Ce s-a întâmplat azi, 11 septembrie?

11.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 septembrie?

Pe data de 11 septembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Cuvioasa Teodora din Alexandria și Cuviosul Eufrosin. Această dată reprezintă cea de-a 254-a zi a calendarului gregorian și a 255-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 11 septembrie

1851 – La această dată, la Londra, emigrația românească a aderat la Comitetul Central Democratic European. Țara noastră a fost reprezentată de Dimitrie C. Brătianu, el fiind cel care a semnat actul de adeziune.

1853 – A fost utilizat pentru prima dată telegraful electric.

1858 – S-a născut Nicolae Xenopol. Acesta a fost, în decursul vieții, critic literar, eseist și ministru român. El a fost numit ambasador al României în Japonia. Xenopol a murit pe data de 5 decembrie 1917, la vârsta de 59 de ani.

1878 – A fost un moment istoric pentru diplomația românească, fiindcă agenția noastră de la Viena a fost ridicată la rangul de legație. Aceasta a fost prima legație a României în străinătate, iar Ion Bălăceanu a devenit primul ambasador român.

1940 – A fost dizolvat Partidul Națiunii. Această formațiune politică era „unică și totalitara” și se afla sub conducerea regelui Carol al II-lea.

1971 – A murit Nikita Sergheevici Hrușciov, la vârsta de 76 de ani. Acesta a condus Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece și a rămas în istorie, în special, pentru destalinizarea țării. O perioadă grea, însă necesară.

1989 – Liderii ungari au deschis Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG, care se aflau în concediu în Ungaria să se refugieze în RFG.

2001 – La această dată au avut loc atentatele teroriste de la World Trade Center din New York. Atentatele au avut loc atât la New York, cât și la Washington DC, distrugând complet turnurile gemene și o parte din clădirea Pentagonului. Ziua de 11 septembrie a fost declarată, printr-un decret prezidențial, Ziua patrioților. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 3.000 de persoane și-au pierdut viața în urma acelor evenimente.

2007 – În această zi Rusia a testat cea mai puternică armă convențională din lume, numită „Tatăl tuturor bombelor”.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot