Ce s-a întâmplat azi, 11 septembrie?

11.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 septembrie?

Pe data de 11 septembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Cuvioasa Teodora din Alexandria și Cuviosul Eufrosin. Această dată reprezintă cea de-a 254-a zi a calendarului gregorian și a 255-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 11 septembrie

1851 – La această dată, la Londra, emigrația românească a aderat la Comitetul Central Democratic European. Țara noastră a fost reprezentată de Dimitrie C. Brătianu, el fiind cel care a semnat actul de adeziune.

1853 – A fost utilizat pentru prima dată telegraful electric.

1858 – S-a născut Nicolae Xenopol. Acesta a fost, în decursul vieții, critic literar, eseist și ministru român. El a fost numit ambasador al României în Japonia. Xenopol a murit pe data de 5 decembrie 1917, la vârsta de 59 de ani.

1878 – A fost un moment istoric pentru diplomația românească, fiindcă agenția noastră de la Viena a fost ridicată la rangul de legație. Aceasta a fost prima legație a României în străinătate, iar Ion Bălăceanu a devenit primul ambasador român.

1940 – A fost dizolvat Partidul Națiunii. Această formațiune politică era „unică și totalitara” și se afla sub conducerea regelui Carol al II-lea.

1971 – A murit Nikita Sergheevici Hrușciov, la vârsta de 76 de ani. Acesta a condus Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece și a rămas în istorie, în special, pentru destalinizarea țării. O perioadă grea, însă necesară.

1989 – Liderii ungari au deschis Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG, care se aflau în concediu în Ungaria să se refugieze în RFG.

2001 – La această dată au avut loc atentatele teroriste de la World Trade Center din New York. Atentatele au avut loc atât la New York, cât și la Washington DC, distrugând complet turnurile gemene și o parte din clădirea Pentagonului. Ziua de 11 septembrie a fost declarată, printr-un decret prezidențial, Ziua patrioților. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 3.000 de persoane și-au pierdut viața în urma acelor evenimente.

2007 – În această zi Rusia a testat cea mai puternică armă convențională din lume, numită „Tatăl tuturor bombelor”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot