiei Române. El este considerat de specialiștii în literatură unul dintre cei mai buni critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu și Eugen Lovinescu.

1907 – În această dată, răscoala țăranilor în Muntenia și Oltenia a atins punctul maxim de tensiune. Drept urmare, a urmat demisia guvernului conservator prezidat de Gheorghe Cantacuzino și instalarea unui guvern liberal, în frunte cu Dimitrie A. Sturdza. I. I. C. Brătianu a fost numit la Ministerul de Interne și generalul Al. Averescu la Ministerul de Război.

1913 – Orașul Canberra a devenit oficial capitala Australiei.

1914 – La New York, a avut loc, în această zi, prima expoziție personală a lui Constantin Brâncuși în orașul american.

1918 – În această dată, Moscova a devenit oficial capitala Rusiei. Până în acel moment, Sankt Petersburg a deținut acest statut timp de 215 ani.

1930 – Mahatma Gandhia protestat în India față de monopolul britanic pe sare printr-un marș de 350 de kilometri spre litoral, cunoscut sub numele de „Marșul Sării”.

1938 – Germania nazistă a anexat Austria.

1947 – Președintele Statelor Unite ale Americii Harry Truman, a adresat un mesajul Congresului, prin care a  prezentat programul politicii externe, cunoscut sub denumirea „Doctrina Truman”. Aceasta a avut drept scop stoparea răspândirii comunismului, la nivel mondial.

1999 – Polonia, Cehia și Ungaria au devenit membre cu drepturi depline în NATO. Aceasta a fost a cincea extindere din istoria Alianței Nord-Atlantice și prima de după „războiul rece”.

2000 – A avut loc un moment istoric, fiindcă Papa Ioan Paul al II-lea a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul anilor.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising